Maksaruoho kaunistaa Kuokkalan kiertoliittymää

Keskiviikkona 17. syyskuuta Kuokkalan kiertoliittymässä asennettiin viimeisiä maksaruohomaton laattoja paikoilleen. Kuva: Erkki Koivisto

Keskiviikkona 17. syyskuuta Kuokkalan kiertoliittymässä asennettiin viimeisiä maksaruohomaton laattoja paikoilleen. Kuva: Erkki Koivisto

Tampereentien uusi kiertoliittymä Kuokkalassa on saanut somistuksekseen elävän pinnan: maksaruohomaton.

Maksaruohomattopäällyste on vielä hyvin uutta kiertoliittymissä. Aiemmin lähinnä vain turvekattoihin asennettua valmista maksaruohopintaa on aiemmin käytetty kiertoliittymän viimeistelyyn ennen Lempäälää vain kerran Salon seudulla.

Destian urakoiman kiertoliittymän vihertöistä on vastannut Viher-Jalanti Oy Akaan Toijalasta.

– Lempäälän kunta oli tämän suunnittelussa mukana. Ideana oli maksaruoho, koska se on pian asennuksen jälkeen valmiinnäköinen ja helppohoitoinen. Maksaruohoa viihtyy kuivassa ja aurinkoisessa paikassa ja sitä tarvitsee kastella vain kerran ja silloinkin istutuksen yhteydessä. Maksaruohoa tarvitsee kastella vain, jos on pahoja helle- ja kuivuusjaksoja. Voi maksaruohoa lannoittaakin kukinnan lisäämiseksi, mutta vain kerran kolmessa vuodessa, neuvoo keskiviikkona 17. syyskuuta viimeistä päivää Kuokkalassa työskennellyt Jukka Helminen Viher-Jalanti Oy:stä.

Hiekkamultaseosta sisältävään kartonkipohjaan juurrutettu maksaruohomatto on kasvatettu taimitarhassa Tammisaaressa. Käsin paikoilleen asennettujen ja puukolla sopiviksi paloiksi pilkottujen maksaruohomattolaattapalojen alla on kasvualusta, johon juuret kiinnittyvät. Sen alla on rikkaruohokate ja alimpana kivimurska. Kaikki kerroksen läpäisevät hyvin vettä.

Maksaruohot ovat pohjoismaisia lajikkeita. Mukana seoksessa on useita lajikkeita, joten kukinta-aikaan voi olla luvassa värikirjoa.

– Jos jokin lajikkeista viihtyy tässä erityisen hyvin, se valtaa alaa muilta, Helminen sanoo.

Maksaruohomaton verollinen hinta aluskerroksineen kaikkineen on noin 80–100 euroa neliötä, joten julkisessa rakentamisessa käyttöön otettu maksaruohomatto ei ole vielä yleistynyt yksityispihoissa.

– Kuntta eli niin sanottu metsänpohja varpuineen ja varvikkoineen on yksityiskäytössä maksaruohoa yleisempää, Helminen sanoo.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?