Koko perheen terveysremontti

Cambridge2 Leena ja Jaana Hakala saivat terveytensä reilaan ja innostuivat samalla toisten auttamisesta.

Leena ja Jaana Hakala saivat terveytensä reilaan ja innostuivat samalla toisten auttamisesta.

Ensin laihdutti Elina. Paino putosi yli 50 kiloa.

Siskonsa esimerkistä inspiroituneena Jaana karisti 15 raskauskiloaan kahdessa kuukaudessa. Pian äiti Leenakin innostui. Kiloja lähti 17.

Kollektiivinen painonpudotus on tuonut Hakaloille paljon hyvää. Kyse ei ole pelkästään hoikentumisesta, vaan terveyden kohentumisesta, niin fyysisesti kuin psyykkisestikin. Itsetunto on noussut, samoin energiatasot. Yhteinen päämäärä, läheisten apu ja tsemppi ovat tuoneet perheenjäseniä lähemmäs toisiaan.  Ja on isäntäkin kuulemma hoikentunut.

Pelkällä omalla päättäväisyydellä kilot eivät ole karisseet. Hakalat laihduttivat Cambridge-ohjelmalla. Ohjelma kehitettiin 1970-luvulla Cambridgen yliopistossa Isossa-Britanniassa, ja nykyään sitä käytetään 28 maassa ympäri maailman.

Suomessa ohjelma on ollut käytössä vuodesta 2004 lähtien. Siihen kuuluvat pirtelöt, keitot, puurot ja patukat sisältävät kaikki elimistön tarvitsemat ravintoaineet, vitamiinit, mineraalit ja hivenaineet.

Cambridge perustuu kalorimäärän tarkkailuun, ja sen päämääränä on muuttaa ruokailutottumukset askel askeleelta terveellisen lautasmallin mukaisiksi. Cambridge-aterioita ei siis syödä lopun elämää.

Laihduttajasta valmentajaksi

Painonpudotus ja terveelliset elämäntavat veivät Hakalat mukanaan. Samalla syntyi halu auttaa muita terveysongelmien kanssa painivia. Tällä hetkellä niin Elina, Jaana kuin Leenakin toimivat Cambridge-valmentajina.

Lempäälässä asuvan Leena Hakalan toimitilat ovat Manttaalitalolla. Myös Jaana pitää vastaanottoaan samoissa tiloissa kerran viikossa. Muulloin hän toimii Tampereella, niin kuin siskonsa Elinakin. Lempäälässä Cambridge-valmennusta ei tarjota muualla kuin Manttaalitalolla.

Valmennusta Leena Hakala on tarjonnut vuoden alusta lähtien. Paikallisten valmennettavien ohella hänen pakeillaan käy asiakkaita Vesilahdesta, Akaasta ja Valkeakoskelta.

Yksin ei onnistu

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan joka viides suomalainen on lihava. Harva meistä kuitenkaan mässäilee arjessa kohtuuttomia määriä. Mikä suomalaisten ruokatottumuksissa on vikana?

Hakaloiden mukaan tähän on kaksi pääsyytä. Syömme liian vähän kasviksia ja annoskoot ovat liian isoja. Kaikkihan tämän tietävät, mutta ohjenuorasta on vaikea pitää kiinni.

Leena ja Jaana kertovat kokeilleensa kaikkia mahdollisia laihdutusohjelmia, salitreenistä karppaukseen, mutta näin tehokkaita tuloksia he eivät ole aiemmin saaneet.

Mikä Cambridge-ohjelmasta sitten tekee niin toimivan, että siihen hurahtaa miltei koko perhe? Leena Hakalan mielestä olennaisimmat syyt ovat helpot ruoat, joustava asteikko ja henkilökohtainen valmentaja.

–  Valmentaja seuraa kehitystä mukana. Aina on joku, jonka puoleen kääntyä. Jos kehitys ei etene, valmentaja on tsemppaamassa.

Cambridge1

Cambridge-ohjelman tasot

Valmennettava aloittaa hänelle henkilökohtaisesti parhaiten soveltuvalta tasolta. Tason 6 saavutettuaan hänen ruokailutottumuksensa ovat muuttuneet terveellisen lautasmallin mukaisiksi.

Taso 1: 415–615 kilokaloria päivässä. Ainoastaan Cambridge-tuotteita.

Taso 2: 810 kilokaloria päivässä. Lisätään ruokavalioon marjat, proteiinit ja kasvikset.

Taso 3: 1 000 kilokaloria päivässä. Lisätään hiilihydraatit.

Taso 4: 1 200 kilokaloria päivässä. Kaksi ateriaa lautasmallin mukaisesti, kaksi Cambridge-ateriaa.

Taso 5: 1 500 kilokaloria päivässä. Ainoastaan yksi Cambridge-ateria, muuten lautasmallin mukaisesti.

Taso 6: yli 1 500 kilokaloria. Pysyvä painonhallinta.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?