Seurakuntavaalien äänestysprosentti jäi alhaiseksi

Kaarle Mäkitalo, 21, äänesti vaalipäivänä Sääksjärvellä. Antti Salo leimasi lipun. Kuva: Marita Miettinen

Kaarle Mäkitalo, 21, äänesti vaalipäivänä Sääksjärvellä. Antti Salo leimasi lipun. Kuva: Marita Miettinen

Seurakuntavaalien valtakunnallinen äänestysprosentti jäi 15,6:een. Neljän vuoden takaisissa vaaleissa äänestysprosentti oli 17,0.

Puolet koko maassa valituista luottamushenkilöistä on uusia, 54 prosenttia on naisia. Kuusi prosenttia valituista on alle 30-vuotiaita.

Lempäälässä äänestysvilkkaus oli prikulleen sama kuin neljä vuotta sitten eli 16,9 prosenttia. Vesilahden äänestysvilkkaus putosi 17,4 prosenttiin neljän vuoden takaisesta 18,2 prosentista. Lempäälän kirkkovaltuuston jäsenistä miehiä on 15 ja naisia 12.  Vesilahden kirkkovaltuustossa on kahdeksan naista ja seitsemän miestä.

Kirkkovaltuuston keski-ikä on Lempäälässä 51 vuotta ja Vesilahdessa 53.

Keskusta lisäsi paikkalukua yhdellä

Lempäälän 27 kirkkovaltuuston jäsenestä 13 on uutta. Paikkaansa uudelleen hakeneista 15 valtuutetusta kaksi putosi uudesta seurakuntavaltuustosta. He ovat seurakuntaväen Heidi Salonen ja kristillisten arvojen Timo Syväjärvi.

Voimasuhteet ja paikkajakauma säilyivät kutakuinkin ennallaan Lempäälässä. Keskusta kasvatti paikkalukuaan yhdellä kolmesta neljään yhden paikan menettäneiden demareiden kustannuksella. Demarit olivat vaaleissa yhteisellä ehdokaslistalla vasemmistoliiton kanssa.

Kirkkovaltuuston suurimpana ryhmänä säilyi seurakuntaväki (11). Kokoomus kuuntelee (6) säilytti kakkospaikkansa. Keskustalainen seurakuntaväki (4) kiilasi Sosialidemokraattien ja Vasemmistoliiton (3) ohi. Kristilliset perusarvot kunniaan säilytti kolme paikkaansa. Perusseurakuntalaisten kolmen nimen ehdokaslistalta kukaan ei tullut valituksi kirkkovaltuustoon.

Seurakuntavaalien ääniharavaksi nousi Lempäälässä Kokoomuksen Usko Gullstén 100 äänellään.

Vesilahdessa vain yksi varajäsen

Peräti 10 Vesilahden uuden kirkkovaltuuston 15 jäsenestä on uusia. Ehdokkaita 15-paikkaiseen kirkkovaltuustoon oli keskustan ja kokoomuksen listoilla yhteensä vain 16. Rannalle jäi ja samalla kirkkovaltuustosta varasijalle putosi Kokoomuslaisen seurakuntaväen Liisa Luukkaala. Hän sai 10 ääntä, kun potti neljä vuotta sitten oli 38.

Keskustan seurakuntaväki vankisti asemaansa suurimpana ryhmänä. Se kasvatti paikkalukuaan kahdeksasta kymmeneen. Kaikki keskustan kymmenen ehdokasta pääsivät läpi varsinaisiksi kirkkovaltuutetuiksi. Vain kuudella ehdokkaalla vaaleihin lähtenyt Kokoomuslainen seurakuntaväki menetti kaksi paikkaa seitsemästä viiteen.

Vesilahdessa ääniharava oli uutena läpipäässyt Keskustan seurakuntaväen Markku Kankainen 59 äänellään.

 

 

Lempäälän kirkkovaltuusto 2015–18 (27)

Seurakuntaväki (11): Asko Ojakoski (uusi) 74 ääntä, Heini Mäenpää 91, Ida Räikkönen (u) 32, Jouko Rautkivi 45, Kari Koppanen 47, Leevi Cederlöf (u) 57, Marika Salo 58, Mikko Vesamäki 61, Päivi Perko (u) 32, Terhi Palvanen 27 ja Timo Viitanen 45.

Kokoomus kuuntelee (6): Asko Siivola 43, Kirsi Wikman (u) 24, Raimo Sirén 92, Tuija Seppänen 31, Usko Gullstén 100 ja Veikko Kuumola 24.

Keskustalainen seurakuntaväki (4): Hanna Karojärvi (u) 50, Maikki Hämäläinen-Ylikahri 41, Mikko Kärki (u) 41 ja Paula Liuha 28.

Sosialidemokraatit ja Vasemmistoliitto (3): Hannu Lehikoinen (u) 41, Kari Virtanen (u) 43 ja Satu Kosola (u) 32.

Kristilliset perusarvot kunniaan (3): Jaakko Korhonen (u) 51, Mikko Riikola (u) 42 ja Pauliina Österberg (u) 64.

Vesilahden kirkkovaltuusto 2015–18 (15)

Keskustan seurakuntaväki (10): Eino Paavilainen (u) 28, Hans Vaasvainio (u) 33, Kauko Eskola (u) 23, Lahja Ali-Löytty 35, Mari-Anne Luukas (u) 29, Maria Forsman 28, Marja Rantala (u) 28, Markku Kankainen (u) 59, Sari Rekonius (u) 11 ja Tarja Vilppola (u) 39.

Kokoomuslainen seurakuntaväki (5): Anna-Maija Kurki (u) 41, Anneli Kesola 26, Panu Bergius 17, Seppo Parkkila 38 ja Valto Sorva (u) 15.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?