Valtuusto piti veroprosentit entisellään

Erkki Paloniemi totesi, että jos korkotaso lähtee nousuun, on kunnalla se etu, että vajaa puolet lainoista ovat kiinteäkorkoisia.

Erkki Paloniemi totesi, että jos korkotaso lähtee nousuun, on kunnalla se etu, että vajaa puolet lainoista ovat kiinteäkorkoisia.

Vesilahden kunnanvaltuusto päätti kokouksessaan 27. lokakuuta puoltaa kunnanhallituksen ehdotusta ja säilyttää vuoden 2015 tuloveroprosentin ja kiinteistöverot vuoden 2014 tasolla. Täksi vuodeksi 20,50:sta nostettu tuloveroprosentti pysyy 21,50 prosentissa.

Yleinen kiinteistöveroprosentti pysyy 1,00 prosentissa, vakituisten asuinrakennusten 0,55 prosentissa ja muiden kuin vakituisten asuntojen 1,15 prosentissa. Yleishyödyllisille yhteisöille ei määrätä erillistä veroa, vaan näiden kohdalla sovelletaan normaaleja kiinteistöveroprosentteja.

Veikko Mäkinen nousi Vesilahden kunnanvaltuustoon Erkki Tarvaisen tilalle. Mäkinen valittiin myös Sosiaalidemokraattien valtuustoryhmänjohtajaksi.

Veikko Mäkinen nousi Vesilahden kunnanvaltuustoon Erkki Tarvaisen tilalle. Mäkinen valittiin myös Sosiaalidemokraattien valtuustoryhmänjohtajaksi.

Korkean veroprosentin taustalla ovat muun muassa vuositaseen jatkuva negatiivinen kehitys ja suurista investoinneista johtuva velkaantuminen.

Valtuutettu Mauri Ranta (kesk.) totesi puheenvuorossaan, ettei korkea veroprosentti saa jäädä pysyväksi.

– Tämähän on erinomaisen korkea veroprosentti. Kun puuttuisimme henkilöstökuluihin vielä raskaammin, niin se saataisiin alenemaan. Olemme kuitenkin päättäneet olla puuttumatta niihin niin raskaasti. Pitkällä tähtäyksellä emme saa jäädä korkeaan veroprosenttiin, vaan 2016 jälkeen se on laskettava 20 tuntuviin.

Rannan laskelmien mukaan nykyisellä kehityksellä vuosikatteeksi tulisi arvioita huomattavasti positiivisemmat luvut, mutta taloussuunnittelija Merja Laakkonen muistutti, etteivät verotulot kehity tasaisesti yhtä suurella summalla läpi vuoden.

– Marraskuussa verokertymä on merkittävästi pienempi kuin muina kuukausina. Jos muina kertymä on noin miljoonan, niin marraskuussa se on muutama satatuhatta. Se on selkeä pudotus, joka vaikuttaa vuosikatteeseen.

Kunnanjohtaja Erkki Paloniemi kertoi myös esimerkiksi yllättävien lastensuojelumenojen vaikuttavan kunnan talouteen loppuvuonna.

Mauri Rannan mukaan tuloveroprosentti saisi olla Vesilahden tasolla vain väliaikaisesti.

Mauri Rannan mukaan tuloveroprosentti saisi olla Vesilahden tasolla vain väliaikaisesti.

Päiväkodin omistajaksi ulkopuolinen

Narvan uuden päiväkodin on tarkoitus aloittaa toimintansa vuoden 2016 alussa. Kunnanjohtaja Paloniemi kertoi, että tulevan investoinnin toteuttamistapa tulee olemaan kokonaan uusi. Kunta ei rakennuta tai omista päiväkotia, vaan sekä rakennuttaja että omistaja tulevat olemaan ulkopuolisia. Kunta menee kiinteistöön vuokralle.

Kuntalaisaloite Onkemäen koulun kehittämisestä Vesilahden ympäristökouluksi ei herättänyt valtuustossa enää keskustelua. Aloite ei aiheuta toimenpiteitä, koska koulu on 26. toukokuuta 2014 päätetty lakkauttaa.

Kunnanvaltuutettu ja kunnanhallituksen jäsen Erkki Tarvaiselle (sd.) myönnettiin hänen pyynnöstään kokouksessa ero kaikista Vesilahden kunnan luottamustehtävistä. Tarvaisen tilalle kunnanvaltuustoon nousee Veikko Mäkinen. Mäkinen valittiin myös Sosiaalidemokraattien uudeksi ryhmänjohtajaksi. Ensimmäiseksi varavaltuutetuksi nousee Reijo Mehto ja Tarvaisen paikalle kunnanhallitukseen valittiin Marko Lounasranta.

Vesilahden kunnanvaltuusto piti tulovero- ja kiinteistöveroprosentit ennallaan.

Vesilahden kunnanvaltuusto piti tulovero- ja kiinteistöveroprosentit ennallaan.

 

Yksi kommentti

  1. Mauri Ranta

    Veroprosentin käsittelyssä puheenvuorossani jäi mainitsematta se tosiasia, että HTT Laesterän sorvaama Vesilahden kunnan talouden tasapainotusohjelma näyttää purevan, koska ollaan tänä vuonna pääsemässä vuosikatteessa 8-900.000 euroon, kun
    talousarviossa se oli vaatimaton 228.000 e. Palttoo on vielä liian iso. Henkilöstökuluja ei ole supistettu siten kuin valtuusto on ponnessaan tarkoittanut. Meillä on liian isot kiinteät kulut. Toisaalta tulopuolella meillä on kosolti tehtävää elinkeinorakenteen tehostamisessa esim, elinkeinosuunnitelma puuttuu kokonaan. Sitä odotellessa.
    terv, Mauri Ranta

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?