Loppusota Sveitsissä

Puolustusvoimien varusmiessoittokunta ja solisti Timo Kotipelto Brothers in Arms -konswertissa Hämeenlinnan Vwerkatehtaalla. Kuva: jääkäri Jan Laine/Puolustusvoimat

Puolustusvoimien varusmiessoittokunta ja solisti Timo Kotipelto Brothers in Arms -konswertissa Hämeenlinnan Vwerkatehtaalla. Kuva: jääkäri Jan Laine/Puolustusvoimat

Sotilasmusiikki on paljon muutakin kuin rummunpärinää, liehuvia lippuja ja aseotteita:

– Yleensä esitämme encorena Muistoja pohjolasta, mutta emme tänään. Nyt saatte kuulla vähän Iron Maidenia, hehkutti yleisölle puolustusvoimien varusmiessoittokunnan johtaja yliluutnantti Tommi Suutarinen tiistaina 26. elokuuta Hämeenlinnassa loppuun myydyssä heavyrockin Brothers in Arms -konsertissa. Ylimääräisen perään kädet kipeiksi hakannut yleisö oli pähkinöinä: rock rytisi peräti 70 soittajan ja huikean solisti Timo Kotipellon voimin.

Muusikot ovat ikäluokkansa maamme valioita eikä jälkeen jää kapellimestarikaan, jonka viimeisin ponnistus oli Pepe Willbergin Pepe & Saimaa -levy, jolla hän toimi kosketinsoittajana, kapellimestarina sekä sovittajana. Muuten: tuore tangokuningatar Maria Tyyster lauloi vielä vuosi sitten varusmiessoittokunnan solistina.

Puolustusvoimien varusmiessoittokunta alkaa olla erikoisuus Euroopan mittakaavassa. Kovin monessa valtiossa ei ole enää yleistä ja yhtäläistä asevelvollisuutta, puhumattakaan, että palvelukseen kutsutuista koottaisiin vuosi toisensa jälkeen oma soittokuntansa. Suomessa niin edelleen tehdään ja kerta kerralta todella vakuuttavasti.

Puolustusvoimille myönteistä pr:ää tahkoavat varusmiessoittokunnan kokoonpanot paraatisoittokunta, sinfoninen konserttisoittokunta, viihdeorkesteri, showband ja jousiyhtye. Kaikki löytyy omasta takaa, sillä tekniikasta ja tiedottamisesta vastaavat omat varusmiesryhmänsä.  Varusmiessoittajia on eri kokoonpanoina kuultu kuluneen kesän mittaan niin Provinssirockissa, Hamina Tattoossa, Tallinnan laulujuhlilla, yleisöennätyksen tehneessä MILjazzissa kuin vaikkapa kynttiläkiertueilla kirkoissa muun muassa Pirkanmaalla.

Ensi kertaa tehty Brothers in Arms -heavyrock-kiertue keräsi loppuun myydyt salit Hämeenlinnan lisäksi muilla esiintymispaikkakunnillaan Lahdessa, Helsingissä ja Kuopiossa. Kiertue oli mahdollista toteuttaa, sillä tähän ikäluokkaan oli osunut tarpeeksi monta heavyrockaria. Yhtä hyvin varusmiessoittokunta voisi heittää jonain toisena vuonna rundia vaikkapa Suomi-rockin, bigbandmusiikin tai bluesin merkeissä.

Viime sunnuntaina varusmiessoittokunta suuntasi ainoana laatuaan Sveitsin Avenchesissa pidättävään suuren sotilasmusiikkitapahtumaan. Osalle varusmiessoittokunnan jäseniä esiintyminen antiikin Rooman aikaisella amfiteatterilla toimii loppusotana. Heillä intti päättyy kotimaahan paluun jälkeen.

Jos saavat varusmiessoittajat paljon unohtumattomia musiikkikokemuksia palvelusajastaan, saa myös Suomen valtio paljon ja päivärahapalkalla.

Musiikilliset ja liikunnalliset harrastukset ovat puolustusvoimien suosiossa. Ikäluokkansa huippu-urheilijat kootaan suorittamaan palvelustaan urheilukouluun ja parhaat soittoniekat varusmiessoittokuntaan. Lomat pyörivät hyvin myös muilla taitavilla soittajilla ja urheilijoilla, joita palvelee paljon myös ihan tavallisissa joukko-osastoissa.

Hyödyntämistä armeijalla olisi nykyistä enemmän myös muiden tieteiden ja taiteiden osaajissa. Huippuyksiköitä 19-vuotiasta lahjakkuuksista saisi ihan mille sektorille tahansa. Alkaen A:sta, väitän, että maata kiertämään saisi helposti koottua huiman SA-sirkuksen asevelvollisuusikäisistä akrobaateista. Niitä temppuilee joka tuvassa.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?