Pienet Birgitta-päivät Lempäälässä

Sunnuntaina käynnistyy pienimuotoinen Birgitta-tapahtuma seurakunnan suojissa.

Kunnan, seurakunnan ja yhteistyöjärjestöjen varsinaiset Birgitta-viikot ovat joka toinen syksy.

birgitta

Pyhä Birgitta eli Birgitta Birgerintytär kuoli Roomassa vuonna 1373 ja julistettiin pyhimykseksi 7. lokakuuta 1391. Kalentereissamme 7.10. on yhä Birgitan ja Pirkon nimipäivä.

Seurakunta haluaa muistaa kirkkonsa keskiaikaista nimikkopyhimystä Pyhää Birgittaa (1303-1373) myös nyt välivuoden aikana.

Tapahtuma syntyi, kun muutoinkin pidettäväksi aiotut naisiin ja historiaan kytkeytyneet tilaisuudet sijoitettiin Birgitan päivän eli lokakuun 7. päivän tienoille.

Päivät avaa naiskuoro Klaarat konsertillaan Naisen rukous sunnuntaina 5. lokakuuta Lempäälän kirkossa.

Jatkosodan päättymisestä on tänä syksynä kulunut tasan 70 vuotta. Konsertti kuvaa laulujen ja runojen keinoin naisten kokemuksia sodasta sekä juhlistaa pitkään jatkunutta rauhan aikaa.

Samana iltana Lempoisten seurakuntatalossa tamperelainen Harjun seurakunnan pastori ja Uuden testamentin eksegetiikan tutkija Pasi Hakkarainen alustaa Pietarista ja naisista.

Näkökulmia Raamattuun -keskustelusarjaan kuuluva luento rohkaisee yleisöä avoimeen keskusteluun naisen asemasta kirkon piirissä.

Perinteistä voimaa

Maanantai-iltana 6. lokakuuta puhutaan pyhiinvaelluksesta.

Rehtori Heini Mäenpää on patikoinut Espanjassa ikivanhalla Santiago de Compostelan vaellusreitillä ja kertoo kokemuksistaan Kuljun seurakuntatalo Majakan naistenillassa.

Mäenpää pohtii vaeltamista hengellisenä kokemuksena ja avaa pyhiinvaelluksen historiaa Pyhän Birgitan ja Pyhän Rochuksen kautta.

– Jo lyhytkin vaellus auttaa näkemään asioita, jotka moottoritiellä ajaessa tai työn kiireissä jäävät huomaamatta, Mäenpää sanoo.

Birgitta-päivät huipentuvat tiistaina 7. lokakuuta kirkossa vietettävään Runolauluhartauteen.

Musiikillinen kirkkohetki rakentuu Hymnus-kuoron esittämien ikivanhojen perinnesävelmien varaan. Sanat on sorvannut Pekka Kivekäs runolaulumittaan.

Hartaus liittyy Kalevalaisten Naisten liiton tämän vuoden teemaan, joka on voimanpaikka.

– Koen kirkon ja sen sanoman voimanpaikkana, sanoo Lempäälän Kalevalaisten puheenjohtaja Kirsti Isotalo.

Hän on pohtinut Pyhän Birgitan kirkon roolia lempääläläisten elämässä. Juuret ovat syvällä keskiajassa.
– Menneisyydessä eläneet sukupolvet ovat hakeneet voimaa kirkosta ja varmasti he ovat saaneet evästä. Perinne jatkuu yhä uusien sukupolvien rukouksissa, Isotalo toteaa.

 

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?