Sääksjärven nuoria ärsyttää, että heidän vapaa-ajanvietostaan on noussut kohu. – Kun tästä on tehty tällainen sota, me emme luovuta, sanoo nuori Erik Pasanen.

”Ei meillä ole päässä pelkkää sahajauhoa”

Erik Pasanen (keskellä) sanoi nuorisotalon keskustelutilaisuudessa, että kokoontumisia ei lopeteta talven tullessa. Sitten ollaan mopoautoissa sisällä.

Erik Pasanen (keskellä) sanoi nuorisotalon keskustelutilaisuudessa, että kokoontumisia ei lopeteta talven tullessa. Sitten ollaan mopoautoissa sisällä.

Alku ei näyttänyt lupaavalta.

Kello läheni kuutta, ja Sääksjärven nuorisotalo alkoi täyttyä paikallisista vanhemmista, kunnan työntekijöistä, koulun väestä ja alueen asukkaista.

Samaan aikaan talolla hengailleet nuoret liukenivat paikalta.

Lempäälän nuorisopalvelujen järjestämän keskusteluhetken ideana oli vaihtaa mielipiteitä nuorten kanssa. Aihe oli lehtien palstoilta tuttu: paikallisten nuorten illanvietto ja kokoontumispaikat.

Hetken näytti siltä, että aikuiset saavat keskustella keskenään. Oli paikalla muutama nuorikin.

Lisää väkeä valui hiljalleen sisään vapaa-aikajohtaja Erkki Häklin alustuksen aikana. Lopulta yli kaksikymmentä nuorta saapui talolle keskustelemaan Sääksjärven yhteiselosta.

Hengailu on kaikkein tärkeintä

Sääksjärvellä on kokoontunut viikonloppuisin parhaimmilaan yli sadan nuoren porukoita. Mopoilla ajelu ja roskaaminen hermostuttavat asukkaita.

Erkki Häkli muistutti, että meihin on sisäänrakennettu halu tavata muita ihmisiä. Ja jokainen voi itse valita, missä kokoontuu.

– Nuoret viettävät aikaansa koulun pihassa, S-marketin parkkipaikalla ja niin sanotulla Inexin alueella, Varastotiellä. Se on sinällään hyvä juttu. Hengailu on tuossa iässä varmasti se kaikkein tärkein asia, Häkli totesi.

– Kunhan kunnioitetaan hyviä tapoja, kaikki sujuu hienosti.

Sotkua voisi vähentää tuomalla paikalle ison roskiksen. Nuoret olivat samaa mieltä.

Entä melu? Nuoret muistuttivat, että aina suuri väkijoukko häiritsee jotain tahoa. Tuskin heille voidaan tarjota valaistua parkkipaikkaa, jonka läheisyydessä ei asu ketään kahden kilometrin säteellä.

Auttaisiko ongelmaa se, jos Sääksjärven nuorisotalo olisi auki lauantaisin? Tuskinpa, sanoivat talon työntekijät. Nuoret haluavat paikan, jossa ei ole valvontaa. Ei talolla perjantaisinkaan mitään yleisömenestystä ole koettu.

Sääksjärvellä asuva Mikko Nurminen ihmetteli Facebookissa leiskunutta uhoamista ja pelottelua.

Sääksjärvellä asuva Mikko Nurminen ihmetteli Facebookissa leiskunutta uhoamista ja pelottelua.

”Koulutusreissulle pesäpallomailojen kanssa”

Myös nuoret ovat saaneet niskaansa törkeyksiä. Sääksjärveläinen Mikko Nurminen ihmetteli aiheesta käytyä Facebook-keskustelua.

– Siellä aikuiset ihmiset puhuvat lähtevänsä koulutusreissulle pesäpallomailojen kanssa. Ei tätä kukaan halua. Kuunnellaan toistemme mielipiteitä, ei uhota.

Sääksjärven koulun vanhampainyhdistys on aloittanut katupartionnin perjantai-iltaisin. Nuoria tämä ei haittaa sen kummemmin.

– Saavat hekin viettää vapaa-aikaansa, miten haluavat. Me ollaan siellä, tuli paikalle kuka tahansa, sanoo paikallinen nuori Erik Pasanen.

Enemmän nuorisoa ärsyttää se, että heidän hengailustaan on tehty näin iso numero.

– Aikuiset ihmiset puhuvat, että tulevat puhkomaan renkaita. Lehdessä on juttuja joka päivä. Kun tästä on tehty tällainen sota, me emme luovuta.

Mieluummin Inexillä kuin liikenteessä

Nuoret eivät kutsu väkeä Sääksjärvelle sosiaalisessa mediassa, toisin kuin julkisuudessa on väitetty. Viestit kulkevat kaverilta kaverille. Joskus porukkaa kertyy muutama, joskus satapäin.

Pasanen kertoo, että esimerkiksi Varastotien alueen yritysten kanssa on juteltu hyvässä yhteistyössä. Pääasiassa valituksia on tullut lähiasukkailta.

Myös poliisi on tuttu näky Sääksjärven yössä. Pasasen mukaan poliisi on sanonut, että parempi kokoontua täällä Inexillä kuin liikenteen seassa.

Eräs vanhempi kysyi, ajavatko nuoret humalassa.

– No ei kai meillä ole päässä pelkkää sahajauhoa, Erik Pasanen tokaisi.

 

Nuorilta kysyttiin, missä he haluavat viettää aikaa viikonloppuisin. "Ulkona" sai ylivoimaisesti eniten ääniä.

Nuorilta kysyttiin, missä he haluavat viettää aikaa viikonloppuisin. ”Ulkona” sai ylivoimaisesti eniten ääniä.

Yksi kommentti

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?