Viimeistely murheena TUTOn napatessa pisteet

Lempälän Kisa koki toisen perättäisen tappion Mestiksessä, kun TUTO otti kauden ensimmäiset täydet pisteensä. Kahden nuoren tulevaisuuden maalivahdin koitoksen vei nimiinsä TUTOn Kaapo Kähkönen nollaamalla Kisa-hyökkääjät. Huonosti ei pelannut myöskään LeKin maalille palannut Dominki Hrachovina, mutta puolustajien avun jäädessä vajavaiseksi, veivät turkulaiset ottelun nimiinsä 0-2 (0-1, 0-0, 0-1).

Kisan kokoonpano oli kokenut kovan myllerryksen keskiviikon karun tappion jälkeen. Hrachovinan palasi tolppien väliin ja Petteri Friman alakertaan. Antti Hildén pelasi kauden ensimmäisen runkosarjapelinsä korvaten jalkansa harjoituksissa teloneen Markus Jokisen ykkösketjussa. Ykkönen hajotettiin kokonaan, kun Sami Holappa siirrettiin kakkosen keskelle. Ilves-laina Eero Savilahti esiintyi ensi kertaa tällä kaudella Lempäälässä.

TUTO määräsi ottelun alkutahdit tullen vahvalla luistelulla ja kahden, jopa kolmen karvauksella peliin. Kisalla oli koko ensimmäisen erän vaikeuksia päästä omista ylös, sillä jo puolustalueella paine kävi usein sietämättömäksi. Turkulaiset siirtyivät johtoon jo toisella minuutilla: Henri Tuominen menetti kiekon hyökkäyssiniviivalla, josta TUTOn nopean vastahyökkäyksen viimeisteli Tuukka Pulliainen Timo Pärssisen syötöstä. Ex-maajoukkuemies Pärssinen palasi täksi kaudeksi kasvattajaseuraansa ja on heti osoittanut olevansa Mestiksen valovoimaisimpia tähtiä.

Ensimmäistä erää kuvastivat Kisan kiekonmenestykset omassa päädyssä, vain Hrachovinan muutama rohkea ulostulo ja torjunta pitivät tilanteen tasoissa. Etenkin nuori Ilves-laina Aleksi Mäkelä oli vaikeuksissa kovaa karvanneiden TUTO-pelaajien kanssa. Omaa hyökkäyspeliä ei LeKi juuri saanut aikaan, sillä TUTO sai usein hyökkäykset katki jo keskialueella.

Paras paikka tuli Henri Tuomiselle Masi Marjamäen vahvasta alustuksesta neljällä neljää vastaan pelatun pätkän aikana, mutta laukaus ei lopulta suuntautunut maalia kohden. Marjamäki oli selvästi keskiviikkoista röyhkeämpi ja voimahyökkääjän vahvuudet tulivat muutamissa maalin edustalle rynnimisissä esille. Tahtotaso oli miehellä kohdillaan, mutta pelin edetessä alkoi luistin painamaan pelituntuman puutteen näkyessä.

– Hienoa pelissä oli, että nuoret pelaajamme oppivat sen kuluessa. Ensimmäisessä erässä tuli paljon kiekonmenetyksiä, yritimme pelata liikaa lavasta lapaan ja liian hienosti. TUTO oli noin kaksi erään pelin päällä ja ansaitsi selvästi voiton, arvioi LeKi-luotsi Juha Juujärvi.

– Ensimmäisessä erässä emme saaneet luotua juurikaan maalipaikkoja, mutta sitten löysimme taistelun ja toisessa ja kolmannessa erässä saimme tilanteita. Nousujohteinen esitys, tuumi puolestaan Kisan parhaana palkittu kultakypärä Miikka Männikkö.

LeKi sai oman etsikkoaikansa pelin puolen välin kohdilla. Ensin Männikkö pääsi aloivoimalla läpi, mutta puhti oli jo pohkeista poissa. Sen jälkeen LeKi tuhri 29 sekuntia 5-3-ylivoimaa. Lisääntynyt tempo, karvaus ja paine johtivat ottelun painopisteen muuttumiseen, mutta muutamista mahdollisuuksista huolimatta Kisa ei saanut hyödynnettyä vahvaa vaihettaan.

Kesken LeKi-paineen TUTOn liukas hyökkääjä Oskari Lehtinen karkasi läpiajoon ja Petteri Friman joutui rikkomaan häntä rangaistuslaukausen arvoisesti. Nuori mies kuitenkin yritti liian hienoa osumaan ja laukoi ohi. Jäähyt rikkoivat etenkin toista erää eikä kumpikaan saanut ylivoimaansa kuntoon. Molempien vahva alivoimapeli ei suonut viivalaukaksia kummempia maalipaikkoja hyökkääjille.

Kolmannen erän Kisa aloitti sähäkästi: heti ensimmäisessä vaihdossa Mikke Levo sai tasoituspaikan, mutta laukoi suoraan Kähkösen rintapanssariin. Vasta A-juniori-ikäinen Kähkönen, 18 vuotta, piti Mestis-uransa ensimmäisen nollan. Tekoa avitti hyvä TUTOn joukkuepuolustaminen, sillä viimeisen erän mylläkkää lukuun ottamatta laukaukset tulivat pääsääntöisesti kaukaa ja olivat helposti nähtävissä. Tarvittavat kudit mies otti kiinni varmuudella.

– Kähkönen on tulevaisuuden huippuvahti, olemme olleet häneen tyytyväisiä. Hän tekee töitä laadukkaasti jä käy vielä samalla kouluakin. Näillä otteilla hän tulee taistelemaan tiukasti paikasta u20-maajoukkueen MM-kisajoukkueessa, kehui maalivahtiaan TUTOn valmentaja Hermanni Vidman.

Kun itse ei tee paikoistaan, rokottaa usein vastustaja. Niin kävi myös tälläkin kertaa: TUTO tuli salamana keskialueen yli ja Topi Taavitsainen pääsi nautiskelemaan tyhjiin, kun Hrachovina antoi riparit suoraan maalin eteen LeKin puolustajien ollessa pahasti myöhässä. Kolmas erä oli LeKin selvää paineistusta tappioasemassa ja peli pyörikin vahvasti TUTOn kenttäpäädyssä. Kuitenkaan todellisille namupaikoille ei Kisan päässyt ennen viimeisiä minuutteja.

– Törmäsimme lopussa keskialueen sumppuun, olisi pitänyt pelata ehkä enemmän päädyn kautta. Loppuun olen kuitenkin tyytyväinen, Juujärvi kiitteli lopun yritystä.

Petri Meren kaksiminuuttinen puolitoista minuuttia ennen loppua antoi LeKille vielä tasoituksen avaimet käteen. Juujärvi otti Hrachovinan maalilta ja aikalisän jälkeen paine oli kuudella neljää vastaan valtaisa Kähkösen maalilla. Veräjänvahti osoitti kuitenkin olevansa nollapelin arvoinen, eivätkä viivassa pelanneiden Jimi Santalan ja Männikön tuliset lyöntilaukauset löytäneet tietään maaliverkkoihin viimeisellä minuutilla. Osuipa Männikkö ylärimaankin, mutta nolla jäi rikkomatta.

– Tulosurheilua, ei voi olla tyytyväinen, Männikkö tiivsti jääkiekon perusidean.

Nollalla maalilla harvemmin voittaa kiekko-ottelua, maalinteko oli tällä kertaa ylitsepääsemättömän vaikeaa mäyräpaitaiselle kotijoukkueelle. Kahden voiton jälkeen oli vuorossa toinen perättäinen tappio ja paluu jään pinnalle, jos sieltä LeKi oli hetkeksi yläilmoihin noussut.

– Tämä ei ollut meille helpo, mutta todella opettavainen viikko, Juujärvi tiivisti toisen Mestis-viikon tapahtumat.