Asukkaat pelkäävät lastensa turvallisuuden puolesta Linnajärventiellä

Hanna Falckilla ei ole enää taluttimen jatkeeksi Alli-koiraa tämän menehdyttyä Linnajärventiellä yliajon uhrina.

Hanna Falckilla ei ole enää taluttimen jatkeeksi Aino-koiraa tämän menehdyttyä Linnajärventiellä yliajon uhrina.  Tiellä on vilkas liikenne.

Kuljussa sijaitsevan Linnajärventien asukkaat ovat huolissaan tien vaarallisuudesta. Tiellä on 40 kilometrin nopeusrajoitus, mutta kaikki eivät noudata sitä.

Hanna Falckille tien vaarat konkretisoituivat ikävällä tavalla, kun perheen koira Aino menehtyi jäätyään tiellä auton alle 15. syyskuuta. Koiraa ulkoilutettiin normaalisti kytkettynä, mutta se pääsi karkaamaan perheen Inka-tyttäreltä. Onnettomuus sattui Linnajärventiellä kyläyhdistyksen uimarannan risteyksessä.

– Uimaranta on kesäisin todella suosittu. Seuraavaksi auton alle voi jäädä pieni lapsi. Juuri ennen uimarannan risteystä on pitkä suora, jossa autot kiihdyttävät vauhtia jopa 80 kilometriin tunnissa, Falck kertoo.

Hänen mukaansa kapealla tiellä myös ohitellaan, vaikka siinä ei juuri ole pientareita jalankulkijoita tai pyöräilijöitä varten. Linnajärventien poikkikaduille on hiljattain tullut kärkikolmiot oikealta tuleville, mikä on Falckin mukaan lisännyt autoilijoiden vauhtia entisestään.

Hän vetoaa asukkaisiin, että nämä noudattaisivat nopeusrajoitusta.

– Tiellä ei tee mieli liikkua kävellen lainkaan ruuhka-aikoihin, niin hurjaa meno on.

Lasten on kuitenkin pakko kulkea Linnajärventietä kouluun. Alueelle rakennetaan jatkuvasti, ja tiellä liikkuu myös raskasta liikennettä.

Ongelmana osuuskunta

Miksi Lempäälän kunta ei tee asialle mitään? Linnajärventie on yksityistie, ja tieosuuskunta päättää pitkälti sen asioista.

Yksi ratkaisu olisivat hidasteet, mutta osuuskunta ei halunnut niitä, vaikka kunta olisi Falckin mukaan asentanut ne ilmaiseksi. Osuuskunta myös päätti nopeuksia nostaneista kärkikolmioista poikkikaduille.

– Tien perällä asuvilla on enemmän tieosuuksia, eli he käytännössä päättävät tietä koskevista asioista.

Hanna Falck ei ole huolineen yksin. Turhautuneeksi asukkaaksi itsensä nimeävä naapuri jyrähtää, että tieosuuskuntalaki on ikivanha ja sallii asukkaiden eriarvoisen päätöksenteon.

Hänen mielestään 40 kilometrin nopeusrajoitus on sekin liikaa. Linnajärventie pitäisi saada pihakaduksi, mikä tarkoittaisi nopeusrajoituksen laskemista 20:een kilometriin tunnissa. Pihakadulla ajoneuvojen kuljettajilla on väistämisvelvollisuus jalankulkijoihin nähden.

Järven toisella puolella on paljon kesämökkejä, joille kuljetaan Linnajärventien kautta.

– Toiselta puolelta järveä olisi lyhyempi matka, mutta siellä on hidasteet, joten kaikki ajavat tätä kautta, Falck kuvailee syitä tien vilkkaalle liikenteelle.

Naapurin mielestä toimivin ratkaisu olisi, että tien viereen saataisiin kevyen liikenteen väylä.

– Kyllä se tähän saataisiin mahtumaan, kun vähän soviteltaisiin. Vastaavalle alueelle Asemankylään saatiin pyörätie vuosia sitten, kun siellä kuoli lapsi onnettomuudessa.

Naapurukset miettivät, pitääkö Linnajärventielläkin odottaa näin ikävää tapausta, ennen kuin tien vaarallisuuteen herätään.

Italianvinttikoira Aino menehtyi kuuden vuoden ikäisenä auton alle.

Italianvinttikoira Aino menehtyi kuuden vuoden ikäisenä auton alle.

41Linnajärventie 1

Linnajärventiellä on vilkas liikenne ruuhka-aikoina aamuisin ja iltaisin.

 

Yksi kommentti

  1. Topi

    Yksi vaarallisuutta lisäävä tekijä on myöskin Linnajärventiessä olevat kuopat, koska autoijoiden keskittyminen menee helposti siihen, että etsii kuopatonta kohtaa tiestä. Ja puhelimet pois kädestä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?