Sääksjärvellä majaansa pitävä yritys pokkasi valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon. Tällä hetkellä Robit Rocktoolsin poranterät ovat kovassa käytössä Rantaväylän tunnelityömaalla.

Rantatunnelia louhitaan Robitin poranterillä

Robit Rocktoolsin toimitusjohtaja Jussi Rautiainen uskoo kasvokkaisten kohtaamisten tuottavan hedelmää myyntityössä.

Robit Rocktoolsin toimitusjohtaja Jussi Rautiainen uskoo kasvokkaisten kohtaamisten tuottavan hedelmää myyntityössä.

Espoossa tehdään länsimetroa, Tampereella Rantaväylän tunnelia. Nämä kaksi parhaillaan käynnissä olevaa urakkaa ovat Suomen mittakaavassa valtavia operaatioita.

Työmaita yhdistää myös se, että kummassakin urakassa käytössä ovat lempääläläisen Robit Rocktoolsin terät.

Poranterillä on olennainen tehtävä Rantaväylän tunnelin louhinnassa. Käytännössä louhinta etenee niin, että ensin Robitin terillä porataan kallioon reikiä. Sitten reiät panostetaan, ne räjäytetään ja lopuksi kiviaines kärrätään pois. Jo pelkästään rantatunnelia tehdessä porataan noin kaksi miljoonaa porametriä.

Espoossa taas käytetään Robitin maanporausteriä paaluseinämien tekoon.

Yrityksen toimitusjohtaja Jussi Rautiainen pitää tärkeänä, että molempiin suurprojekteihin – niin länsimetron kuin rantatunnellin urakkaan – valittiin suomalainen poranterien valmistaja.

– Ja on se meillekin ensiarvoisen tärkeää, että saamme olla mukana kotimaisen infran rakentamisessa, Rautiainen toteaa.

Robitin poranterät ovat tuttu näky myös työmailla ympäri maailman. Esimerkiksi Sotshin olympialaisia varten niillä porattiin monta tunnelia. Hiljattain Robit Rocktoolsille tuli Ukrainasta 200 000 euron tilaus. Myös Slussenin työmaa Ruotsissa työllistää seuraavat viisi vuotta.

Ahkera jalkatyö palkitsee

Robit Rocktoolsille myönnettiin valtakunnallinen yrittäjäpalkinto lokakuun loppupuolella. Robitin ohella palkinnon sai kolme muuta yritystä. Lempääläläinen yritys on saanut valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon kerran aikaisemmin: vuonna 1977 se myönnettiin Piippo Oy:lle.

Jussi Rautiaisen uskoo, että palkitsemisen perusteena on yrityksen pitkäjänteinen kasvu. Robit Rocktoolsin liikevaihto on kymmenkertaistunut alle kymmenessä vuodessa.

Myös jalkatyö on Rautiaisen mielestä tärkeää. Kasvokkaiset tapaamiset ovat avain hyvään kauppaan.

– Työntekijämme ovat ahkeria. Monella meistä, itseni mukaan lukien, menee yli sataa päivää vuodessa ulkomailla, Rautiainen sanoo.

– Meillä on hyvä tuote ja sitä on mukava myydä. Mutta tärkeintä on myydä ensin itsensä, oppia tuntemaan kumppaninsa, tavata kasvotusten. Ei Costa Ricasta tulla Lempäälään, vaan me menemme Costa Ricaan.

Tavoiteena 50 miljoonan liikevaihto

Seuraava konkreettinen tavoite Robit Rocktoolsilla on ylittää liikevaihdossaan 50 miljoonan rajapyykki. Nyt yrityksen liikevaihto on lähes 40 miljoonaa.

Tämän vuoden syyskuussa yritys laskutti kuukausittaisen ennätyslukeman. Rautiaisen mukaan kasvu on sopivan maltillista. Nyt ollaan 10–15 prosenttia edellä viime vuotta.

Yhtenä Robitin virstanpylväänä oli saada vientiä sataan maahan. Tämä etappi ohitettiin vuoden 2013 lopulla, ja nyt luku on 106.

Toimistoja yrityksellä on Moskovassa, Johannesburgissa, Soulissa, Shangaissa ja Chicagossa. Seuraava askel on valloittaa Etelä-Amerikka.

Robit Rocktools etsii myös yhteystyökumppaneita. Mahdollisen yritysoston tavoitteena on lisätä valikoimaan sellaisia tuotteita, joita Robit ei itse valmista. Rautianen sanoo, että yrityskaupan tai partnerisopimuksen avulla liikevaihtoa voidaan kasvattaa 100 miljoonaan. Sopivia yrityksiä ja partnereita etsitään jatkuvasti.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?