Hyvän mielen päivä työväentalolla

Raisa-Tiina Lahtinen veti naurujoogaa hyvän mielen päivän osanottajille. Kuva: Terttu Virtanen

Raisa-Tiina Lahtinen veti naurujoogaa hyvän mielen päivän osanottajille. Kuva: Terttu Virtanen

Lempäälän työväentalolla oli tiistaiaamuna 7. lokakuuta iloinen tekemisen meininki. Kokkaavat herrat ­kerhon miehet aloittelivat ruoan tekoa ja muut järjestivät salia kuntoon vieraita varten.

Vanhusten viikon ja EKL:n elinvoimaa­ projektin merkeissä Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry ja Lempäälän Eläkkeensaajat ry järjestivät hyvän mielen päivän.

Sosiaalipsykologi Marjut Kuokkanen puhui mielestä ja sen hyvinvointiin vaikuttavista tekijöistä. Mielihän on meidän ajatuksemme, tunteemme, uskomuksemme ja käsityksemme, ja niihin voimme vaikuttaa omalla asenteellamme. Ajatukset ovat usein seurausta siitä, miten meitä on opetettu, mutta voimme ohjelmoida itsemme uudelleen. Voimme olla ympäristöllemme ilon kylväjiä, pienillä eleillä ja sanoilla tuoda kanssaihmisillemme hyvää tuulta.

Mielenterveys tarkoittaa ihmisen kokemusta hyvinvoinnista ja tasapainosta. Se on myös voimaa ja elämäntaitoa. Elämään kuuluvat myös huonot kokemukset, alakulot, kriisit ja vastaavat. Niistä selviäminen antaa voimavaroja ja luottamusta elämään.

Mielen hyvinvointi on monen asian summa. Syvin onni tulee omista ajatuksista, ei muiden ihmisten tekemisistä. Mielen hyvinvointiin voimme vaikuttaa mm. levolla, unella, liikunnalla ja harrastuksilla. Emme saa katkeroitua, vaan voimme hyväksyä elämään kuuluvana vastoinkäymiset ja oman kuolevaisuuden.

Iltapäivän esityksenä oli naurujoogaa naurukouluttaja Raisa-Tiina Lahtisen vetämänä. Pienet lapset nauravat paljon, mutta vanhemmitenhan nauramme liian vähän. Naurujooga on intialaisen lääkäri Madan Katarian kehittämä menetelmä, jolla pyritään edistämään terveyttä nauramalla erilaisten harjoitusten avulla. Se lähtee naurusta itsestään, eikä tarvita vitsejä tai vastaavaa aloitukseksi.

Nauru tekee hyvää sydämelle, vahvistaa keuhkoja ja hengitystä, hoitaa mielenterveyttä ja helpottaa stressiä. Hyvässä naurussa nesteet lähtevät virtaamaan. Kukapa meistä ei olisi joskus nauranut vedet silmissä. Nauru tuo iloa, on ilmaista ja käy kuntoilustakin. Minuutti naurua vastaa 10 minuuttia treeniä soutulaitteessa.

On monenlaisia nauruja, ja on helppo opetella nauramaan päivittäin. Alkaa vain hihittelemään ja hohottelemaan itsekseen, niin kohtapa se muuttuu nauruksi. Aamun voi aloittaa nauramalla itsekseen vaikka vessassa peilin edessä, päivällä voi nauraa vaikka siivousnaurua. Illallakin voi nauraa ennen nukkumaan menoa. Siten saa paremmat unet.

 

Terttu Virtanen

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?