Pirkanmaalla viivyttelee 7 000 laulujoutsenta

Tämäkin joutsenperhe bongattiin valtakunnallisessa joutsenlaskennassa: Kuva: Jukka T. Helin.

Tämäkin joutsenperhe bongattiin valtakunnallisessa joutsenlaskennassa: Kuva: Jukka T. Helin.

BirdLife Suomen valtakunnallinen joutsenlaskenta järjestettiin 25.–26. lokakuuta.

– Keliolosuhteet aiheuttivat sen, että joutsenilla ei ollut suurtakaan muuttohalua, vaan havaitut linnut olivat pääosin pelloilla ruokailevia tai lepäileviä lintuja, sanoo Pirkanmaan Lintutieteellisen Yhdistyksen puheenjohtaja Jukka T. Helin.

Suuri osa nyt Pirkanmaan pelloilla viihtyvistä linnuista ei pesi Pirkanmaalla tai Suomessa, vaan ne saapuvat itärajan takaa ja pysähtyvät lepäilemään hetkeksi maahamme. Monet Pirkanmaalla pesivät laulujoutsenet tuntuvat vielä olevan perhekunnittain erillään muuttojoutsenparvista.

– Ennen viikonlopun joutsenlaskentaa ainakin Pirkanmaalla oli käynnissä useilla hyvillä joutsenpelloilla sänkipellon kääntäminen mullokseksi. Tämä aiheutti sen, että joutsenten piti etsiä uusia ravintopaikkoja läheltä tai kauempaa. Kaikesta huolimatta joutsenlaskennassa päädyttiin hyviin lukemiin, Helin sanoo.

Pirkanmaan Lintutieteellisen Yhdistyksen toimialueella havaittiin Tiira-lintutietopalvelun mukaan noin 7 000 laulujoutsenta. Parhaat joutsenkunnat ovat Sastamala (1 100 joutsenta), Orivesi (950) ja Ikaalinen (535). Lempäälässä havaittiin 107 ja Vesilahdessa 266 laulujoutsenta.

– Pirkanmaalla lepäilevistä ja ruokailevista joutsenista kaksikymmentäseitsemän prosenttia on menneenä kesänä syntyneitä nuoria lintuja.

Laulujoutsenet viivyttelevät suurinkin määrin maakunnassamme niin pitkään, kun järvien lahdet pysyvät avoimina. Maakunta voi tyhjentyä joutsenista vasta tammikuun puolella. Nykyisin joutsenia jää talvehtimaan säännöllisesti Pirkanmaan sulina pysyviin vesistöihin pieniä määriä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?