Kisa jätti vastahyökkäyksillä ja tiiviillä puolustamisella JYP-Akatemian hopealle

Lempäälän Kisa oli ottanut opikseen keskiviikosta, kun JYP-Akatemia kävi hakemassa pisteet Hakkarista. Perjantaina joukkueet kohtasivat uudelleen, nyt Jyväskylässä, ja Kisa jätti nuoriso-JYPin lähes täysin ilman aseita hakien makean vierasvoiton 3-1 (0-0, 2-0, 1-1). 1-ketju oli ilmiliekeissä järjestäen kaikki kolme osumaa ja joukkueen roolitus toimi erinomaisesti läpi ottelun.

Kokoonpano ei kokenut suuria muutoksia, maalille vaihtui Aaro Peltonen ja Markus Jokinen palasi pitkän tauon jälkeen kokoonpanoon. Matias Simontaival teki tilaa Valentin Claireaux`lle ja Alexander Ruuttu jatkoi LeKi-nutussa.

– Viime aikoina olemme keskittyneet otteluiden alkuihin ja olemme onnistuneet niissä viime peleissä, niin myös tänään, kertoi Kisa-kapteeni Toni Niemi Elisa Viihteen Mestis-tv:lle.

LeKi sai onnistuneen lähdön peliin ja hallitsi selvästi pelin ensimmäistä kymmenminuuttista. Ensimmäinen erä oli todella tilannerikas, Henri Tuominen  sai kaksi paikkaa samassa vaihdossa ja Olli Henriksson petasi tekopaikat Ruuttulle ja Jokiselle ylivoimalla. Kisa vei JYPiä sen omalla aseella, vahvalla luistelulla, ja lisäsi siihen suoraviivaista hyökkäyspeliä.

Painopiste kääntyi Ruuttun jäähyn aikana ja sen jälkeen erän puolessa välissä. Topi Nättinen kilautti tolppaan ja Valtteri Hotakainen hukkasi paikkansa maalin edestä. LeKin vaarallisin paikka toisella puolikkaalla oli Sami Laakson terävä laukaus.

Molempien 1-ketjut olivat odotetusti selvästi terävimpiä ja saivat aikaan parhaat maalipaikat. Pelin kulun muuttumista kuvaa torjuntatilasto, alussa JYPin Juhana Aholla oli jo seitsemän koppia Kisan yhtä vastaan mutta erän lopulla tilasto oli kääntynyt 10-11 Peltoselle.

– Ensimmäisen kympin olimme askeleen edellä ja valmiina, mutta sitten peli muuttui. Tarvitsimme siinä kohtaa hyvää maalivahtipeliä pysyäksemme tasoissa, LeKin pääkäskijä Juha Juujärvi pohti.

– Miedän avauserämme oli hyvä, 0-0 vieraissa ei ole koskaan huono, tyytyväinen Niemi iloitsi.

Maalihanat aukesivat heti toisen erän alussa oikealla koulumaalilla. Kahdella Jimi Santalan ja Miikka Männikön upealla avaavalla syötöllä pääsi Tuominen laidalta läpi ja tarkka laukaus painui yläkulmaan 42 sekunnin jälkeen. Myös toisen erän alku oli terävä eikä JYP-Akatemia saanut useinkaan Lempäälässä nähtyä kulmapeliään pyörimään, vaan tiukka yksi vastaan yksi -puolustaminen sekä tiivis keskialueen pelaaminen helpottivat huomattavasti Kisa-pakkien elämää maalin edessä.

Ottelussa ei juuri ylivoimaa päästy pyörittämään, ja kun päästiin, olivat vastustajan nelikot lähtökohtaisesti vahvassa vedossa. Parhaat kotijoukkueen paikat olivat Markus Nenosella, mutta Peltonen piti pintansa. LeKin peli luisti isossa kaukalossa mallikkaasti, etenkin keskialueen ylitykset olivat jatkuvasti hallittuja.

Toinen erä huipentui 2-0 maaliin. Männikön oivaltava syöttö vapautti Toni Kallelan läpiajoon, josta huippuvireeseen äitynyt väkkärä ei erehtynyt. Kiekko pattarin ja patjan raosta sisään ja erätauolle ansaitussa johdossa.

– Toiseen erään haimme kipinää viime pelistä, sillä silloin otteemme kirposi juuri siinä erässä. Nyt pelasimme riittävällä tasolla ja iskimme vieläpä pari vastahyökkäysosumaa, Juujärvi tiivisti.

– Toinen erä on ollut meillä ongelma, nyt painotimme sen tärkeyttä. Bonuksena saimme maalit ja pelasimme ehjästi, yhtyi kultakypärä Männikkö valmentajan kommentteihin.

Päätöserä alkoi Topi Nättisen illan toisella tolppakudilla. Muuten JYP ei saanut käännettyä jatkuvaa painetta Peltosen maalille, vaan Kisa pystyi tasaisesti tuomaan omia hyökkäyksiä JYP-päätyyn. Roolitus oli kohdallaan: tehomiehet tehoilivat, muut ketjut antoivat taustatukea ja puolustuspeli kiinnosti kaikkia.

– Olimme sitoutuneita, pysyimme esimerkiksi hyvin poissa boksista. Kärkikenttä näytti suuntaa ja muut pystyivät muun muassa hankkimaan jäähyjä. Pakisto on auttanut hyvin hyökkäystä ja saanut painoja pois hartioiltaan Santalan ja Aleksi Elorinteen paluiden myötä, Juujärvi kehui.

Ratkaisu maistui jo suupielillään, kun Laakson jäähyn aikana Tuominen karkasi Männikön kanssa ylivoimahyökkäykseen alivoimalla. Tuominen siirsi kiekon hienosti parilleen, joka napautti illan kolmannen pisteensä 3-0 osumassa. Alivoimamaalia ei olekaan nähty Kisalta pitkään, pitkään aikaan – tullessaan se osui tärkeään rakoon. Ykkönen värkkäsi kaikki osumat, Männikkö 1+2, Tuominen 1+1 ja puolustaja Santala 0+2.

Riemu oli kuitenkin ennenaikaista, sillä jäähy jatkui ja JYP kavensi 19 sekuntia edellisestä. Viivaveto suuntautui ohjauksesta takataolpalle, josta yksin jääneen Atte Kukonlehdon oli helppo kaventaa peli ja tappaa Peltosen nollapelihaaveet.

– Kolmas erä oli meiltä jämäkkää loppua lukkun ottamatta, viittasi Juujärvi lopun mylläköihin LeKi-maalilla.

Ottelun lopulla JYP haki toista osumaa vimmatusti vetäen maalivahtinsa pois maalilta. Kallelan harhasyöttö avasi Hotakaiselle avopaikan, mutta Peltonen kesti. Hän otti kiinni myös serkukset Julius ja Topi Nättisen samassa vaihdossa. Lopussa jyväskyläläisten hermokontrolli petti ja ottelu ratkesi kahteen JYPin viimeisen minuutin jäähyyn.

Ottelun ratkaisu oli Kisan vahva esiintyminen viisikkona. Vastustajan hyökkäykset pysähtyivät nopeasti ja oivan vireen löytänyt ykkösvitja teki tarvittavat osumat.

– Nyt saimme taiturit sitoutumaan puolustamiseen viisikkopeli oli hyvää tänään. Plusmerkkinen esitys, onnitteli Juujärvi miehistöään taiston päätyttyä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?