Lempäälään valmistuu uuden toimintamallin yrityspuisto

Konekauppa nousi harjakorkeuteen

Taloudellisesti raskainakaan aikoina ei kaikilta ole tulevaisuudenusko kadonnut. Niin kuin vaikka Lempäälän Ideaparkin naapurissa, Marjamäessä, jonne rakennetaan uutta RealPark-yrityspuistoa. Alueen ensimmäisen toimijan, maanrakennusalan konekauppa RealMachinery Oy:n harjannostajaisia vietettiin torstaina.

Konekauppa RealMachinery nousi harjakorkeuteen. Kuva: Katariina Rannaste

Konekauppa RealMachinery nousi harjakorkeuteen. Kuva: Katariina Rannaste

Harjannostajaisissa talouden tilaa ja näkymiä ei kaunisteltu. RealMachinery Oy:n toimitusjohtaja Mika Kähäri kuvasi konekauppa-alan haasteellisiksi.

– Yrityksemme kasvu on viime vuosina ollut varsin voimakasta, liikevaihto on kasvanut kolmena vuotena peräkkäin yli 50 prosenttia, mutta fakta on se, että seuraavina vuosina maanrakennusalan konekauppa, volyymi ja markkinat, ei kasva. Markkinat tulevat kilpailijoilta.

Kasvua on haettava muista tekijöistä. Kähärin mukaan erikoistumalla menestytään: yritys on hänen mukaansa raskaiden koneiden vuokraustoiminnassa suurin yrittäjä Suomessa.

– Lisäksi Marjamäkeen muuttaessamme maanrakennuskoneiden korjaamomme menee kahteen työvuoroon, ja koneiden huoltoja ryhdytään tekemään myös ilta-aikaan. Se on tällä alalla uusi juttu.

– Sijainnista on myös etua. Marjamäki on valtatie yhdeksän vieressä ja Etelä-Suomi konekaupan tärkein alue, Kähäri lisää.

RealMachineryn toiminta siirretään kokonaisuudessaan Nokialta Lempäälään, kun yrityksen tilat otetaan käyttöön joulukuussa ja yrityksen 4 000 neliön suuruiseen kiinteistöön tulee toimitilat myös lisälaitetoimittaja Kinshoferin edustajille sekä yrityspuistoa rakentavalle UM Yhtiöt Oy:lle.

 

Toimitiloja tarvitaan laskusuhdanteessakin

UM Yhtiöt Oy rakentaa yrityspuisto RealParkia, johon on tarkoituksena tulla kone- ja rakennustoiminnan yrityksiä, verkkokauppaa, ajoneuvokauppaa sekä myös logistista ja tuotannollista palvelua. Yrityspuisto tulisi käsittämään seitsemän kiinteistöä,  kooltaan 2 000-20 000 neliömetriä.

RealPark on Mikko Uusi-Marttilan ja Heska Korhosen mukaan uniikki kokonaiskonsepti eri alojen toimijoille. – Alueelle tehty haavoitus antaa monia  mahdollisuuksia, Korhonen toteaa. Kuva: Katariina Rannaste

RealPark on Heska Korhosen (vas.) ja Mikko Uusi-Marttilan mukaan uniikki kokonaiskonsepti eri alojen toimijoille. – Alueelle tehty haavoitus antaa monia mahdollisuuksia, Korhonen toteaa. Kuva: Katariina Rannaste

UM Yhtiöiden markkinointipäällikkö Heska Korhonen uskoo seuraavan rakennuksen nousevan alueelle pian, vaikka taloustilanne onkin saanut monet varovaisiksi.

– Kaupan klousaaminen on kyllä tänä aikana haasteellista, UM Yhtiöiden toimitusjohtaja Mikko Uusi-Marttila myöntää.

– Kyseisestä kiinteistöstä suurin piirtein kaksi kolmasosaa on vasta aiesopimuksen tasolla. Siihen, että ne vahvistuvat lopullisiksi kaupoiksi, on vielä matkaa, hän lisää.

Uusi-Marttila ja Korhonen uskovat suhdanteiden kääntyvän. Hanketta kohtaan on heidän mukaansa ollut koko ajan kiinnostusta.

– Tällaisessakin heikossa markkinatilanteessa yritykset tarvitsevat ja haluavat kustannustehokkaampia liiketiloja, Korhonen toteaa.

Mikko Uusi-Marttilan ja Heska Korhosen mukaan yrityspuiston konsepti on uudenlainen: sen etuina ovat valmius, asiakaslähtöisyys ja sijainti.

– Noin 17 hehtaarin tontilla on jo 13 hehtaarin esirakennettu alue, mikä merkitsee sitä, että RealParkissa on valmius aloittaa liiketoiminta kuuden kuukauden päästä rakentamisen aloituksesta. Lisäksi toimitiloja voidaan räätälöidä asiakkaan tarpeisiin.

– Koetamme etsiä tähän sellaiset toimijat, joille on etua siitä, että naapurissa on saman alan toimijoita, Korhonen toteaa.

Uskoa alaan. Mika Kähäri RealMachinerysta kuvailee konekaupan nykynäkymiä haasteellisiksi. Kuva: Katariina Rannaste

Uskoa alaan. Mika Kähäri RealMachinerysta kuvailee konekaupan nykynäkymiä haasteellisiksi. Kuva: Katariina Rannaste

Faktaa:

RealMachinery Oy on maanrakennusalan koneita ja lisälaitteita maahantuova, myyvä ja huoltava yritys.

Henkilöstöä yrityksellä on 23 henkeä Nokialla ja kuusi Oulun toimipisteessä. Koko Nokian yksikkö muuttaa Lempäälään.

Liikevaihto on noin 16 miljoonaa päättyneeltä tilikaudelta.

Tamperelainen UM Yhtiöt Oy rakentaa Lempäälän Marjamäkeen muunneltavia toimitiloja liike-, tuotanto-, toimisto- ja logistiikkatarpeisiin myös tilaa vievän kaupan toimijoille.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?