Samuelin haaveena elokuvaura

Euroopan parhaaksi valittu lapsinäyttelijä Samuel Shipway ja Schilgelin elokuvafestivaalien johtaja Michael Harbauer.

Euroopan parhaaksi valittu lapsinäyttelijä Samuel Shipway ja Schilgelin elokuvafestivaalien johtaja Michael Harbauer.

Samuel Shipwaylla on urasuunnitelma valmiina. Euroopan parhaaksi valittu lapsinäyttelijä toivoo jonain päivänä pääsevänsä toimintaelokuviin.

Laulutunteja, pianonsoittoa, pelejä, höntsäsählyä ja videoiden tekoa. Lempääläisen Samuel Shipwayn, 13, arki vaikuttaa kiireiseltä, mutta ei se hänen mukaansa sitä ole.
– Hyvin riittää aikaa harrastuksille, kun myöhäisimmät koulupäivät kestävät vain kolmeen, seiskaluokkaa käyvä Samuel kertoo.
Samuel kuvaa tabletilla pöydän ääressä uutta videota YouTube-kanavalleen. Kanavalla on puolentoista sataa tilaajaa ja yli 8 000 näyttöä.
Kanavalla pyörii vlogeja, pelivideoita ja haasteita. Samuel tykkää haastaa seuraajiaan ja kertoo mielipiteitään kaikesta häntä kiinnostavasta, muun muassa siitä, mitkä kolme asiaa häntä suututtavat.
Esiintyminen on Samuelilla verissä. Uutta videota kuvatessaan hän eläytyy täysillä sanomansa kertomiseen.  Kaveripiirissä Samuel tunnetaan vikkelänä tilannekomiikan taitajana.
– Minun on helppo eläytyä rooliin. Kuvittelen mielessäni, miltä roolihenkilöstä tuntuu tilanteessa. Ilmeet ovat yksi minun vahvuuksistani, Samuel pohtii.

Euroopan
paras

Nuorukaisen taidot on jo noteraattu korkealle. Samuel pokkasi lokakuussa parhaan lapsinäyttelijän palkinnon Saksan Schlingelin kansainvälisillä lasten- ja nuortenelokuvien festivaaleilla.
Palkinto tuli Risto Räppääjän roolista elokuvassa Risto Räppääjä ja liukas Lennart.
– Voitto tuli ihan yllätyksenä. Kuulin nimeni mainittavan ja tulkki sanoi, että nyt pian juokse lavalle. Siellä vasta selvisi, että raati oli valinnut minut parhaaksi näyttelijäksi.
Samuel sai kivuta lavalle pian toistamiseen, sillä Risto Räppääjä ja liukas Lennart valittiin parhaaksi eurooppalaiseksi lastenelokuvaksi. Kilpaan osallistui 136 elokuvaa viidestäkymmenestä maasta.
Valinnat teki kahdeksan eri maan edustajista koostuva European Children’s Jury
– Arvostan palkintoa paljon, koska raati koostui lapsista. Heillehän elokuva on tehty.
Timo Koivusalo
on nero
Seuraava Risto Räppääjä -elokuva on valmistumassa ja se saa ensi iltansa helmikuussa 2015. Risto Räppääjä ja Sevillan saituri kuvattiin viime kesänä.
– Ensimmäisen leffan tekeminen oli kivaa. Sain uusia kavereita ja tuttavuuksia. Toisen leffan teko oli tietenkin sitten helpompaa.
Samuel nautti varsinkin näyttelemisestä kuuluisuuksien kanssa.
– Se oli mukavaa, ja otin heistä oppia. Etenkin Vesa Vierikosta tuli minulle tärkeä henkilö. Hyviä tyyppejä he ovat kaikki, kuten tulevassa elokuvassa uutena näyttelevä Tom Lindholm.
Elokuvat ohjanneelle Timo Koivusalolle Samuel antaa täydet pisteet.
– Koivusalo on nero. Hän on hauska ja mukava sekä hallitsee työnsä hyvin. Hän on oman alansa mestari, joka on tehnyt jo kaksi vuosikymmentä elokuvia.
Koivusalo onnistui myös lapsinäyttelijöiden ohjaajana.
– Hän osaa käsitellä ja ohjata lapsinäyttelijöitä oikealla tavalla ja tulee hyvin toimeen lasten kanssa.

Entistä jännempi
Risto Räppääjä

Helmikuussa ensi-iltaan tuleva Risto Räppääjä ja Sevillan saituri on Samuelin mielestä edeltäjäänsäkin kiinnostavampi.
– Se on paljon jännittävämpi ja enemmän seikkailuelokuvan tyyppinen. On siinä komediaakin, hauskoja hetkiä, mutta löytyy myös salaperäisyyttä. Risto on isommassa roolissa ja uusina mukana ovat Tom Lindholm ja Esko Roine.
Kahden kokoillan elokuvan jälkeen Samuel tietää, millaista elokuvan teko on näyttelijän vinkkelistä.
– 90 prosenttia ajasta odotellaan. Valomiesten pitää panna valot kuntoon, kameroita ja ääniä säädetään. Vasta sitten kutsutaan näyttelijät. Sitten kuvataan kohtauksia puoli tuntia, voi olla että vain minuutti, ja taas säädetään puoli tuntia.
Samuelin on helppo mukautua rooleihin ja vuorosanojen lausuminen sujuu luonnostaan.
– En paljonkaan harjoittele etukäteen. Opettelen vuorosanat juuri ennen kohtausta, jolloin ne ovat hyvin muistissa. Risto Räppääjässä mennään melko tarkasti käsikirjoitettujen vuorosanojen mukaan.
Amerikkalainen
on parasta
Samuel katsoo mielenkiinnolla elokuvia, joissa hän on esiintynyt.  Samalla hän miettii, miten asiat olisi voinut tehdä toisin.
– Sitä on paljon kriittisempi ja ensimmäisellä kerralla tulee katsottua vain omaa suoritusta. Monet näyttelijät eivät koskaan katso elokuvia, joissa ovat esiintyneet.
Hänen omia suosikkejaan ovat amerikkalaiset komediasarjat ja -elokuvat.
– Ensisilmäyksellä on ihan ykkönen. Pidän myös Frendeistä ja Modern Familystä, brittiläisistä suosikkini on Pikku-Britannia.
– Amerikkalaiset ovat parhaita. Niissä on hyvät näyttelijät ja käsikirjoitukset. Hyvä näyttelijä osaa pitkiä vuorosanoja ja mukautua rooliinsa, joka voi olla aivan päinvastainen kuin hän on oikeassa elämässä.

Näyttelijän ura
ykkösenä

Samuelilla on selvät suunnitelmat tulevaisuutta varten.
– Haluaisin aloittaa opinnot Suomen Teatteriopistossa Tampereella. Yläkoulun jälkeen pyrin Tampereen yhteiskoulun lukioon, sitten Nätyyn tai Teatterikorkeaan.
Toiveena on päästä tekemään taas elokuvaa.
– Joku siisti rooli kiinnostaa, lapsiagentti tai -ninja, salapoliisi tai vastaava. Elokuvat kiinnostavat eniten, mutta voisin kuvitella olevani myös näyttämöllä.
Tulevaisuuden haaveena Samuelilla on Hollywood.  Julkisuuteen hän suhtautuu myönteisesti ja haastattelut ovat mukavia.
– Julkisuus ei vaikuta arkeen, kaverit pitää vaan Samppana. Joku voi tulla kysymään, että oletko sinä Risto Räppääjä. Ei siis mitään Robinin vastaanottoa, Samuel hymyilee.

Teksti: Kari Pusa
Kuvat: Kari Pusa, Heidi Willandt-Shipway

Samuel opiskelee laulua, pianonsoittoa ja musiikin teoriaa. Hänen lempiartistinsa on Bruno Mars.

Samuel opiskelee laulua, pianonsoittoa ja musiikin teoriaa. Hänen lempiartistinsa on Bruno Mars.

Lempäälässä asuva Samuel Shipway, syntynyt 16. syyskuuta 2001, on suomalais-brittiläinen lapsinäyttelijä, joka on tullut tutuksi pääroolistaan elokuvassa Risto Räppääjä ja liukas Lennart.
Shipway palkittiin roolistaan parhaan lapsinäyttelijän palkinnolla lokakuussa Schlingelin kansainvälisillä lasten- ja nuortenelokuvien festivaaleilla.

Samuel Shipway esiintyy myös elokuvasarjan seuraavassa osassa Risto Räppääjä ja Sevillan saituri, joka saa ensi-iltansa 13. helmikuuta 2015.

Shipway on kilpaillut myös MTV3-kanavalla esitetyssä KIDSing-laulukilpailussa, jossa hän eteni semifinaaliin asti. Kilpailussa hän esitti Kuningasidean kappaleen Enemmän duoo ku sooloo.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?