Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi

Suurin ja ensimmäinen käsky on rakastaa Jumalaa kaikesta sydämestäsi ja kaikesta sielustasi ja kaikesta voimastasi. Toinen tämän vertainen käsky on : Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi. Näissä kahdessa käskyssä on kaikki laki ja profeetat. Näitä kahta käskyä ei voi erottaa toisistaan. Ne yhdessä muodostavat rakkauden kaksoiskäskyn.

Et voi rakastaa lähimmäistäsi oikealla tavalla ennen kuin rakastat Jumalaa. Jeesus antoi tässä oikean järjestyksen rakkaudelle, rakasta ensin Jumalaa, jonka jälkeen kykenet rakastamaan lähimmäistä niin kuin itseäsi. Rakkauden kaksoiskäsky pitää sisällään kaikki kymmenen käskyä.

Kun tutkii Kymmenen Käskyn järjestyksen niin huomaa, että neljä ensimmäistä käskyä koskee ihmisen ja Jumalan välistä suhdetta ja loput kuusi käskyä koskevat ihmisen suhdetta lähimmäiseensä ja siihen mikä kuuluu lähimmäiselle.

Jumalan käskyt kertovat meille oikeasta ja väärästä ja kuinka oikeat Jumalan tahdon mukaiset asiat suojelevat ja antavat turvaa meille. Ne kertovat meille myös sen kuinka väärä, eli synti rikkoo ja satuttaa meitä. Jumalan käskyt on annettu ihmiselle suojaksi ja turvaksi.

Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi käsky ja opetus on sidottu siihen, että niin kuin rakastat lähimmäistäsi, niin sinun tulee rakastaa itseäsi. Jumalan sana ei opeta sinua rakastamaan itseäsi, vaan rakastamaan itseäsi niin kuin lähimmäistäsi , sillä siten itserakkaus ja itsekkyys ei saa sinussa sijaa, koska itsensä rakastaminen on sidottu siihen kuinka rakastaisit lähimmäistäsi.

Jumalan tahdon mukaisessa uskonelämässä oma minä ei ole keskipisteenä, vaan ensin Jumala ja sitten lähimmäinen. Meidän tehtävä on pyytää Jumalaa auttamaan ja antamaan voimaa tehdä Hänen tahtonsa mukaan ja Jumalan armosta niin tapahtuu.

Jeesuksen opetus Laupiaasta samarialaisesta kuvaa hyvin kuinka moni kulkija meni ohi auttamatta lähimmäistään. Vain yksi pysähtyi auttamaan.

Meidän tulisi nähdä ja kuulostella herkällä korvalla mikä on lähimmäisellemme parhaaksi: onko se konkreettista auttamista tavalla tai toisella, rinnalla kulkemista, kuuntelemista, ymmärtämistä, anteeksiantamista?

Joidenkin ihmisten eli lähimmäistemme rakastaminen on helppoa, koska he ovat mukavia ja rakastettavia, mutta joidenkin lähimmäistemme rakastaminen on haasteellisempaa. He ovat saattaneet matkan varrella loukata meitä ja meidän tulee antaa heille anteeksi ja lisäksi vielä rakastaa heitä. Tähän haasteellisuuteen Matteus 5; 43-48 kirjoittaa: Jos te rakastatte niitä, jotka rakastavat Teitä , minkä palkan te siitä ansaitsette? Eivätkö publikaanitkin tee niin? Jos te tervehditte vain ystäviänne, niin mitä erinomaista siinä on? Eivätkö pakanatkin tee niin?

Jumalan rakkaus synnyttää meissä rakkautta. Sen avulla pystymme rakastamaan lähimmäisiämme. Kaikki maapallon ihmiset ovat meidän lähimmäisiämme.

Jumala, auta minua näkemään, missä minua tänään tarvitaan. Ole läsnä jokaisessa kohtaamisessa. Tapahtukoon Sinun tahtosi tänä päivänä.

Eija Nurmi , Vesilahden seurakunta

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?