Partiolaisetko pusikkokansaa?

Kun kuulet sanan partio, mitä tulee mieleesi? Yhdistätkö partiotoiminnan esimerkiksi metsään, pusikossa elämiseen ja solmujen tekemiseen

Monilla on partiosta juuri tällainen käsitys. Se mielikuva on osittain vääristynyt.

Partiossa vietetään aikaa luonnossa esimerkiksi leireillä ja retkillä, mutta myös kaupunki- ja meripartiolaisia löytyy paljon. Partio ei tarkoita automaattisesti metsässä olemista eikä partiolainen tarkoita aina samaa kuin eräihminen. Partiossa ollaan myös sisällä, esimerkiksi viikoittaiset niin sanotut koloillat pidetään vaikka seurakuntatalossa.

Solmujen harjoittelu kuuluu lähinnä nuorempien partiolaisten ohjelmaan muiden kädentaitojen ohella. Se on hyödyllinen taito, muttei ainut asia, mitä partiossa tehdään.

Monet partiolaiset varmasti viihtyvät metsässä ja ovat luonnonlapsia, mutta eivät kaikki. Jos on partiolainen, se ei tarkoita sitä, että olisi jotenkin erilainen ihminen verrattuna ei-partiolaisiin. Mukana partiossa on myös ihmisiä jotka eivät hirveästi välitä olla luonnossa. Jokainen partiolainen on partiolainen omalla tavallaan.

Useimpien mielikuvissa partiolaiset myös tulevat todella hyvin toimeen kaikkien kanssa. Tämäkään asia ei ole täysin näin.

Partiossa vietetään aikaa paljon erilaisten ihmisten kanssa ja jotkut ovat myös hyvin läheisiä ystäviä keskenään, mutta eivät kaikki silti tule täydellisesti toimeen keskenään. Pyrkimyksenä on olla kaveri kaikkien kanssa, mutta ei se aina onnistu. Esimerkiksi eri-ikäisten välille syntyy välillä pieniä erimielisyyksiä.

Mitä partiossa sitten todellisuudessa tehdään?

Partiossa vietetään paljon aikaa erilaisten ja eri puolelta Suomea tai maailmaa tulleiden ihmisten kanssa, kokoonnutaan viikoittain tekemään yhdessä ikäkaudelle suunnattuja tehtäviä ja välillä käydään erilaisilla leireillä tai vaelluksilla. Partiossa opetellaan hyödyllisiä taitoja esimerkiksi erilaisia kädentaitoja, suunnistusta ja ryhmän johtamista. Nuorimmat partiolaiset leikkivät ja retkeilevät paljon. Kerran vuodessa lähikuntien partiolaiset pitävät yhdessä partioparaatin, jossa kokoonnutaan tekemään näkyvyyttä partiolle. Säännöllisesti järjestetään erilaisia partiotaitokilpailuja ja isompia esimerkiksi koko Suomen partiolaisille suunnattuja leirejä. Myös ulkomaalaisten kanssa pidetään yhteisiä isoja leirejä joko Suomessa tai ulkomailla.

Jos joku kysyy mitä kaikkea partiossa tehdään, voisi todeta hänelle, että kysy mieluummin, mitä mukavaa partiossa ei tehdä.

 

Pauliina Visa
Kirjoittaja on Vesilahden yläasteen 9. luokan oppilas, joka suorittaa tet-harjoitteluaan Lempäälän-Vesilahden Sanomissa.

 

 

pauliina

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?