Ei uusia havaintoja kalakuolemista Pyhäjärvellä

Pyhäjärven Toutosenselän-Kierimonsalmen alueella Lempäälän-Vesilahden alueella havaittiin useammassa paikassa kuolemaisillaan olevia kaloja.  Kalat olivat havaitsijalta saadun tiedon mukaan kiiskiä ja tämän kesäisiä kuhanpoikasia.  Alueelta oli sovittu kerättäväksi näytteet jatkotutkimuksiin, mikäli kuolevia kaloja vielä havaitaan.

– Heikkokuntoisia kaloja ei enää löytynyt havaintopaikoilta. Kalakuolema jäi ilmoitustietojen perusteella määrällisesti melko vähäiseksi. Edellisen perusteella aihetta suurempaan huoleen ei tällä hetkellä ole, kertoo suunnittelija Sami Moilanen Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksesta

Kalakuoleman varma syy jäi ainakin toistaiseksi avoimeksi. Kuluneena kesänä vedet olivat kuitenkin keskimääräistä lämpimämpiä ja vesien jäähtyminen tapahtui keskimääräistä myöhemmin.

– Tämä on saattanut altistaa tiettyjä kalalajeja normaalia voimakkaammin esimerkiksi loisten aiheuttamille infektioille ja heikentää kalojen kestokykyä loisia ja kalatauteja vastaan. Tällaiset vaihtelevista ympäristöolosuhteista aiheutuvat ilmiöt kuuluvat normaaliin ekosysteemin toimintaan, Moilanen jatkaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?