Kotitalouksien kulutus on vähentynyt ja säästäminen lisääntynyt

Jaana Majaniemi suosittelee jokaista säästämään pahan päivän varalle.

Jaana Majaniemi suosittelee jokaista säästämään pahan päivän varalle.

OP-Pohjolan tuoreen kotitalouksien barometrin mukaan Tampereen seudulla asuvat pärjäävät taloudellisesti muuta Suomea paremmin, mutta suunta on silti laskeva. Tampereen seudun asukkaista 45 prosenttia on erittäin tai melko tyytyväisiä omaan taloudelliseen tilanteeseensa, kun muualla maassa vastaava luku on 41 prosenttia.

Luvut ovat hieman laskeneet viime vuodesta. Tämä vaikuttanee kotitalouksien rahankäyttöön, sillä 33 prosenttia Tampereen seudulla ilmoittaa vähentäneensä kulutustaan vuoden takaiseen verrattuna. Vähennys on kuitenkin pienempi kuin Suomessa keskimäärin.

Tampereen Seudun Osuuspankin toiminta-alueella vastaajien suurimmat lähiaikojen taloudelliset suunnitelmat liittyvät matkustamiseen, kun Suomessa keskimäärin ne liittyvät yleisimmin työhön ja toimeentuloon.

Sijoittamista pienilläkin tuloilla

Kulutuksen vähentämisen vastapainona näkyy kasvava trendi säästämisessä ja sijoittamisessa. Kun toimeentulosta ja varallisuudesta on huoli, säästämishalut lisääntyvät.

Vuonna 2012 noin 60 prosenttia suomalaisista kuvasi varallisuuttaan joko erittäin tai melko hyväksi, kun nyt tyytyväisiä oli vain 24  prosenttia. Tampereen seudun asukkailla tilanne on silti tässäkin suhteessa hieman parempi: 30 prosenttia oli tyytyväisiä varallisuuteensa.

Konttorinjohtaja Jaana Majaniemi TSOP:n Lempäälän- sekä Vesilahden-konttorista kertoo, että kehyskunnissa ollaan  Tampereen kasvuimussa asuntomarkkinoita lukuun ottamatta.

– Käymme jatkuvasti sijoitusneuvotteluita asiakkaiden kanssa jokaisessa varallisuusluokassa. Oli tulotaso mikä tahansa, niin olisi tärkeää kerryttää edes jonkinlainen potti pahan päivän varalle. Toki voi ajatella niinkin, että säästää hyvän päivän varalle toteuttaakseen unelmiaan, Majaniemi vertaa.

– Teemme sijoitussuunnitelmia, joihin pääsee mukaan muutamalla kympillä kuussa. Moni tekee sopimuksen, jossa asiakkaalle sovitaan jokin riskiraja, ja pankki huolehtii varojen sijoittamisesta. Näin asiakkaan ei tarvitse itse perehtyä eri sijoitusmahdollisuuksiin.

Maatalousvaltaiselle Vesilahdelle on Majaniemen mukaan kertynyt tilallisille varallisuutta enemmän kuin joihinkin muihin kuntiin, mutta sielläkin löytyy sijoittajia ja säästäjiä kaikista tuloluokista.

Epävarmuus asuntomarkkinoilla jatkuu

Talouden epävarmuus näkyy myös asuntomarkkinoilla. Barometrin mukaan vain 18 prosenttia Tampereen seudun asukkaista kokee, että nyt olisi hyvä aika vaihtaa asuntoa. Huonona ajankohtaa pitää 30 prosenttia vastaajista. Heistä puolet toteaa ajankohdan olevan huono, koska asuntomarkkinoiden tilanne vaikuttaa epävarmalta.

Myyntiajat venyvät pitkiksi, ja alalla on ostajan markkinat.

– Asuntokaupassa on vaikea tehdä nopeita ratkaisuja, jos pitää saada vanha asunto myytyä ennen uuden ostamista. Kahden asunnon loukkuun jäämistä pyritään välttämään. Jos nykyisestä asunnosta on enää vähän lainaa lyhennettävänä, voidaan harkita rinnakkaisiakin lainoja.

Majaniemen mukaan asuntolainojen kysyntä on hiipunut huippuvuosiin verrattuna, mutta Lempäälässä ja Vesilahdella markkinat ovat nyt syksyllä piristyneet yllättävästi.

– Paljon tehdään myös erilaisia vaihtoehtoisia järjestelyjä kuten otetaan lisälainaa, jolla remontoidaan nykyistä asuntoa uuden ostamisen sijaan. Erotilanteisiin liittyviä asumisjärjestelyitä on jonkin verran. En tiedä kertooko se kasvaneesta työttömyydestä, että päädytään eroon ja joudutaan miettimään uusia asumisjärjestelyitä, Majaniemi pohtii.

Kotitalouksien barometrikyselyn toteutti TNS Gallup, ja siihen vastasi reilut 3 200 iältään 18–69-vuotiasta suomalaista. Tampereen seudulla vastaajia oli 300.

42Barometri 1

 

 

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?