Taivas tarjoaa tähtiharrastajille pian parastaan

Iltaisin sua katselen

Kuva: Markku Ruonala

Alkusyksy on otollista revontulien havainnointiaikaa. Kuva: Markku Ruonala

Tumma se katto tähtinä tuikkii, lauloi Rauli Badding Somerjoki aikoinaan. Vaan ei laulelisi mies tänäpäivänä moisia, jos kaupunkitaivaalle tähyäisi. Valosaaste hävittää tähtitaivaan kaupungeista ja taajamista. Harmi, sillä tähtiharrastajilla on nyt käsillä otollisin havaintoaika, kun illat pimenevät, eikä vielä ole lunta.

Missä valosaasteen keskellä asuva voi sitten nauttia tähtitaivaasta? Tähtiharrastaja ja -kuvaaja Markku Ruonala kehuu hyväksi havaintopaikaksi Mattilan lintutornia. Paikalta näkee kauas ja autolla pääsee lähelle; se on etu etenkin, jos matkassa on kaukoputki.

Markku Ruonala seuraa aktiivisesti taivaan tapahtumia. Kuva:Katariina Rannaste

Markku Ruonala seuraa aktiivisesti taivaan tapahtumia. Kuva:Katariina Rannaste

– Lintutorni on ehdoton yöpilviaikaan heinäkuun puolestavälistä elokuun puoleenväliin. Samaten yöukkoset näkyvät sieltä hyvin. Kuun ja auringon nousuja ja laskuja on sieltä myös hyvä katsella.

Markku Ruonala on tähtiharrastaja ja taivaalla tapahtuvien luonnonilmiöiden kuvaaja. Linssille tallentuu tähtien ja planeettojen lisäksi muun muassa revontulia, sateenkaaria ja yöpilviä.

Kamera kulkee mukana myös Akaa-Volleyn lentopallopeleihin, joiden kotipelit akaalainen Ruonala kuvaa. Mies on tuttu näky myös Lempäälän urheilupaikoilla.

Tähtikuvaus on harrastuksista kuitenkin se, joka tarjoaa arjesta irtaantumista ja hyviä fiiliksiä luonnossa.

 

Suomessa ei ole enää pimeää

Tähtikuvauksessa Markku Ruonalalla aktiivisin aika painottuu heinäkuun puolivälistä ensilumeen. Revontulien taltioinnille alkusyksy on otollista aikaa.

– Toivon, että lumi pysyisi mahdollisimman pitkään pois, sillä lumipeite merkitsee taustataivaan vaalenemista. Ja pimeät yöt loppuvat oikeastaan siihen.

– Suomessa on niin paljon valosaastetta, että jos tähtiharrastaja tai -kuvaaja haluaa täyttä pimeyttä, pitää ajaa pitkälle napapiirin tuolle puolen, Ruonala toteaa ja lisää, että valoa tarvitaan toki, mutta muistuttaa myös pimeyden arvosta: kauppaketjujen lipputankojen valaiseminen ei sitä edesauta.

Markku Ruonala kuvaa myös ukkosia. Niiden perässä hän matkaa ympäri Suomea.

– Kunnon ukkosia on vain joitakin kymmeniä kesässä. Mutta jos tiedän ukkosrintaman lähestyvän, näkemään pitää päästä.

Markku Ruonala julkaisee kuviaan Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan Taivaanvahti-verkkopalvelussa, jossa harrastajat voivat ilmoittaa havainnoistaan ja julkaista kuviaan.

– Julkaiseminen ei ole omassa kuvaamisessani päätarkoitus, mutta jos kelpo kuvan onnistuu saamaan, iloa on mukava jakaa.

 

 

Kuva: Markku Ruonala

Yöpilvet hohtavat kuulaina. Kuva: Markku Ruonala

Otavasta se lähti

Yläilmoja 49-vuotias Markku Ruonala on tiiraillut pikkupojasta lähtien. Kotikaupungissaan Kemissä hän kasvoi kaupungin laidalla katuvalottomalla omakotialueella, missä tähtien tarkkailuun oli hyvät edellytykset. Harrastusta juurevoitti luonnontieteistä kiinnostunut opettaja, joka osasi puhua luonnosta innostavasti. Ystävänsä kanssa Markku Ruonala alkoikin tutkia tähtikuvioita.

– Lähdin Otavasta liikkeelle, ja pläräsin kirjoja ja tähtikarttoja. Pienen pojan oli vaikea hahmottaa mittakaavaa, mutta kun vauhtiin pääsi, tuntemus kasvoi pala kerrallaan. Valokuvaus tuli muutaman vuoden päästä mukaan kuvioihin.

Harrastuksessa on välillä ollut suvantovaiheita perheenperustamisen ja -lisäysten myötä, mutta 2000-luvun alusta lähtien  Ruonala on seurannut avaruutta ja ilmakehää taas ahkerammin.

– Digitekniikka on mullistanut tähtikuvauksen. Kun aiemmin otettiin yksi ruutu dialla tai filmillä pitkällä valotusajalla, nykyään iso osa työstä tehdään vasta tietokoneen äärellä.

 

Huimia näkymiä

Miksi Markku Ruonala on innostunut juuri tähtien ja ilmakehän ilmiöiden kuvaamisesta? Vastaus on selvä: harva muu harrastus tarjoaa yhtä huimia näkymiä.

– Kun on seuraamassa myrskyä, ja tulee kunnon puuska, välkkyy ja paukkuu ja puita kaatuu ympärillä, niin kyllä se vetää luontoa kohtaan nöyräksi. Se on kaunista ja komeaa katseltavaa.

Ruonala kannustaa viettämään perheen kanssa vapaaillan, ottamaan termospulloon teetä, hurauttamaan sopivaan paikkaan ja käyttämään hetken tähtitaivaan alla.

 

Kuva: Markku Ruonala

Markku Ruonala kuvaa myös ukkosia ja matkustaa niiden perässä pitkiäkin matkoja. Kuva: Markku Ruonala

 

 

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?