Nyt voit tavata pähkinänakkelin omalta ruokintapaikaltasi

Nakkelin selkäpuoli on siniharmaa ja alapuoli vaalea sekä silmakulmajuova musta nokasta silmän yli niskaan. Kuva: Jukka T. Helin

Nakkelin selkäpuoli on siniharmaa ja alapuoli vaalea sekä silmakulmajuova musta nokasta silmän yli niskaan. Kuva: Jukka T. Helin

Pähkinänakkeleita tuntuu olevan hyvin vaelluksella Suomessa ja Pirkanmaalla. Idästä tulevat vaellusnakkelit saapuvat maahamme hyvin vaihtelevasti. Joinakin syksyinä havaitaan Suomessa vain joitakin nakkeleita, kun taas parhaimpina nakkelisyksyinä lintuja on havaittu tuhansittain.

Pirkanmaalta on tänä syksynä ilmoitettu Tiira-lintutietopalvelun mukaan syyskuun alusta ainakin 16 eri nakkeliyksilöä lähinnä lintujen ruokintapaikoilta. Koko Suomesta havaintoja on ilmoitettu samalta ajalta  lähes 900 koskien 1 150 yksilöä.

Ilmoitukset nakkeleista ovat olleet lisääntymässä. Alkutalvesta voikin tulla mainio nakkelisyksy. Vaeltavat nakkelit liikkuvat mielellään muun muassa tiaisten kanssa. Vaeltavat linnut ovat yleisesti siperialaista alalajia (asiatica), joille on tyypilllistä voimakas vaellus aika ajoittain. Myös nimialajaji europaea voi vaeltaa maahamme, sanoo Pirkanmaan Lintutieteellinen Yhdistyksen puheenjohtaja Jukka T. Helin.

Nakkelin löytää ruokinnoilta, koska ne ovat persoja pähkinöille, mutta kelpaavat niille auringonkukkasiemenetkin. Nakkelit jäävät usein ruokintojen liepeille pitkään kevääseen ja varastoivat ravintoa. Joskus muutamia nakkeleita voi jäädä pesimään maahamme vaellusten jäljiltä. Nakkeli on yleensä peloton lintu, joka voi tulla ottamaan pähkinän ruokkijan kädestä.

Nakkeli on talitiaista hieman pienempi. Se on helppoa tuntea värityksestä. Nakkelin selkäpuoli on siniharmaa ja alapuoli vaalea sekä silmakulmajuova musta nokasta silmän yli niskaan. Pyrstön alapuolella punaruskeaa väritystä. Nakkelin erottaa liikkumistavastaan samantapaisesti runkoa pitkin kiipeilevästä puukiipijästä siitä, että nakkeli kykenee liikkumaan sujuvasti runkoa pitkin myös pää alaspäin.

Suomessa pesii enimmillään pari-kolmekymmentä nakkeliparia.  Pirkanmaalla laji pesii satunnaisesti suurimmillaan muutaman parin voimin. Nakkeli pesii lehtimetsissä, puistoissa ja puutarhoissa. Nakkelin pesä on puunkolossa. Nakkeli muuraa kolon aukon itselleen sopivaksi. Munia on 6–8.

Jos tapaat tämän pirteän ja nopeasti liikkuvan linnun omalta ruokinnaltasi tai muualta, siitä voi ilmoittaa Tiira-lintutietopalveluun.

Yksi kommentti

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?