Lempäälän vuokra-asuntojonossa on jatkuvasti miltei parisataa hakijaa. Yksityisillä markkinoilla kuukausivuokrien hinnat huitelevat lähellä Tampereen tasoa.

Vuokrakämpistä on kova pula

IMG_0101

Sirkkavuoren toimitusjohtaja Johanna Heikkilä esittelee yhtä Maakalantien uusista vuokra-asunnoista. Kaksiosta on komeat näkymät Vanajavedelle.

Vuokra-asunto Lempäälässä on hyvä sijoitus omistajalleen. Tässä taloustilanteessa omaa asuntoa on vaikea saada kaupaksi, mutta vuokrakämpillä on kunnassa suuri kysyntä. Jopa niin suuri, että tarjonta ei pysy perässä.

Nettihakukoneiden mukaan vapaita, yksityisten vuokraamia asuntoja löytyy Lempäälästä tällä hetkellä parisenkymmentä.

Samaan aikaan kunnallisella puolella on tunkua. Lempäälässä kunnan vuokra-asuntoa jonottaa jatkuvasti 150–200 ruokakuntaa.

Kunnan vuokrataloyhtiö Sirkkavuoren toimitusjohtaja Johanna Heikkilä kertoo, että suurelta kuulostava luku ei ole koko totuus. Yhtiöllä on noin 750 asuntokohdetta, ja jono liikkuu koko ajan.

– Hakija jonottaa asuntoa keskimäärin 45 päivää, kertoo Heikkilä.

Jonotusaika tosin vaihtelee suuresti. Vaikeinta on yksinasuvalla. Suurin osa hakijoista, 64 prosenttia, etsii yhden henkilön asuntoa. Kuitenkin vain seitsemän prosenttia kuukausittain vapautuvista Sirkkavuoren asunnoista on yksinasuvien kohteita.

Helpoiten asunto löytyy pariskunnalle tai pienelle perheelle. Kuudenkymmenen neliön kaksion saa Heikkilän mukaan miltei saman tien. Kunhan ei ole turhan kranttu.

– Kaikkein helpoimmin pääsee vanhoihin kerrostaloihin, joissa ei ole hissiä, Heikkilä toteaa.

Ympäryskunnissa asuminen maksaa

Yksityisillä vuokramarkkinoilla Lempäälän hinnat ovat miltei Tampereen tasolla. Aivan kaupunkikeskustan hintoihin täällä ei ylletä, mutta monen Tampereen kaupunginosan vuokrat ovat samoissa luvuissa Lempäälän kanssa.

Otetaanpa esimerkki. Lempäälän Halkolasta vuokrataan 59-neliöistä kolmiota hintaan 770 euroa kuussa. Samankokoinen kaksio Hervannasta kustantaa 660 euroa kuussa, kun taas Tampereen keskustassa Kuninkaankadulla sijaitsevasta, 61,5-neliöisestä kolmiosta peritään 869 euron kuukausivuokra.

Lähikunnista esimerkiksi Valkeakoskella ja Akaassa hintataso on Lempäälää alhaisempi, kun taas Pirkkalassa ja Kangasalla saa vuokrastaan saa pulittaa suurin piirtein saman verran kuin täällä.

Kunnan vuokra-asunnot ovat tietenkin hieman edullisempia kuin kohteet yksityisillä markkinoilla. Johanna Heikkilä muistuttaa, että Sirkkavuori ei saa tehdä voittoa. Vuokran hinnan pitää kattaa ainoastaan asunnon hoitokulut.

Sirkkavuoren tapauksessa keskimääräinen neliövuokra on 10 euroa – siis 60-neliöisen asunnon vuokra olisi 600 euroa.

 

Kunnalta päätöksiä, kiitos

Suurin tarve vuokra-asunnoille on Lempäälän keskustassa, mutta on tunkua muuallekin. Esimerkiksi perheitä kiinnostaa Moisionaukean rivitaloasunnot.

Johanna Heikkilän mukaan Lempäälään kaivataan myös opiskelija-asuntoja. Sellaisia ei ole vielä rakennettu.

Varmasti osa Tredun opiskelijoista asuisi mielellään Lempäälässä. Kelpaa paikkakunta korkeakouluopiskelijallekin, etenkin hyvien yhteyksiensä vuoksi. Keskustasta kulkee juna ja Sääksjärveltä liikkuu Tampereelle nopeammin kuin monesta kaupunginosasta.

Heikkilä lisää, että muillekaan erityisryhmille ei ole tarpeeksi asuntoja. Mitä tilanteen parantamiseksi voidaan tehdä?

– Toivomme tietenkin kunnan päättäjiltä myönteisiä päätöksiä vuokra-asuntojen rakentamisesta. Kyllä me sitten rakennetaan.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?