Rautalinin patsaan kipsi murtunut

Kuvanveistäjä-taidemaalari Väinö Rickhard Rautalinin syntymästä tulee kuluneeksi 125 vuotta 14. helmikuuta vuonna 2015. Taiteilijamatrikkelissa on väärä syntymävuosi 1891, oikea on 1890. Nyt olisi korkea aika korjata ja entisöidä paloasemalla oleva Rautalinin Rukoileva sotilas -patsas, sillä kipsi on pahoin murtunut monista kohdista.

Rautalinin vaimo Esteri lahjoitti patsaan Tampereen Veljeskodille ehdolla, että se valetaan pronssiin. Näin tapahtui, ja kipsiversio palasi Lempäälään, ja palopäällikkö Veikko Kivelä otti teoksen pääpaloaseman suojiin. Rukoileva sotilas on niitä harvoja Rautalinin töitä, joita on kunnanviraston ulkopuolella. Pyhän Birgitan kirkkotorilla on kyllä äsken 80 vuotta täyttänyt Vapauden Miekka.

Taiteilijan töitä on runsaasti Pirkanmaalla, esimerkiksi Kurussa, Kangasalla, Tampereen Messukylässä ja Vesilahdessa on hänen tekemiään sankaripatsaita. Viinikan kirkon ulko-ovet, ehtoolliskalustot ja puinen kullattu Kristus-patsas ja sen kipsiversio Metsäkansan kirkossa ovat myös Rautalinin tekemiä. Metsäkansan patsaan lahjoitti Emil Aaltonen. Viinikan kirkon oven yläpuolella on teksti: Ad maiorem gloriam Dei – Jumalan suuremmaksi kunniaksi.

 

Jaakko Nurmesniemi, seniorineuvosto

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?