Infektiot ja lipidit alkoholihaimatulehduksessa

Lempäälässä syntyneen ja lääketieteen lisensiaatin tutkinnon Tampereen yliopistossa suorittaneen LL Jahangir Khanin kirurgian (gastroenterologinen kirurgia) alaan kuuluva väitöskirja Infections and Lipids in Alcohol Induced Acute Pancreatitis (Infektiot ja lipidit äkillisessä alkoholihaimatulehduksessa) tarkastetaan 17. lokakuuta Tampereella.

Vastaväittäjänä on professori Pauli Puolakkainen Helsingin yliopistosta, ja kustoksena toimii professori Teuvo Tammela.

Äkillinen haimatulehdus on haiman tulehduksellinen sairaus ja maailmanlaajuisesti tärkeä sairastavuuden aiheuttaja. Sen taudinkuva vaihtelee lievästä vatsaoireilusta henkeä uhkaavaan vakavaan sairauteen. Äkillisen haimatulehduksen tärkeimmät aiheuttajat ovat runsas alkoholinkäyttö sekä sappikivitauti, jotka yhdessä selittävät valtaosan kaikista tapauksista. Suomessa tärkein aiheuttaja on alkoholi. Mekanismi jolla alkoholi aiheuttaa äkillisen haimatulehduksen on edelleen epäselvä ja vain pieni osa alkoholin suurkuluttajista sairastuu äkilliseen alkoholihaimatulehdukseen. Taudin synty saattaa vaatia alkoholin lisäksi toisenkin ärsykkeen, mutta toistaiseksi tällaista tekijää ei ole löydetty.

Väitöskirjassa etsittiin tekijöitä, jotka liittyvät äkillisen alkoholihaimatulehduksen syntyyn tai vaikeuteen. Osatöissä määritettiin helikobakteeri pylori -infektioiden, enterovirusinfektioiden sekä seerumin lipidiprofiilin osuus. Näillä infektioilla ei todettu olevan yhteyttä äkillisen alkoholihaimatulehduksen syntyyn tai vaikeuteen.

Runsas alkoholinkäyttö saattaa aiheuttaa muutoksia seerumin lipidiprofiilissa. Tietyt lipidit muokkaavat elimistön tulehdusvastetta, mahdollisesti altistaen tulehduksellisille sairauksille kuten haimatulehdukselle. Neljännessä osatyössä määritettiin seerumin kolesteroli- ja rasvahappoprofiili alkoholihaimatulehduspotilailta ja todettiin merkittäviä muutoksia kolesterolipitoisuuksissa taudin aikana sekä mahdollisesti haimatulehdukselle altistavia muutoksia rasvahappoprofiilissa. Viidennessä osatyössä tutkittiin seerumin kolesterolipitoisuuksia haimatulehduspotilailla ja todettiin niiden olevan yhteydessä kehittyvän taudin vaikeuteen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?