Jani Nieminen musersi LeKin itseluottamuksen

Mestiksessä Lempäälän Kisa matkasi pääkaupunkiseudulle Kiekko-Vantaan vieraaksi. Tavoitteina olivat jatkaa vahvaa vierassaldoa ja ottaa kauden avausvoitto vantaalaisista. Kumpikaan tavoite ei kuitenkaan onnistunut. Kisa oli voittanut kolme edellistä matkapeliään mutta nyt putki katkesi. Vantaa oli vienyt kauden kaksi aiempaa kohtaamista ja vei myös kolmannen, nyt se oli vahvempi 1-0 (0-0, 1-0, 0-0) liigavahti Jani Niemisen pitäessä nollat.

Kisan kokoonpano koki suuren myllerryksen viime viikosta. Ykkösketjun sentteri Henri Tuominen siirtyi loppukauden sopimuksella KooKoon riveihin ja liigakokemusta omaavat Miikka Männikkö ja Miro Hovinen puuttuivat kaukalosta. Tuomisen ja Männikön puuttuessa lähti 25% Kisan tämän kauden maalisaldosta, niinpä kultakypärää siirtyi Toni Kallelalle. Muutaman viikon sivussa ollut Patrik Laine palasi kehiin.

– Männikkö oli tänään poissa henkilökohtaisten syiden vuoksi. Hovinen sai eilen treeneissä kiekon silmäänsä, joka muurautui umpeen ja hänen tilannettaan tarkkailemme lähipäivinä, kertoi poissaolijoista LeKin apuluotsi Miikka Kuusela.

Ensimmäisen erän asetelma oli Mestiksen huonoin ylivoima vastaan puolestan huonoin alivoima. LeKin ylivoima on ollut sarjan tehottominta, vain 16 tehtyä yv-osumaa alkukauden 27 otteluun. Kiekko-Vantaalla on puolestaan sarjan heikoin alivoima, omissa oli kolissut ennen peliä 36 kertaa.

Vantaa sai alussa kohennella prosenttejaan, kun Kisan miesylivoima pysyi heikkona. LeKi tuhri kolme K-Vantaan ottamaa pikkukakkosta. Parhaat paikat osuivat Markus Jokiselle, joka pääsi kahdesti Jesse Huhtalan passista ottamaan kiekon haltuun aivan neliön keskellä ja tähtäämään, mutta epäonnistui molemmissa.

Suurin syy maalittomuuteen oli Vantaan maalivahti Jani Nieminen. Hän aloitti kauden Espoon Bluesin ykkösvahtina, mutta oli nyt hakemassa vauhtia Mestiksestä. Hän torjui avauserässä kaikkiaan 12 kertaa esiintyen todella itsevarmasti maalillaan.

LeKi vei kenttätapahtumia ylivoimiensa ansiosta, tasaviisikoin peli oli astetta tasaisempaa. Myös kotijoukkueella oli omat paikkansa, jopa vaarallisemmat kuin Kisalla Moses Mustosen ja Aleksi Rutasen toimesta, mutta kummatkin yritykset suuntautuivat yli Aaro Peltosen LeKi-maalin.

Toisessa erässä asetelma muuttui, kun Kisa kärsi jäähyaitiossa ja kalapaidat pyörittivät ylivoimaa kahdesti. Kiekko-Vantaa aloitti erän terävästi ja siirtyi johtoon jo ennen ylivoimiaan. Jokinen oli pahasti myöhässä omalta tontiltaan puolustussuuntaan ja puolustaja Iiro Mäntylä sai vapaan väylän tykittää uransa ensimmäisen Mestis-maalin siniviivalta Peltosen suojien kautta.

Kisa jatkoi hyvää alivoimaansa, jota on esittänyt läpi kauden eikä Vantaa saanut lisättyä johtoaan. Kisan paikoista vastasi pitkälti Huhtala, joka vapautteli ketjukavereitaan lähes jatkuvasti tekopaikkoihin. Nuori sentteri palasi pienen tauon jälkeen kokoonpanoon ja osoitti olevansa valmis kantamaan vastuuta.

Tasoitus oli todella lähellä erän viimeisellä minuutilla. Nieminen pudotti kiekon maalin eteen Aleksi Elorinteen nousun päätteeksi ja Kallela oli päästä ripareille. Janne Juutinen huitoi itsensä jäähylle tilanteesta ja pelasti maalin.

Kolmas erä oli täydellistä LeKi-vyöryä ja Nieminen sai todistaa tasonsa lukuisia kertoja. Illan sankari koppasi 42 torjuntaa, niistä peräti 18 viimeisessä erässä.

– Nieminen herätti selvästi luottamusta vastustajassa. Pääsimme kuitenkin paikoille, joista pitäisi maalata, seisoo maalilla kuka tahansa, Kuusela jakoi tunnustusta Niemiselle ja sätti omiaan.

Kakkosketjuksi oli nostettu Matias Simontaival – Sami Laakso – Valtteri Järviluoma ja ketju saikin paljon vastuuta ja esiintyi energisesti. Simontaival pääsi puolittain laidalta läpi ja Järviluomalla oli lukuisia ripareita, mutta Niemisen maali pysyi noiduttuna.

Otto Rauhala nosti profiiliaan kolmannessa erässä ja petasi Ville-Vesa Vainiolalle loistavan paikan. Heti perään Vainiola ja Kallela saivat uudet tekotilanteet, mutta kymmenessä sekunnissa kolmen loistopaikan ehkäisy Niemiseltä pitivät K-Vantaan yhä johdossa.

Kisa painoi erän alun vahvasti, mutta vasaran alla ollut vantaalaisrykelmä sai erän edetessä tasattua tilannetta. Myös muutama paikka ratkaisuun oli: Janne Väyrynen hukkasi läpiajonsa ja Aleksi Järvinen ohjurinsa.

LeKi sai paikkansa parannella ylivoimatehojaan ja tulla tasoihin, kun ex-liigajyrä Jani Honkanen otti jäähyn pelin lopulla. Kallela sujautti lätkän senttejä ohi ja ylivoima pyöri alueella, mutta laadukkaat laukaukset jäivät olemattomiin. Vielä kun Vainiola otti koukkaamisjäähyn, jäi kiri puolitiehen.

– Ylivoimassa oli hyvät aihiot, mutta tylyys ja tappajan vaisto puuttuivat. Tehotontahan se oli. Pitäisi laukoa enemmän ja tehdä perus tukitoimia paremmin, Kuusela arvioi.

Alivoimalla Elorinne pääsi rohkean hyökkäyksen päätteeksi hyvään laukaisusektoriin, mutta heppoinen kuti oli huippuvireiselle Niemiselle suupala. Kun Vainiola pääsi jäähyltä, oli aikaa enää 40 sekuntia. Siinä ajassa LeKi ei enää saanut mylläkkää hyökkäyspäähän ja Vantaa nappasi täyden pistepotin jättämällä LeKin ilman täysosumia. Ottelu oli jo kolmas, kun Kisa ei saa tehtyä maaliakaan tämän kauden Mestiksessä.

– Olimme hyvin pelissä kiinni: puolustimme hyvin ja veskari oli hyvä. Nolla tehtyä kertoo kuitenkin olennaisen. Saimme sen verran paikkoja, joista pitäisi tehdä 3-4 osumaa, Kuusela harmitteli maalinteon vaikeutta.

Tappiolla Kiekko-Vantaa nousi LeKin edelle sijalle kuusi Kisan tippuessa seitsemänneksi. Ennen kierrosta joukkueet olivat perättäin pisteen erolla. Joukkueet kohtaavat tammikuun aikana kahdesti, joten Kisa saa melko nopeasti uuden tilaisuuden ottaa ensimmäinen voitto lohipaidoista.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?