Hyvää työtä, rouva ministeri

Lempäälästäkin voidaan esittää onnittelut ja kiitokset kulttuuriministeri- ja asuntoministeri Pia Viitaselle. Ensi vuoden valtion budjetti on nyt julkaistu ja pirkanmaalainen ministerimme puolusti terrierimäisesti muun muassa kirjastojen rahoitusta. Saamiemme tietojen mukaan ministeri Viitanen joutui oikein kunnolla vääntämään hänelle tärkeän kirjastoasian puolesta.  Yksi taistelu liittyi kunnille jo luvattujen kirjastojen ja kirjastoautojen hankintaan vuosille 2015–17. Vaarana oli, että kunnille annetut lupaukset valtion rahoituksesta olisivat kariutuneet siihen, että raha olisi siirretty kuntien valtionosuuksiin eli hajautettu pieninä euromäärinä sellaisillekin kunnille, joilla kirjastorakentaminen tai kirjastoautojen hankinta ei ole tällä hetkellä ajankohtainen.

Nyt Pirkanmaalla Lempäälä, Nokia, Parkano ja Vesilahti voivat toteuttaa halutessaan suunnittelemansa hankkeet. Hyvä Pia, kiitos kun sait nämä meille pirkanmaalaisille tärkeiden hankkeiden rahoituksen budjetin sisälle.

Muutenkin näyttää siltä, että kulttuuri- ja asuntoministeri on kuumassa riihessä pärjännyt hyvin. Veikkausvoittovaroja purettiin eli lisättiin seitsemän miljoonaa euroa kulttuurille, tieteelle, liikunnalle ja nuorisolle. Yhteisenä nimittäjänä oli työllisyys ja kasvu. Teattereille, orkestereille ja museoille on luvassa työllisyysperusteista avustusta 3,7 miljoonaa euroa. Liikunnan ja nuorison osalta resurssi suunnataan lähiliikuntapaikkojen rakentamiseen ja nuorten työllistämiseen.

Lempäälässä tiedossa oleva valtionosuus toteutuisi vuonna 2017, joten meillä on nyt mahdollisuus miettiä yhdessä kuntalaisten kanssa, millaisen kirjaston haluamme. Tärkeätä on käyttää lähidemokratian keinoja ja ottaa myös kunnan asukkaat ja yrittäjät mukaan kirjastokeskusteluun.

 

Mikko Koivuluoma

Hanna Lahtinen

Tuula Petäkoski-Hult

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?