Kunnallinen päätöksenteko halutaan tuoda lähelle ihmistä. Yksi askel eteenpäin olisi kunnanvaltuuston kokousten videointi.

Valtuuston kokousten videointia suunnitellaan

Kunnanvaltuuston kokousta saatetaan tulevaisuudessa seurata vaikkapa omasta televisioista. Projektisuunnittelija Anna Kulmakorpi ja lähidemokratiatoimikunnan puheenjohtaja Tuula Linnusmäki pitävät videointia kannatettavana ajatuksena.

Kunnanvaltuuston kokousta saatetaan tulevaisuudessa seurata vaikkapa omasta televisioista. Projektisuunnittelija Anna Kulmakorpi ja lähidemokratiatoimikunnan puheenjohtaja Tuula Linnusmäki pitävät videointia kannatettavana ajatuksena.

Kunnanvaltuuston kokouksissa ei yleisöä juuri käy. Väkimäärä on yleensä laskettavissa yhden käden sormilla. Ehkä kynnys tulla paikan päälle on liian korkea, ajankohta vaikea tai liikkuminen hankalaa. Syitä voi vain arvuutella.

Tulevaisuudessa näitä esteitä ei välttämättä ole. Nyt pohdinnan alla on nimittäin valtuuston kokousten videointi.

Videointi tarjoaisi kaikille halukkaille mahdollisuuden seurata kunnallista päätöksentekoa kotisohvaltaan. Suunnitelmissa valtuuston kokoukset näytettäisiin niin suorana nettilähetyksinä kuin jälkikäteistallenteinakin.

Lempäälän-Vesilahden Sanomat ja lähidemokratiatoimikunta ovat selvitelleet videointimahdollisuutta. Hinta ei esteeksi muodostu, sillä nykyteknologialla videoinnin toteuttaminen on hyvin edullista ja yksinkertaista.

Tällä hetkellä asia on valtuustoryhmissä käsiteltävänä. Se tarvitsee vielä valtuuston siunauksen, ja ainakin alustavasti kokousten videointi on kokeilu.

Muualla toimii hyvin

Mikään uusi idea kunnanvaltuuston kokousten videointi ei ole. Monessa Suomen kunnassa kokoukset taltioidaan. Myös eduskunnan täysistunnot televisioidaan, ja niillä on verrattain aktiivinen katsojakunta.

Lähidemokratiatoimikunnan puheenjohtaja Tuula Linnusmäki sanoo, että kokousten videointi on konkreettinen teko, jolla lisätään lähidemokratiaa.

– Puhutaan, että meidän pitäisi tehdä jotain konkreettista. Tässä sellainen teko on. Ja ymmärrän, että monet asiat kaatuvat rahan puutteeseen, mutta tämä ei ole sellainen, Linnusmäki toteaa.

Projektisuunnittelija Anna Kulmakorpi lisää, että kynnys saapua kokoukseen on korkea. Videon voi katsoa missä vain ja milloin vain. Ja vaikkapa kelata videolta se asiakohta, joka itseä kiinnostaa.

Linnusmäki lisää, että kuntastrategiassa on päätetty edesauttaa kohtaamisen ja vuorovaikutuksen lisääntymistä. Valtuuston kokousten videointi on tästä yksi esimerkki.

 

LD2

 

Kuntalainen voi vaikuttaa

Lempäälän lähidemokratiatoimikunta aloitti toimintansa vuoden 2014 alussa. Toimikunta ja vasta työnsä aloittanut projektisuunnittelija Anna Kulmakorpi keskittyvät kehittämään muun muassa seuraavia osa-alueita syksyn ja ensi kevään aikana.

Kuntalaisaloitteet. Syksyllä 2014 Lempäälässä otetaan käyttöön kuntalaisaloite.fi-palvelu. Verkkopalvelussa voi tehdä kuntalaisaloitteita sekä kannattaa ja seurata muiden tekemiä aloitteita. Lähikunnista mukana palvelussa ovat esimerkiksi Vesilahti, Ylöjärvi ja Akaa.

Vuosikello. Kunnan nettisivuilla voi tulevaisuudessa seurata valmistelussa olevia asioita. Niitä voi myös kommentoida. Ei siis tarvitse lukea lehdestä, mitä on päätetty, vaan asioihin voi vaikuttaa jo valmisteluvaiheessa.  Vuosikello pyritään ottamaan käyttöön syksyllä 2014.

Sosiaalinen media. Keskustelu Lempäälän kunnan asioista on vilkasta Facebookissa. Palautteen perusteella kunnan olisi hyvä olla mukana kommentoimassa keskusteluja, joten lähidemokratiatoimikunta kannustaa kuntaa liittymään Facebookiin.

Valtuuston kokousten videointi. Lähidemokratiatoimikunta ja Lempäälän-Vesilahden Sanomat ovat suunnitelleet valtuuston kokousten videointia. Videot olisivat nähtävillä netissä sekä suorana lähetyksenä että tallenteena.

Asiakasraati. Asiakasraati pilotoidaan syksyllä päivähoidossa. Käytännössä kysymys on siitä, että lasten vanhemmista koostuva raati on mukana vaikuttamassa päivähoitoa koskeviin päätöksiin ja linjauksiin.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?