Kisa avasi Mestis-kauden makealla torjuntavoitolla

Lempäälän Kisa ja Mestis kuuluvat yhteen ja nyt sanaparia saa taas kuulla yhä uudestan ja uudestaan ainakin 56 runkosarjaottelun verran. LeKi aloitti jo kahdeksannen kautensa Mestiksessä Maamme-laulun tahdeilla, kun joukkue matkasi Heinolan Peliittojen vieraaksi. Kahdesti tappioasemasta noussut Kisa otti lopulta 3-2 (1-1, 1-1, 0-0, 1-0) jatkoaikavoiton. Ottelu oli kirjaimellisesti torjuntavoitto, sillä LeKi-maalivahti Dominik Hrachovina torjui 41 kertaa Mestis-debyytissään.

– Sarja-avauksen voittaminen on tietysti makeaa, ei käy kiistäminen. Vaikea oli päivä, mutta tulokseen voi olla tyytyväinen. Maalivahtipeli oli tänään hyvää, Hrachovinan ansiosta pysyimme pelissä mukana ensimmäisen erän, tuumi Kisan kakkosvalmentaja Miikka Kuusela.

Kisan kokoonpano oli muuttunut viimeisistä harjoituspeleistä aika lailla. Antti Hildéniä ei peluutettu vähäisen tuntuman vuoksi, päätös syntyi yhdessä valmennuksen ja pelaajan kanssa. Markus Jokinen kärsi viime kaudella saamansa pelikiellon loppuun ja Vilho Virmavirta sekä Jesse Huhtala joutuivat tekemään tilaa liigalainoille. Miikka Männikkö ja Jussi Pesonen jatkoivat mäyräpaidassa ja vasta 16-vuotias superlupaus Patrik Laine pelasi ensimmäisen miesten ottelunsa. Muita liigalainoja olivat Tapparan Otto Rauhala, Henri Tuominen ja Aleksi Elorinne sekä Ilveksen Aleksi Mäkelä.

Ensimmäisen erän alun LeKi oli altavastaajana, kun liukkaammin luistellut Peliitat tuli kovaa päälle eikä antanut tuumaakaan periksi kotiavauksessaan. Puolustuspäässä tuli luvattoman helppoja kiekonmenetyksiä, vain maalivahti Hrachovinan muutama pelastus piti pelin tasoissa. Peliitat siirtyi ansaittuun johtoon 12 minuutin pelin jälkeen, kun puolustuspään merkkausvirheen myötä Michal Kristof löysi upeasti takatolpalta muutama päivä sitten Heinolaan siirtyneen Ville Järveläisen, joka avasi maalinteon.

LeKin energisin hyökkäyskolmikko alussa0- ja läpi koko ottelun – oli Miikka Männikkö – Henri Tuominen – Jussi Pesonen. Kisan ensimmäinen maalipaikka osui Männikölle erän puolen välin jälkeen, mutta vielä ei musta kumipala löytänyt tietään verkkoon. Tuhritun ylivoiman jälkeen Männikkö osui, kun hän sorkki tasoituksen etukulmasta sisään minuutti ennen erätaukosummeria.

Toisessa erässä Peliittojen luisteluvoimaisuus oli trendi, joka jatkui. Punapaidat olivat halukkaampia menemään irtokiekkoihin ja vauhti aiheutti Kisalle peräti viisi pikkukakkosta toiseen erään. Järveläinen rankaisi toistamiseen, kun tarkka rannelaukaus pöllytti ”ylämummoa” ylivoimalla heti erän alussa Valentin Claireaux’n istuessa rangaistujen penkillä.

Toinen kaksikymmenminuuttinen oli ensimmäistä huomattavasti tapahtumarikkaampi. Lähes heti Peliittojen maalin jälkeen Henri Tuomisella oli loistava paikka tasoitukseen, mutta aivan kuten Männikön kohdalla, palkinto tuli hetkeä myöhemmin. Kisan päästyä ylivoimalle, vapautti Jimi Kuronen Tuomisen läpiajoon, josta mies ei erehtynyt, 2-2.

Tasoituksen jälkeen Kisa alkoi jäähyillä, mutta viime kautta piirun verran aktiivisempi alivoima kesti laadukkaasti. Hrachovina oli pääesiintyjänä ja häntä säestivät uhrautuva puolustus. Pääsipä Kisa hyvään tilanteeseenkin alivoimalla, kun tunnokkaasti töitä paiskineet Sami Laakso ja Otto Rauhala pääsivät kaksi vastaan yksi -tilanteeseen, kuitenkin ilman tulosta.

LeKin kohuttu ranskalaisvahvistus Valentin Claireuax oli kuin koko hänen johtama ykkösvitjansa laidoillaan Olli Henriksson ja Sami Holappa – näkymätön. Vaikka asennepuoli olikin kohdallaan, pääsi sentteri väläyttämään osaamistaan vain muutama kerran. Viuhuva kuti toisessa erässä meni yli, mutta mies sai ensimmäisen Mestis-tehopisteensä alustettua Kisan voittomaalin jatkoajalla.

Kuvaavaa ottelun kahdelle ensimäiselle erälle oli, että torjunnat menivät 7-28. Peliittojen Antti Rautiola sai olla maalillaan hyvin rauhassa, kun Hrachovina torjui, minkä ehti. Kisa ei pystynyt vastaamaan Peliittojen luisteluvoimaan, mutta maalipaikan saadessaan oli tyly vieras.

– Vastustaja paineisti kovaa, emmekä saaneet omaa kiekollista peliämme käyntiin. Jäähyt rikkoivat pahasti rytmiä, emmekä pystyneet kierrättämään neljää ketjua haluamallamme tavalla, Kuusela arvio vaikeaa alkua.

Kolmanteen erään Kisa terästäytyi ja pelasi parhaan eränsä. Parantunut luistelu toi enemmän maalipaikkoja ja torjunnatkin menivät erässä jo tasan, 11-11. Maukkaimmat tilanteet voittomaalin tekoon saivat Peliittojen Miika Heikkilä, joka pääsi yrittämään kahdesti ylivoimalla erän puolen välin jälkeen, ja Kisan Aleksi Elorinne, joka päätti hienon nousunsa kekseliääseen luritukseen, mutta jäi ilman maalia. Aleksi Mäkelän roikkukiekko meinasi pomppia vielä maaliin viimeisellä minuutilla, mutta kauden ensimmäinen Mestis-ottelu venyi jatkoajalle.

– Kolmanteen erään paransimme, kokeneet kaverit nostivat tasoaan. Viimeisen kolmen minuutin aikana oli saumat jopa ratkaista peli, Kuusela harmitteli.

Viittä lisäminuuttia ei ehditty pitkään pelaamaan neljällä neljää vastaan, kun jäähyt muuttivat kenttätasapainoa. Ensin Peliittojen Ville-Veikko Väkeväinen ja 14 sekuntia myöhemmin LeKin Jimi Santala joutuivat jäähylle. Kun jäällä oli tilaa, nousi terävästä luistelustaan tunnettu Männikö ratkaisijaksi: leikkaus siniviivan kohdalta ja kun tilaa syntyi, pääsi hän kohtaamaan Rautiolan silmästä silmään, veivasi tämän jäähän ja ottelun samalla päätökseen 42 sekuntia ennen jatkoajan päätöstä.

Vaikka kaksi ensimmäistä erää Kisa olikin pelillisesti ahdingossa, oli voittoon nouseminen vahva näyttö moraalista ja henkisestä kypsyydestä tässä vaiheessa kautta. Jo nyt vo todeta, että maalivahtiongelmaa ei Lempäälässä tänä vuonna ole – niin vakuuttava oli vasta 20-vuotias Dominik Hrachovina maalinsa suulla. Toinen LeKi-hahmo oli kahden maalin mies Männikkö, joka selvästi halusi todistaa kuuluvansa yhä kirkkaammille areenoille kuin Mestis. Myös duunariosasto oli rautaa heti kauden alkajaisiksi.

Mestis-sirkus vierailee Lempäälässä ensi kerran tulevana lauantaina, kun sarjanousija KeuPa HT saapuu Hakkariin.

– Launtaiksi täytyy parantaa aivan kaikkea. Suorityksesta jäi tänään uupumaan liikaa. Viisikkopelin rakenne, pelin rytmitys ja reagointi ovat isoja asioita, pohjusti Kuusela viikonlopun kamppailua.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?