Kehyskunnat esittävät yhteistä foorumia

Tampereen kaupunkiseudun kehyskuntien kuntajohtajat Olli Viitasaari (Lempäälä), Erkki Paloniemi (Vesilahti), Eero Väätäinen (Nokia), Pentti Sivunen (Ylöjärvi), Oskari Auvinen (Kangasala), Helena Rissanen (Pirkkala) ja Juha Kuusisto (Orivesi) esittävät kunnanhallituksilleen yhteisen esityksen tekemistä Suomen Kuntaliitolle kaupunkiseutujen kehyskuntien yhteisen foorumin perustamiseksi. Foorumin tarkoituksena olisi välittää näiden kuntien ajantasaista näkemystä liitossa tapahtuvan asioiden valmistelun, päätöksenteon sekä edunvalvontapolitiikan tueksi.

Esityksen mukaan perustettava foorumi voi olla epävirallinen, mutta sen toiminnan tulisi olla säännöllistä, ja sen tulisi käynnistyä jo kuluvan vuoden aikana.

Kuntaliitossa on tällä hetkellä järjestäytyneinä pienten kuntien neuvottelukunta, ruotsinkielinen neuvottelukunta ja maakuntien liittojen puheenjohtajien kokous. Lisäksi Kuntaliitossa toimii seutukaupunkiverkosto.

Kuntaliiton aktiivisen edunvalvontapolitiikan valmistelussa suunnitelmallinen ja systemaattinen vuorovaikutus on suurilla kaupungeilla, pienillä kunnilla, ruotsinkielisillä kunnilla ja seutukaupungeilla. Suurten kaupunkiseutujen kehyskunnilla tällaista asemaa ei ole.

Kehyskunnat ovat käytännössä havainneet, että suurten kaupunkien ja niiden kehyskuntien näkemykset voivat olla joissakin edunvalvonta-asioissa hyvin erilaisia. Tästä on viime vuosilta useita esimerkkejä: Valtio on käynnistänyt monia lainsäädännön uudistamishankkeita, joissa kuntien intressit ovat selkeästi poikenneet toisistaan.

Yhteisesti laadittu esitys käsitellään kunnallishallituksissa lokakuun aikana ennen sen lähettämistä Suomen Kuntaliittoon. Yhteinen esitys on tullut vireille kehyskuntien ohjausryhmän kokouksessa, johon ovat osallistuneet kuntien valtuustojen ja hallitusten puheenjohtajat sekä kuntajohtajat.

Tampereen ympäristökuntien Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Vesilahti ja Ylöjärvi yhteinen asukasmäärä on noin 150 000 asukasta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?