Hurjavauhtinen JYP-Akatemia potkun Kisaa edellä

Orastava voittoputki katkesi keskiviikkoiltana alkukauden komeetan JYP-Akatemian käsittelyssä. Kaksi peliä putkeen vienyt Lempäälän Kisa jäi hurjalla luistelulla varustetun jyväskyläläisnipun jalkoihin kotihallissaan maalein 2-3 (1-1, 0-2, 1-0) hurjasta loppuminuuttien myllytyksestä huolimatta.

Kokoonpanon mielenkiintoisin nimi oli Ilves-laina Alexander Ruuttu, joka aikoinaan kiusasi LeKiä useasti K-Vantaan paidassa. Sami Holappa ja Valentin Claireaux palasivat kaukaloon muutaman pelin huilin jälkeen ja maalilla oli jälleen Dominik Hrachovina. Patrik Laine oli yhä loukkaantuneena, samoin Markus Jokinen, joka palasi jo kehiin KooVeessa mutta loukkaantui uudestaan.

Ennen ottelua Lions Club Lempäälä lahjoitti Ilkka Rautakorven ja Hannu Kiviahon toimesta Kisalle ulkoiluasusteet sekä pipot, jotka päässä pelaajat luistelivat jäälle. Se ei kuitenkaan nostanut tarkkaavaisuustasoa alkuminuuteilla, vaan Julius Nättinen purjehti ensiminuutilla vapaasti pakkipari Jimi Kurosen ja Miro Hovisen välistä maalintekoon, viimeistely meni Hrachovinan putkista maalin perukoille.

Akatemia oli tehnyt ennen iltaa Mestiksessä kolmanneksi eniten maaleja ja se näkyi heidän hyökkäyspelissään. Luistelu oli vimmattua kiekon pysyessä samalla lavassa, LeKin puoluspeli oli paljon perässä juoksemista. Ville Virtanen kilautti ylärimaan, omat paikkansa oli myös Valtteri Hotakaisella ja Kalle Saramäellä. Kisa oli onnekas, että ensimmäisen erän jälkeen JYP oli osunut vasta kerran.

LeKin oman pelin ilme on parantunut selvästi lokakuusta. Etenkin Sami Laakson johtama nelosketju sai pyörityksiä kulmissa ja Henri Tuomisen ykköstrio loi maalipaikkoja. Kerran käytiin tarkastamassa videolta, oliko Toni Kallelan laukaus yläkulmassa vain ei. Tuloksena oli, ettei ollut. Tasoitus tuli kuitenkin, erän lopulla peli saatiin käännettyä kulmasta maalille ja Tuomisen veto Olli Henrikssonin syötöstä painui maskin ohi maaliin.

Toinen erä koitui jälleen Kisan kohtaloksi, kuten valmennusjohto on pitkin kautta manaillut. Ruuttun löysä peli omaan päähän ja kiekonmenetys johtivat Markus Nenosen 1-2 maaliin. Kovala statuksella saapunut Ruuttu oli haluton puolustuspäähän, hyökköyspäässä hän laukoi paljon, kuudesti, mutta oli tehoton.

Pelin henki oli pitkälti sama, tasaista kamppailua eikä aikaa leipoa kiekkoa. Pian johtomaalin jälkeen LeKi sai ylivoiman, jonka paras paikka osui maalille nousseelle Hoviselle. Irtokiekko kuitenkin suuntautui pakin luistimesta ohi teinisensaatio Veini Vehviläisen maalin.

– Ottelu meinasi karata käsistämme toisessa erässä. Työmoraali laski ja maalintekopeli loppui lähes täysin, LeKi-käskijä Juha Juujärvi harmitteli.

Kolmas takaisku tuli ottelun puolen välin paikkeilla ylivoimalla, kun Miikka Männikkö oli ottanut turhan huitomisjäähyn. Kultakypärä Joonas Sammalmaa löysi takatolpalta unelmapassilla Samu Markkulan, joka niittasi voitto-osumaksi jääneen maalin. Jos JYP hukkasi avauserässä maalipaikkoja, käytti se ne nyt ihailtavaksti hyväkseen.

Erän lopulla nähtiin pelin kouhuttavin tilanne, kun keskialueella Henrikssonia taklattiin pään seutuville, mutta tuomarinelikko ei reagoinut. Kisa-pelaajilla riitti asiaa tuomareille aina erätauolle asti ja myös Juujärvi kävi kuumana raitapaidoille illan linjasta.

Kolmas erä oli Kisan tappelua kelloa vastaan, JYP pysyi hyvin aisoissa ja Vehviläisellä riitti töitä. Vasta 17-vuotias nuorukainen torjui varmasti sen, mitä kohti tuli, Kisan peli jäi kuitenkin liikaa kulmissa pyörimiseen ja ”varmemman” laukaisupaikan hakemiseen. Parhaissa tilanteissa Kallelalla oli kaksikin puolittaista läpiajoa ja Jesse Huhtala ohjasi kiekon vain senttejä ohi.

Loppupuolella LeKi tiivisti selvästi peluutustaan ja kun Olli Aitola otti jäähyn, luisteli Hrachovina pois maaliltaan ja paine oli valtaisa kuudella neljää vastaan. Aleksi Elorinteen tulinen lyöntilaukaus löysi tiensä Männikön ja Henrikssonin syötöistä maaliin ja ottelun lopun jännite kiristyi entisestään..

Maali oli tyhjillään uudestaan, kun aikaa oli vajaat kaksi minuuttia. Paine oli äskeistäkin kovempaa ja parhaillaan kolme JYP-pelaajaa makasivat mahallaan maalinsa edustalla. Parhaat paikat osuivat Ruuttulle, jonka viivaveto painui ohi ja toinen paikka oli liian pienestä kulmasta mennäkseen sisään. Vielä kaksi sekuntia ennen loppua Männikkö kaapi aloitsuvoiton, mutta kiekkoa ei saatu enää perille asti.

Vaikka Kisa pistikin tiukasti kampoihin, jäi viime peleissä nähty laaja ilotulitus puuttumaan. Myös maalille meneminen oli päävalmentajan mukaan pahasti puutteellista.

– Jos ei ole tässä pelissä palaa päästä maalille, vaan vain pyöriä kulmissa, on turha haaveilla pelaamisesta Liigassa. Meidän 16-vuotias Patrik Laine on ollut nyt pari peliä pois ja huudamme häntä takaisin jotta saisimme vetoja, Juujärvi piikitteli liigalainojaan.

– Maalintekokiima puuttui eikä ollut äijiä menemään maalille. Tämä oli pyllistys yrityksellemme stabiloida ketjuja: kolme neljästä vain hiihteli jono jatkona, ruoski pettynyt Juujärvi omiaan.

Kisa jatkaa pelejään perjantaina, kun vastassa on jälleen JYP-Akatemia, tällä kertaa Jyväskylässä.

– Se mikä oli tänään hyvää, ei tule riittämään perjantaina, Juujärvi tuumi tulevaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?