Ajetaan me mopedilla

Tuuli Alanen, Pippa Kuusinen, Jenna Jokila ja Kaisa Ojanen liikkuvat paljon mopoilla ja mautoilla. He myös tapaavat muita nuoria 'kylillä'. Kuva: Silja Kiehelä

Tuuli Alanen, Pippa Kuusinen, Jenna Jokila ja Kaisa Ojanen liikkuvat paljon mopoilla ja mautoilla. He myös tapaavat muita nuoria ’kylillä’. Kuva: Silja Kiehelä

Facebookissa kiehuu, on kiehunut jo pitkään. Lempääläiset-ryhmässä aikuiset kirjoittavat nuorisosta, mopoista ja mopoautoista, puolesta ja vastaan. Ihmetellään, kun nuoret sotkevat paikkoja, antavat bassojen jumputtaa täysillä mautoissa ja ajavat mopoillaan keskellä tietä. Nuoriso myös kokoontuu väärissä paikoissa, kuten päiväkotien pihoissa, uimarannoilla ja vanhan S-marketin pihassa.

Nettikeskustelussa käytetään koviakin puheenvuoroja. Joku uhkaa kaataa mopoautot nurin ja heittää niistä bassot ”näreeseen”, toinen ei ihmettele, vaikka joku hermostuisi ja hakkaisi pesäpallomailalla häiriköiltä polvet rikki. Joku harmittelee, että varmasti heti juostaan äidin luo, kun ’vähän nappaistaan suun päälle’.

Osa aikuisista kokee, että nuoriso käyttäytyy nykyään huonommin kuin heidän omassa nuoruudessaan. Muistellaan, kuinka silloin ennen ajettiin hiljaa, pysyttiin poissa asuinalueilta eikä suinkaan kokoonnuttu koulujen pihoille räkimään. Mutta muistaa osa aikuisista itsekin joskus tehneensä tyhmyyksiä. Osa muistaa myös kohdanneensa hyvin käyttäytyviä nykynuoria.

Nuorten vanhemmatkin saavat osansa haukuista. Jonkun mukaan kasvatustaidoissa on kovasti vikaa, kun nuoret kasvatetaan egoisteiksi, jotka eivät osaa ottaa muita ihmisiä huomioon. Yksi vanhemmista muistuttaa, että kapinointi ja rajojen hakeminen ovat luonnollinen osa nuoruutta ja että kotikasvatuksen lisäksi nuoret saavat vaikutteita ystäviltään, muilta aikuisilta ja koko ympäröivästä maailmasta.

Tuuli Alanen, Pippa Kuusinen, Jenna Jokila ja Kaisa Ojanen liikkuvat paljon mopoilla ja mautoilla. He myös tapaavat muita nuoria 'kylillä'. Kuva: Silja Kiehelä

Tuuli Alanen, Pippa Kuusinen, Jenna Jokila ja Kaisa Ojanen liikkuvat paljon mopoilla ja mautoilla. He myös tapaavat muita nuoria ’kylillä’. Kuva: Silja Kiehelä

Melutaan ja syljeskellään

Lempääläiset-ryhmässä ei kuitenkaan vain valiteta, vaan kuulutetaan myös ratkaisujen puolesta. On ehdotettu vanhempien viikonloppupartiointia, joka aikoinaan rauhoitti menoa kylällä, mutta loppui vapaaehtoisten puutteeseen. Kannatusta saa myös eräänlainen ”koko kylä kasvattaa” -mentaliteetti, eli se, että meluavien tai liikennesääntöjä rikkovien nuorten rekisterinumerot kirjoitetaan muistiin ja heidän vanhemmilleen tiedotetaan asiasta. Joku muistuttaa myös, etteivät aikuiset saa ottaa lakia omiin käsiinsä. Poliisit ovat olemassa sitä varten.

Osa ryhmässä kommentoineista on huolissaan nuorten turvallisuudesta. Leikit mopoilla ja mopoautoilla saattavat olla todella vaarallisia. Aikuiset raportoivat mopoilla keulimisesta, ohittelusta liikenteenjakajan väärältä puolelta, kiihdytyskisoista sekä kaksin tai kolmisin rinnakkain ajosta. Ylenpalttinen riskinotto ihmetyttää. Toki osa vaaratilanteista aiheutuu autoilijoiden kärsimättömyydestä, kun mopon tai mopoauton ohi on päästävä, vaikka nopeusrajoitus on alhainen tai näkyvyys huono. Pientaret ovat usein kapeita ja kun mopolla ajaa liian reunaan, saattaa helposti suistua ojaan.

Yksi aikuisista uskoo, ettei rakentava keskustelu nuorten kanssa ole mahdollista, sillä nuoret otaksuttavasti vain haistattelevat ja uhoavat. Niin vuori vastaa kuin sinne huudetaan, huomauttaa toinen. Mutta mitä on mieltä nuoriso itse? Ei pidä yleistää, sillä minä en ainakaan roskaa, kertoo yksi Lempääläiset-ryhmään kuuluva nuori. Ihan turha marista täällä tai lehdissä, sanoo toinen ja kehottaa tekemään jotain konkreettista.

Kotikylän tanhuvilla

Tuuli Alanen, Jenna Jokila, Pippa Kuusinen ja Kaisa Ojanen ovat rohkeasti lupautuneet kertomaan kokemuksiaan ja näkemyksiään nuorten tai ainakin omasta puolestaan. He aloittavat varovaisesti, mutta innostuvat pian muistelemaan vaaratilanteita, joita ovat kohdanneet liikenteessä. Eniten huolta aiheuttavat vaaralliset ohittamiset ja kolmion takaa tulevat autot.

– Olin juuri ajamassa ylämäessä, kun rekka alkoi ohittaa minua kohdassa, jossa ei edes saisi ohittaa. Äkkiä vastaan tuli auto. Sen huomattuaan rekkakuski kiilasi todella tiukasti eteeni, niin että jouduin pysäyttämään. Rekan takaosassa törrötti lautoja, jotka olisivat osuneet päähäni, jollen olisi nopeasti sukeltanut alas, Tuuli kertoo.

– Autot ohittavat todella läheltä ja ajavat päin kolmion takaa, myöntelee Pippa Kuusinen, ja kertoo itse olleensa vastaavassa tilanteessa. Hän on myös kohdannut tahallista kiusantekoa.

– Olin liikennevaloissa kääntymässä Valkeakoskelle päin, kun kuulin jonkun huutavan. Käänsin päätäni ääntä kohti, ja samassa sain kasvoilleni ja suuhuni lasinpesunestettä, sillä visiirini oli auki. Kyydissä ollut ystäväni sai myös nestettä päälleen, ja siitä allergisen reaktion. Vieressä olleen auton kuski vain nauroi. Soitimme paikalle poliisin, mutta tämä ei ottanut asiaa vakavasti.

Tuuli Alanen, Pippa Kuusinen, Jenna Jokila ja Kaisa Ojanen liikkuvat paljon mopoilla ja mautoilla. He myös tapaavat muita nuoria 'kylillä'. Kuva: Silja Kiehelä

Tuuli Alanen, Pippa Kuusinen, Jenna Jokila ja Kaisa Ojanen liikkuvat paljon mopoilla ja mautoilla. He myös tapaavat muita nuoria ’kylillä’. Kuva: Silja Kiehelä

Kysellään missä bileet pidetään

– Aina valitetaan, että nuoret ovat vain kotona, mutta sitten kun ollaan ulkona niin ei saa olla sielläkään, Kaisa puuskahtaa, kun kysyn nuorison kokoontumisista.

Kesän aikana tytöt ovat kiertäneet eri puolilla kylää aina sen mukaan, missä muita nuoria on. Lastenkodinranta, Hakkari, vanha S-market ja Vesilahden keskusta ovat tavallisia kokoontumispaikkoja. Heidän mielestään meno on laantunut vuoden takaisesta eikä nuoriso edes niin kovasti metelöi. Joskus illalla saa hakemalla hakea, eikä silti löydä ketään mistään. Roskaamista tytöt eivät ymmärrä, mutta ovat myös sitä mieltä, ettei nuoriso sen pahempaa ole nykyään kuin koskaan ennenkään.

Talvella kokoontuminen on hankalampaa, kun ulkona on kylmä. Tytöt toivoisivatkin, että jossain olisi esimerkiksi pukukoppi, jossa välillä voisi käydä lämmittelemässä. Tai kontti, jossa olisi lämmitys ja penkkejä. Sellainen paikka, jossa nuoret voisivat olla vapaasti, ilman ohjattua toimintaa. Kun tytöiltä kysyy, millaisia terveisiä he haluaisivat aikuisille lähettää, vastaukset tulevat kuin tykin suusta.

– Muistele sitä, kun itse olit nuori, sanoo Tuuli.

– Missä me sitten olemme, jos meidät kaikkialta häädetään? kysyy Kaisa.

– Jos aikuisilla on asiaa, meille voi hyvin tulla puhumaan, kehottaa Pippa.

– Aikuisten ja nuorten pitäisi molempien tulla vastaan, Jenna kiteyttää.

Fakta:

Vuoden 2014 alusta Lempäälässä on sattunut kymmenen onnettomuutta, joissa osallisena

on ollut mopo tai mopoauto. Häiriöilmoituksia on tehty 40. Niissä on yleisimmin ollut kyse melun

aiheuttamisesta tai liikennesääntöjen rikkomisesta. Kaikki häiriöilmoitukset eivät koske nuoria.

 

Teksti: Silja Kiehelä
Kuvat: Silja Kiehelä

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?