Mestiksessä puolivälin krouvi ylitetty – Kisa seitsemäntenä

Mestistä on takana nyt 30 kierrosta ja Lempäälän Kisa löytyy sarjataulukosta sijalta seitsemän. Itsenäisyyspäivänä Kisa kaatui Kouvolassa sarjakärki KooKoolle 1-5 (0-1, 0-2, 1-2), minkä johdosta sarjan peräpää tiivistyi. Kuudentena oleva Kiekko-Vantaa on viiden pisteen karkumatkalla mutta takana SaPKo ja KeuPa vaanivat vain pisteen päässä.

Seitsemäs on sijoituksena melko lailla ennakkoarvioiden mukainen ja viime vuosia vastaava. Tosin usein Kisa on ollut alkukaudesta parhaimmillaan useiden liigalainojen ja työttömien avittamana. Vielä Kisa ei ole yltänyt parhaimpaansa kuin hetkittäin, isossa kuvassa alkukauden otteet eivät tämän parempaan sijaan oikeutakaan. Täksi kaudeksi päävalmentaja Juha Juujärven odotettiin tuovan uusia tuulia Lempäälään, jossa hän on jokseenkin onnistunut.

– Sarjasijoitus on ihan ok, etenkin verrattuna viime vuoteen. Ei ole mikään katastrofi, mutta voisi olla parempi, arvioi apuvalmentaja Miikka Kuusela.

– Suoritustasomme heittely on isoin huolen aihe. Meillä voi olla loistava peli ja seuraava tosi huono. Vaihtelu näkyy jopa pelien sisällä, aprikoi Kuusela.

Viime vuosiin verrattuna liigalainojen kierto on ollut hieman hillitympää ja ketjukokoonpanot selvästi stabiilimmat. Se on tuonut turvaan pelaajille sekä tuottanut huikeaan vireeseen päässen 1-ketjun, josta tosin Miikka Männikön ja Henri Tuomisen lähdön jälkeen on jäljellä vain Toni Kallela.

– Vaihtuvuus on siitäkin huolimatta yhä melko isoa ja se mietityttää, Kuusela tunnustaa.

Miinusmerkkeinä on ollut luvattoman heikko kakkoserien pelaaminen sekä pahasti ontuvat maalinteko- ja sen seuraksena ylivoimapeli. Maalintekosarakkeessa Kisalla on 76 osumaa eli 2,5 osumaa per peli. Maalimäärä on Peliittojen jälkeen toiseksi heikoin.

Puolustus- ja maalivahtipeli on ollut hyökkäyspelaamista astetta paremmassa kunnossa, Dominik Hrachovinan ja Aaro Peltosen kantaessa päävastuun maalivahtipelistä on Kisan päästettyjen maalien määrä kohtuullinen, 91, joka on sarjan keskitasoa. Kouvolassa ongelmaksi nousi oma puolustuspeli, sarjaa ylivoimaisesti johtava KooKoo takoi viisi osumaa Lassi Yrjölän selän taakse.

KooKoo hallitsi ensimmäistä erää vahvasti ja Kisa kulutti jäähyaitiota. Kuitenkin läpi kauden vahvaa ollut alivoimapeli kesti ja Yrjölä hikoili 11 torjunnan verran. Kotijoukkue lopulta siirtyi johtoon tasaviisikoin, kun viimeksi kypärätempulla Kisaa rokottanut Teemu Rinkinen viimeisteli 1-0.

– Parin jäähymme vuoksi KooKoo sai hallinnan ja olimme askeleen tai jopa kaksi koko ajan perässä, tiivisti avauserän Kuusela.

Toinen erä oli jälleen heikko Kisalta. KooKoo lähes ratkaisi pelin kahdella maalillaan, kun Jan-Mikael Juutilainen ja kovassa pistevireessä oleva puolustaja Jarno Lippojoki tekivät maalit mieheen.

– Olimme pirteämpiä, mutta maalit olivat halpoja. Rimat ja tolpat pelastivat kaverin.

LeKille tarjottiin läpi erän saumaa nousta peliin mukaan, mutta pahimmillaan jopa surkuhupainen ylivoima ei toiminut taaskaan. Kisa pakersi kuusi minuuttia miesylivoimalla toisessa erässä osumatta Frederic Cloutierin selän taakse. Kisa pommitti Cloutieria toden teolla, kaikkiaan 24 laukausta, mutta ilman tulosta. Koviten piiskaansa heilutteli Jimi Santala, mies lähetti kymmenisen kutia ilman palkintoa.

Joona Karevaara löi ottelulle niitin kolmannen erän alussa Santalan jäähyn aikana, ottelu oli jo 4-0.  Pian siitä KooKoon Jere Espo sai 2+10-minuuttisen selästä taklaamisesta. Vielä tässä vaiheessa nolla ei rikkoutunut, mutta kun heti Espon jäähyn loputtua Juuso Rajala sai jäähyn, mursi Toni Kallela kuparisen. Paljon parjattu ylivoima tuotti tulosta, syöttöpisteen osumaan saivat Markus Jokinen ja ensimmäisen tehopisteensä merkkauttanut Ilves-laina Alexander Ruuttu.

– Jokinen oli tänään hyvä, toivottavasti saa hyvää buustia loppukauteen. Hän haastaa hyvin yksi vastaan yksi -tilanteissa ja antaa järkeviä syöttäjä. Arvostan miehen taistelua, Kuusela jakoi tunnustusta.

Männikön ja Tuomisen lähdettyä kultakypärää kantaa Tappara-laina Toni Kallela. Hän äityi kovaan vetoon ja on jatkanut siitä: kasassa on 16 pistettä 22 otteluun. Kisasta KooKooseen siirtynyt Henri Tuominen pelasi kouvolalaisten paidassa joukkueen ykkösketjussa jääden kuitenkin pisteittä.

Tomi Peltonen suurenteli lukemia 5-1:een piakkoin Kisa-maalin jälkeen. Viimeisessä erässä Kisa pyrki kovasti hakemaan kirivaihdetta laukomalla vimmatusti, Cloutier torjui 12 kertaa. Myös Yrjölä oli täystyöllistetty napattuaan kaikkiaan 35 koppia ottelussa. Muutama minuutti ennen loppua KooKoo otti vielä aikalisän, mutta lukemat pysyivät ennallaan.

Kun runkosarjaa on hieman vajaat puolet jäljellä, on ero pudotuspelien kotietuun kasvanut jo 14 pisteeseen. Pudotuspelipaikka on tiukassa, vielä kukaan ei ole lopullisesti kelkasta pudonnut.

Pelaajistosta pisteiden valossa suurimmat nimet vaihtoivat maisemaa, mikä tarkoittaa, että uusien on astuttava nyt valokeilaan. Uusista kasvoista nuori Jesse Huhtala on esittänyt positiivisia otteita kentälle päästyään, samoin jokapaikanhyölä Aleksi Luhtalampi on noussut vakiokasvoksi ja yllättänyt postiivisesti. Ranskalainen Valentin Claireaux aloitti kauden vahvasti, mutta on hiipunut jopa katsomoon asti pelien edetessä.

Puolestaan armeijaa käyvä Jonatan Tanus on ollut odotettua vaisumpi. Puolustuspään liideriksi on noussut Santala, samanlaista johtohahmoa odotetaan nyt myös esiinnousevaksi hyökkäyksessä.

Kuusela nimesi suurimmat parannuskohdat sekä hyvin sujuvat asiat kuluneesta puolikkaasta:

– Alivoima on toiminut, samoin pelimme rakenne on ihan hyvää isossa kuvassa. Toisten erien pelaaminen, ylivoima ja viimeistelly ovat isot huolen aiheet.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?