Kuntakeskustan tuntumassa, näkyvällä paikalla on kaksi ja puoli hehtaaria käyttämätöntä joutomaata. Vihertyöryhmä on järjestänyt suunnittelukilpailun Halkolan notkon kehittämiseksi.

Mitä Halkolan notkolle pitäisi tehdä?

Maisema-arkkitehti Marita Palokosken sanoo, että viherrankentamisella on alueen identiteettiä luova merkitys.

Maisema-arkkitehti Marita Palokosken mukaan viherrankentamisella on tärkeä, alueen identiteettiä luova merkitys. Halkolan notkon monet mahdollisuudet ovat tähän asti jääneet hyvödyntämättä.

Saadaanko Lempäälään keskustaan frisbeegolf-rata? Se voi olla mahdollista, sillä parhaillaan pohdinnan alla on Halkolan notkon tulevaisuus. Frisbeegolf-rata on yksi Lempäälän lukiolaisten ehdotuksista.

Mitä muuta alueelle sopisi? Ainakin notkosta voisi kulkea ulkoilureittejä Kanavanrantaan asti. Valkeakoskentien rinteeseen sopisi lapsille pulkkamäki. Siihen viereen voisi tehdä leikkipuiston. Ei ulkoilmakatsomokaan paha idea olisi, mutta Turuntien melu häiritsisi kulttuurinautintoja.

Halkolan notko on näkyvällä paikalla, keskellä Lempäälää. Silti alue on jäänyt lähinnä joutomaaksi.

Kunnan maisema-arkkitehtin Marita Palokosken mukaan notkon kehittäminen tekee hyvää kunnan imagolle.

– Se on yksi keskustan sisäänkäynnin merkittävistä näkymistä. Sillä on merkitystä kunnan asukkaille ja kunnassa vieraileville.

Kunnan vihertyöryhmä on järjestänyt puistosuunnittelukilpailun notkon kehittämiseksi. Kilpailuun on kutsuttu vihertyöalan oppilaitosten opiskelijoita ja Lempäälän lukion oppilaita.

Kilpailutöissä on tarkoitus luoda puiston toiminnallinen suunnitelma rakenteineen, valaistuksineen ja istutuksineen.

Lukiolaiset ovat ideoineet muutamia näkemyksiä. Opettaja Eeva Gullstèn muistuttaa, että kyse on erään kuvataiteen kurssin harjoitustöistä, ei varsinaisista suunnitelmista.

Asukkaitakin halutaan kuunnella

Kun ajaa Valkeakoskentietä idästä kohti Lempäälän keskustaa, Halkolan notko jää vasemmalle, Turuntien ja Halkolan asuinalueen väliin. Notko on kooltan 2,42 hehtaaria.

Tarkemmin sanottuna alue rajoittuu pohjoisessa Valkekoskentiehen, idässä Turuntiehen, lännessä Halkolantien asutukseen ja etelässä Halkolan leikkikenttään.

Palokoski kertoo, että keskustan osayleiskaavassa Halkolan notko on merkitty virkistysalueeksi. Asuinrakennuksia tai liiketoimintaa notkoon ei tule. Kaavassa sanotaan, että ”alueen luonteeseen sopiva, virkistystoimintaa palveleva vähäinen rakentaminen on sallittua”.

Vihertyöryhmän on luonut suuntaviivat notkon kehittämiselle. Kosteikko-aluetta hyödynnetään hulevesialueena ja sinne istutetaan vesikasvillisuutta. Kävelypolkuja tehdään hyvin todennäköisesti. Ajatuksena on, että Valkekosken tien rinne olisi paahderinne, sinne istutettaisiin esimerkiksi mäntyjä.

– Haluamme myös kuulla lähialueen asukkaiden mielipiteitä Halkolan notkon kehittämisestä, Palokoski lisää.

Lempäälän lukion oppilaat pähkäilivät kuvataiteen kurssilla, mitä kaikkea Halkolan notkoon sopidi. Yksi ideoista oli frisbeegolf-rata.

Lempäälän lukion oppilaat pähkäilivät kuvataiteen kurssilla, mitä kaikkea Halkolan notkoon sopidi. Yksi ideoista oli frisbeegolf-rata.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?