Hannu Kallonen kirjoitti ensimmäisen kuittinsa alle kouluikäisenä. Nyt pitkä työura lähenee loppuaan, kun perheyritys Lauta Oy on valmistautumassa kolmanteen sukupolvenvaihdokseensa.

Lastukasaan syntyneet

Lauta Oy:n toimitusjohtaja Hannu Kallonen jää lähivuosina eläkkeelle. Hänen poikansa Timo työskentelee höyläämön puolella. Toinen poika Juho siirtyy toimitusjohtajaksi.

Lauta Oy:n toimitusjohtaja Hannu Kallonen jää lähivuosina eläkkeelle. Hänen poikansa Timo (oik.) työskentelee höyläämön puolella. Toinen poika Juho siirtyy toimitusjohtajaksi.

Yrittäjäperheessä on normaalia viettää suuri osa lapsuudesta vanhempien työpaikalla. Niin myös Lauta Oy:n toimitusjohtajan Hannu Kallosen tapauksessa.

Kallonen kirjoitti ensimmäisen Paragon-kuittinsa Veikko Vuoriselle alle kouluikäisenä, 1950-luvun lopussa.

– Olen lastukasaan syntynyt suurin piirtein. Se oli silloin vähän niin kuin päivähoitoa, kun kunnallista päivähoitoa ei vielä ollut. Touhusin työmaalla mukana pienestä pojasta lähtien, naurahtaa Kallonen Lauta Oy:n Ruskea-ahteen toimistolla.

Virallisesti Kallonen on ollut Lauta Oy:n palveluksessa vuodesta 1977 lähtien. Toimitusjohtajan tehtävässä hän aloitti vuonna 1989, kun 1950-luvulta asti puikoissa ollut isä Kalevi Kallonen siirtyi eläkkeelle.

Lähivuosina uusi sukupolvenvaihdos on taas edessä: Hannun poika Juho ottaa yrityksen ohjat käsiinsä. Tällä hetkellä Juho Kallonen on Lauta Oy:n varatoimitusjohtaja.

Isänsä tavoin Juho on kasvanut puutavaran ja rakennustarvikkeiden keskellä. Hän hoiti yrityksen tietotekniikkajärjestelmiä jo alle 15-vuotiaana. Koulutukseltaan hän on lopputyötä vaille diplomi-insinööri.

Myös Hannu Kallosen toinen poika Timo on perheyrityksen palkkalistoilla. Hän työskentelee höyläämön puolella. Kolmas poika Antti opiskelee TTY:llä ja on Lauta Oy:llä hommissa kesäisin.

Alun perin Lauta Oy:n toimitilat sijaitsivat Halkolassa. Kuva on otettu Lempäälän kirkon suunnasta vuonna...

Alun perin Lauta Oy:n toimitilat sijaitsivat Halkolassa. Kuva on otettu Lempäälän kirkon suunnasta 1950-luvun puolivälissä. Kuva: Esko Koirasen ja Jorma Peltomaan postikorttikokoelma. 

Halkolasta Ruskea-ahteeseen

Lauta Oy:llä ja Lempäälällä on takanan pitkä yhteinen historia. Pankkialalla toiminut Aleks Kallonen, Hannu Kallosen isoisä, perusti yrityksen vuonna 1948. Alkusysäyksenä oli ajatus hyödyntää paikallisten maan- ja metsänomistajien metsiä.

Toiminta alkoi Lempäälän keskustassa, Halkolassa. Nykyinen Lundanin autovuokraamon rakennus oli alun perin Lauta Oy:n höyläämö.

1960-luvun taitteessa tilat kävivät ahtaaksi, ja vuonna 1963 yritys muutti nykyiselle tontilleen Ruskea-ahteeseen. Tuolloin Lauta Oy:n ylpeys oli Suomen ensimmäinen vannesahalaitos. Idean Kalevi Kallonen sai Norjasta.

Sahaus olikin yrityksen ydintoimintaa 1980-luvulle asti, kunnes painopiste alkoi siirtyä puutavaran jatkojalostamiseen.

Hannu Kallonen toteaa, että kun hän aloitti toimitusjohtajana 1989, oli suhdanteet huipusaan. Sitten tuli lama. Siirrytiin reaalimaailmaan.

Kallonen aloitti pienimuotoisen rautakauppatoiminnan 1990-luvun puolivälissä. Sittemmin kauppa laajeni 600 neliön myymäläksi. Nyt Ruskea-ahteen tontilla on toimitilaa yhteensä nelisen hehtaaria, joista melkein hehtaari on katon alla.

Laatulautaa, nyt ja tulevaisuudessa

Nykyisin Lauta Oy on monipuolinen puutavara- ja rakennustarvikeliike, joka palvelee pääosin paikallista asiakaskuntaa. Hannu Kallosen mukaan asiakkaita käy lähialueelta 20–30 kilometrin säteellä.

– Meillä on uskollinen asiakaskunta, mikä on todella tärkeätä. Kunnassa on myös paljon urakoitsijoita ja yrittäjiä. He ovat myös elintärkeitä toiminnallemme.

Kilpailu alalla on kovaa. Uudet ulkomaiset tulokkaat kuten Bauhaus ja Byggmax haastavat halvoilla hinnoillaan. Lauta Oy luottaa laatuun.

– Meiltä ei saa mitään sudenrepimää pirunraatoa, Hannu Kallonen murjaisee.

Myös verkkokaupan laajeneminen on suuri muutos alalla kuin alalla.

– Meillä on logistinen etu. Puutavaran verkkokauppa on vaikeaa. Lähitulevaisuudessa aiomme kuitenkin satsata verkkoon ja laittaa nettisivuille yksityiskohtaista infoa puutuotteistamme.

– Yritykselle nettisivut ovat todella tärkeät, koska nykyään ihmiset valitsevat ostopaikan usein Google-haun perusteella.

Hannu Kallonen uskoo, että tulevaisuudessa Lauta Oy:n kasvun mahdollisuudet ovat puutuotetukkukaupassa.

– Sillä saralla kehitys näyttää hyvältä.

Fakta: Lauta Oy

Perustettu vuonna 1948 Lempäälässä.

Tunnetaan paikallisten keskuudessa nimellä Risu ja Ranka, eli lyhennettynä # & /.

Liikevaihto noin 3 miljoonaa.

Kuuluu yksityisten kauppiaiden muodostamaan Rautanet-ketjuun.

Henkilökunnan lukumäärä 12.

Omistus pääosin Kallosen suvulla.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?