Vammaisten taksikyytejä suunnitellaan yhdistettäväksi Lempäälässä

Seminaariyleisö kuunteli mietteliään oloisena esitystä mahdollisesta yhteiskyydityksiin siirtymisestä.

Seminaariyleisö kuunteli mietteliään oloisena esitystä mahdollisesta yhteiskyydityksiin siirtymisestä.

Vammaispalvelulaki takaa vammaisille monenlaisia palveluita. Vaikeasti vammaisella on oikeus esimerkiksi kuljetuspalveluun. Työhön tai opiskeluun liittyvien välttämättömien matkojen lisäksi henkilöllä on oikeus 18 yhdensuuntaiseen matkaan kuukaudessa.

Lempäälän Vammaisneuvoston järjestämässä ajankohtaisseminaarissa 11. syyskuuta kerrottiin, että yksittäisistä taksikyydeistä ollaan mahdollisuuksien mukaan siirtymässä yhteiskyydityksiin. Järjestelmää kutsutaan kuljetusten ohjaukseksi.

Sosiaali- ja terveysjohtaja Vesa Helin kertoo, että tavoitteena on matkatilauksia yhdistelemällä turvata palvelun laatu ja samalla säästää kunnalle tulevia kustannuksia. Tähän asti jokainen kyydityksiin oikeutettu on itse tilannut matkan joltakulta taksiyrittäjältä, ja kunta on maksanut laskun.

Mikäli uusi käytäntö hyväksytään, jatkossa asiakas tilaa taksin aina samasta numerosta, ja kyytejä pyritään yhdistelemään. Erityistapauksissa vammaiselle voidaan myöntää oikeus saada kyyti aina samalta kuljettajalta. Vammaiselle voidaan myös myöntää yksinkulkuoikeus perustellusta syystä.

Järjestelmä on jo käytössä useissa kunnissa. Seminaariin osallistuneet olivat skeptisiä järjestelmän toimivuuden suhteen. Joku oli kuullut, että kyytien odotusajat ovat venyneet kovin pitkiksi.

– Asiakkaan toiveita kuljetusajoista tullaan kunnioittamaan. Odotusaika ei saa muodostua kohtuuttoman pitkäksi, Vesa Helin vakuutti seminaariväelle.

Kuljetuspalvelun piirissä on Lempäälässä tällä hetkellä noin 330 henkilöä.

Sosiaali- ja terveyslautakunta päättää asiasta marras- tai joulukuun kokouksessaan, ja uusi järjestelmä on tarkoitus ottaa käyttöön ensi vuoden alusta lähtien. Lempäälän Vammaisneuvosto antaa asiasta kannanottonsa ennen lautakunnan käsittelyä.

Pyörätuolitanssijat Zaida Launis ja Leevi Ketola esiintyivät Vammaisneuvoston seminaarissa.

Pyörätuolitanssijat Zaida Launis ja Leevi Ketola esiintyivät Vammaisneuvoston seminaarissa.

 

Kommentit (5)

  1. Jan Åhman

    Tilausliikenne Markku Mikkolahan tuota palvelulinjaa Lempäälässä hoitaa ja ei taida olla ainakaan heidän etunsa, että palvelubussiin pääsisi kaikista vaikeakulkuisimmat, saati vammaiset? Kyseinen yrityshän järjestää invataksikuljetuksia ja tietysti aivan eri korvauksella. Luulisi, että palvelubussin pitäisi olla myös liikuntarajoitteisten käytettävissä, mutta ei sitten ole, ainakaan Lempäälässä.

  2. Jaakkola T.

    Tulevaisuudessa on ongelmia rahoittaa palvelut koska väestö eläköityy ja verotuotanto pienentyy,ongelma on tulevaisuudessa todellinen,mikä johtaa siihen että palvelut oikeasti huonontuvat.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?