Nelson löysi taigapunkit

Urhean Nelson-koiran turkista löytyi taigapunkkeja. Nyt eläin voi hyvin.

Urhean Nelson-koiran turkista löytyi taigapunkkeja. Nyt eläin voi hyvin.

Taigapunkit löytyivät Lempäälässä asuvan Nelson-koiran turkista.

Kun pitkäkarvainen koira käy ulkoilemassa kevät- ja kesäaikaan, voi sillä olla tuomisinaan epämieluisa punkkikatras. Nelsonin omistajalla Ninalla onkin tapana käydä koiransa turkki läpi karstalla aina lenkin jälkeen.

Hänen mukaansa punkkien määrä on moninkertaistunut niiden neljän vuoden aikana, joina hän on Lempäälässä asunut.

Tänä kesänä Nina huomasi, että Turun yliopisto kerää ihmisiltä punkkihavaintoja.

– Lähetin tutkijoille ison erän, jossa oli noin 30–60 punkkia, kertoo Nina. Hän on itsekin valmistunut aikoinaan Turun yliopiston biologian laitokselta.

Pian tutkijat soittivat yllättyneenä takaisin Ninalle ja kertoivat löytäneensä otteesta harvinaisia taigapunkkeja.

Nina otti aivokuumerokotteen tutkijoiden kehotuksesta. Myös Nelson on saanut koirille tarkoitetun borrelioosi-rokkotteen ja voi nyt hyvin. Ihmisille borrelioosi-rokotetta ei ole saatavilla.

– Koirani teki urotyön. Sen ansiosta tutkijat saivat uutta tietoa taigapunkista. Myös pirkanmaalaiset ulkonaliikkujat saivat tiedon punkin olemassaolosta ja myös mahdollisesti tarkkuutta varhaisdiagnoosiin sairaustapauksissa.

– Aion hakea Nelsonille kennelliitosta sankarikoiran arvoa.

Ninan mukaan taigapunkit ovat todennäköisesti levinneet muuallekin Pirkanmaalle. Ne kulkeutuvat paikasta toiseen muun muassa hirvien ja lintujen mukana.

– Hirvestä voi löytyä tuhat punkkia, joista jokunen prosentti voi olla taigapunkkeja.

 

Tausta: taigapunkkeja Lempäälässä

Turun yliopiston puutiaistutkijat kertovat, että taigapunkki eli Siperian puutiainen on levinnyt Lempäälään. Taigapunkki on vaarallinen laji, joka levittää borrelioosia ja aivokuumetautia.

Suomessa on esiintynyt kaksi puutiaislajia, joiden tiedetään levittävän puutiaisaivokuumetta. Toinen niistä on taigapunkki. Sen on todettu kantavan siperiantyypin TBE-virusta, jonka aiheuttama aivokuumetauti on vakavampi kuin yleisen puutiaisen aiheuttama tauti.

– Taigapunkki on itäinen laji. Sitä on löydetty Venäjän Karjalasta jo 1950-luvulla. Nykyään tiedetään lajin runsastuneen, ja sen esiintymisalue on laajentunut ulottuen aina Laatokan rannalle, Sortavalaan asti, kertoo Turun yliopiston tiedote.

Ulkomuodoltaan taigapunkki ja tavallinen puutiainen muistuttavat toisiaan hyvin paljon. Niiden erottamiseen toisistaan tarvitaan mikroskooppia.  Elintavoiltaan molemmat lajit ovat samankaltaisia.

Molempien lajien isäntäeläiminä toimivat nisäkkäät, ihminen mukaan luettuna.

– Parhaiten kumpikin laji viihtyy kosteissa elinympäristöissä kuten lehdoissa ja mustikkavaltaisissa elinympäristöissä, joista löytyy myös niiden isäntäeläimiä. Taigapunkin on todettu selviytyvän yleistä puutiaista paremmin kylmissä ja karuissa olosuhteissa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?