Kouluterveyskyselyn tuloksissa on myös ilonaiheita: tupakoinnin ja humalajuomisen hohto on himmentynyt.

Ruoka ei maistu ja niska on jumissa

Lempääläläisnuoret tupakoivat ja juovat humalahakuisesti aiempaa vähemmän. Joka toinen vuosi kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaisten sekä lukion 1. ja 2. vuoden opiskelijoiden keskuudessa toteutettavan kouluterveyskyselyn tulokset ovat lempääläläisittäin jälleen monilta osin hyvää luettavaa.

Vanhemmat tiesivät paremmin lapsensa viikonloppuiltojen viettopaikan verrattuna edellisen kyselyn tuloksiin. Lintsaaminen ja opiskeluun liittyvät vaikeudet vähentyivät.

Esille nousi kuitenkin myös huolenaiheita. Kaikki ei ole kohdallaan esimerkiksi nuorten terveystottumuksissa. Koululounaan syöminen vähentyi peruskoulussa.

Myös niska- tai hartiakivut lisääntyivät peruskoulussa, vaikka terveys koettiin muutoin hyväksi.

Kouluoloissa eniten opiskelua haittasivat huono ilmanvaihto, sopimaton lämpötila ja rauhattomuus.

Kouluterveydenhoitajan, koululääkärin ja -psykologin vastaanotolle pääsy koettiin aiempaa vaikeammaksi. Hakkarin oppilashuoltoryhmä näkee sen olevan seurausta vuonna 2011 voimaan tulleesta terveydenhuoltolain asetuksesta, joka velvoittaa järjestämään jokaiselle oppilaalle vuosittain vähintään yhden terveystarkastuksen sekä 8.-luokkalaisille laajan terveystarkastuksen. Opiskelijahuolto joutuu silti toimimaan entisin resurssein.

Lisäksi kiusatuksi joutuminen on Lempäälässä yleisempää kuin Pirkanmaalla tai koko maassa keskimäärin. Yhdeksi kiusaamisen kanavaksi on noussut sosiaalinen media.

Viimeisimpään, vuonna 2013 toteutettuun kouluterveyskyselyyn vastasi 514 peruskoululaista ja 168 lukiolaista.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?