Nuorisopalveluiden työntekijät ovat huolissaan nuorisotakuun toteutumisesta Lempäälässä. TakuuRähinät-tapahtumalla halutaan tuoda nuorten asiat esille.

Rähinällä nuorten puolesta

Nuorisovaltuuston Joni Hassinen ja Heidi Hannula pitävät TakuuRähinöitä tervetulleena tapahtumana. Taustalla nuorisotyöntekijät Kati Kuikka ja Jari Haapasalmi.

Nuorisovaltuuston Joni Hassinen ja Heidi Hannula pitävät TakuuRähinöitä tervetulleena tapahtumana. Taustalla nuorisotyöntekijät Kati Kuikka ja Jari Haapasalmi.

Nuorisotakuun piti auttaa kaikkia nuoria eteenpäin elämässään. Sen luvattiin edistävän nuorten työllisyyttä ja auttaa hukassa olevia nuoria itsenäistymään.

Todellisuus on kuitenkin toisenlainen kuin juhlapuheissa, ainakin Lempäälässä. Nuorisotyötä tekevien arjessa juuri mikään ei ole muuttunut nuorisotakuun myötä. Ainoa konkreettinen uudistus on nuorisopalveluiden syksyllä 2013 käynnistämä Starttipaja.

Ongelma on myös se, että nuorisotakuun toteutumisesta huolehtiminen ei ole kenenkään kontolla. Vastuu on hajautettuna ympäri kunnan toimielimiä.

Nuorisotyön koordinaattori Kati Kuikka sanoo, että eniten apua tarvitsevat nuoret eivät edes tiedä, mitä nuorisotakuu tarkoittaa. Työssään Kuikka antaa nuorille henkilökohtaista ohjausapua etsivän nuorisotyön kautta.

Kuikan mukaan vaikeinta on löytää oikea-aikaista apua niin sanotuille väliinputoajanuorille. Siis heille, jotka eivät pärjää omin avuin yhteiskunnassa, mutta jotka eivät ole palvelujärjestelmän silmissä riittävän huonokuntoisia.

Ennaltaehkäisyyn ei ole rahaa

Kuikan mukaan väliinputoajanuorten tukeminen ei näytä kuuluvan kenellekään.

– Tässä taloustilanteessa säästöt syövät lähes kaiken rahan ennaltaehkäisevästä toiminnasta, sanoo Kuikka.

– Mutta aina ei tarvita lisää rahaa, vaan yhteishenkeä. Nyt täytyy lisätä kaikkien kunnassa toimivien tahojen yhteistyötä.

Kuikan mielestä vanhaa kunnon kylä kasvattaa -ajattelutapaa pitäisi hyödyntää nykyistä paljon enemmän nuorten tukipalveluiden toteuttamisessa.

– Tähän tarvitaan mukaan kunnan toimialojen lisäksi myös paikallisia yrityksiä ja yhdistyksiä ja miksei myös yksityishenkilöitä.

Ohjaamo otti ohjat

Lempäälän Ohjaamo kyllästyi jumittamiseen. Päätettiin luoda tapahtuma, joka vetoaisi nuoriin. Syntyi TakuuRähinät, joka järjestetään ensi vuoden helmikuussa Piippo-keskuksessa.

TakuuRähinöissä puhutaan nuorten asioista nuorten kielellä. Luvassa on muun muassa musiikkiesityksiä, työhakemuksien tekemistä ja ajankohtaista, nuorille hyödyllistä tietoa paikallisista palveluista.

Mukana suunnittelemassa on myös Lempäälän nuorisovaltuusto. Valtuutettujen Heidi Hannulan, 17, ja Joni Hassisen, 16, mielestä tapahtuman tärkein anti on kesätyöinfo. Se kiinnostaa varmasti nuoria.

– Haluaisin, että siellä olisi yrittäjiä kertomassa työstä ja yrittäjyydestä. Olisi kiva kuulla myös nuoria, jotka ovat päässeet korkeakouluun tai aloittamassa työuraansa, sanoo Heidi Hannula.

Molemmat valtuutetut ovat samaa mieltä siitä, että TakuuRähinät kannattaa järjestää.

Nuorisovaltuusto haastaakin työnantajat, niin kunnalliselta kuin yksityiseltä puoleltakin: laittakaa kaikki kesätyöpaikat haettavaksi TakuuRähinöihin.

Lisäksi nuorisovaltuusto haastaa kunnan työntekijät ja kunnallispoliitikot tulemaan tentattavaksi. Ideana on haastatella heitä tapahtumassa livenä nuorille tärkeistä kysymyksistä.

Fakta: TakuuRähinät

TakuuRähinät järjestetään Lempäälän Piippo-keskuksessa 6. helmikuuta 2015. Järjestämisestä vastaavat Ohjaamo ja nuorisovaltuusto.

Kohderyhmä on 15­–29-vuotiaat lempääläläiset nuoret.

Paikallisille yrityksille järjestetään haastekampanja: Tarjoa töitä nuorelle – vaikka viikoksi. Tilaisuudessa julkistetaan osallistuneet yritykset ja tarjolla olevat työpaikat.

Oppilaitokset esittelevät tapahtumassa koulutusvaihtoehtoja kevään yhteishakuun liittyen.

TE-toimisto esittelee nuorisotakuuseen liittyviä palveluitaan ja kunnan hallinnon edustajat kertovat nuorisotakuuseen liittyvästä päätöksenteosta. Myös nuorisotyötä ja Monitoimikeskuksen toimintaa esitellään.

Rähinöissä on myös viihdettä. Tapahtuman juontaa MC Mikael H ja illan aikana ohjelmassa on muun muassa Suomessa ennen näkemätön pyrotekniikka-avusteinen stuntti. Siinä taikuri Sami Soukkio on pulassa nosturin nokassa moottoripyöränsä kanssa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?