Projekti tuo lisää äänikirjoja Lempäälän kirjastoihin

Kirjasto kaikille

 

Kirjaston pöllökin ihmettelee, kuinka pieneen CD-levyyn saadaan mahtumaan kokonainen kirja luettuna. Kuva: Sarri Nykänen

Kirjaston pöllökin ihmettelee, kuinka pieneen CD-levyyn saadaan mahtumaan kokonainen kirja luettuna. Kuva: Sarri Nykänen

Kärsitkö huonosta näöstä tai lukivaikeuksista? Tai onko vaikea pidellä painavaa kirjaa? Kaikki nämä syyt oikeuttavat sinut kirjastojen Celia-asiakkaaksi.

Lempäälän pääkirjasto ja Sääksjärven kirjasto osallistuvat valtakunnalliseen Kirjasto kaikille –projektiin. Sen avulla valtion erikoiskirjasto Celia ja pilottikirjastot parantavat äänikirjojen tarjontaa niille, joille tavallinen painettu kirja ei jostain syystä sovi. Projektin myötä kirjastojen äänikirjavalikoima laajenee merkittävästi, kun asiakkaiden käyttöön saadaan myös Celian tuottamat äänikirjat.

Celia-kirjaston valikoima on tällä hetkellä noin 40 000 äänikirjaa ja määrä kasvaa päivittäin. Valikoimasta löytyvät sekä vanhat klassikot että suositut uutuuskirjat, sekä nuorille että vanhemmille.

Celia-asiakkaaksi pääsee jokainen, jolla on ns. lukemiseste. Kirjastolla käydään asiakkaan kanssa keskustellen läpi edellytykset Celia-asiakkuuteen. Selkeä lukemiseste voi olla vaikkapa huono näkö, vaikeudet pidellä kirjoja heikon lihaskunnon tai muun syyn takia, väliaikainen este jos joutuu leikkaukseen tai lukivaikeudet. Celia-kirjasto on valtion ylläpitämä erikoiskirjasto, jolloin aineistoa voidaan lainata vain tälle erityisryhmille.

Lukeminen on mukavaa myös kuunneltuna. Kokonainen, iso romaani saadaan mahtumaan yhteen CD-levyyn. Valikoimaa on laidasta laitaan, myös suosittuja uutuuksia. Kuva: Sarri Nykänen

Lukeminen on mukavaa myös kuunneltuna. Kokonainen, iso romaani saadaan mahtumaan yhteen CD-levyyn. Valikoimaa on laidasta laitaan, myös suosittuja uutuuksia. Kuva: Sarri Nykänen

Kirjautumalla kirjastossa Celia-asiakkaaksi voi kirjan saada luettavakseen monessa eri muodossa. Verkkopalvelun kautta kirjoja voi kuunnella suoraan internetselaimessa ja niitä voi myös ladata haluamalleen laitteelle, esim. tietokoneelle, älypuhelimelle tai tabletille. Lisäksi kirjoja voi lainata cd-levyllä, nyt siis myös Lempäälän kirjastoista syyskuun puolesta välistä. CD-levyt ovat Daisy-muotoisia, niiden kuunteleminen vaatii mp3-levyjä toistavan laitteen tai tietokoneen.

Lempäälässä Celia-valikoimaa on aluksi sadan levyn verran, mutta mikä tahansa Celian tuottama äänikirja voidaan hankkia Lempääläänkin. Kokoelmiin otettavat äänikirjat voivat olla sekä kaunokirjallisuutta, että mielenkiintoisia tietokirjoja, oppikirjat eivät kuulu sopimuksen piiriin. Celia-asiakkaan kannattaakin olla aktiivinen ja kertoa toiveistaan omalle kirjastolleen.

Lempäälän kirjasto- ja kulttuurijohtaja Sarri Nykänen kertoo Celia-hankkeesta ja asiakkaaksi pääsemisestä tarkemmin infotilaisuudessa 15.9. klo 18 Lempäälän pääkirjastolla. Kaikki asiasta kiinnostuneet ovat tervetulleita kuulemaan, miten Celia-asiakkaaksi voi päästä. Tilaisuudessa on kahvitarjoilu. Tervetuloa kuulemaan lukemisen iloista heille, joille tavallinen kirja ei riitä!

Teksti: Sarri Nykänen

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?