Talousarvio jakaa niukkuutta kaikille toimialoille Lempäälässä

Tässä lehdessä uutisoitiin Lempäälän kunnanvaltuuston talousarviokokouksesta (L-VS 3.12.2014).  Uutinen oli harmillisen yksipuolinen nostaen esiin vain sosiaali- ja terveystoimea koskevat säästöt. Tämä johtui varmastikin siitä, että niihin esitettiin kokouksessa muutoksia.

Kunnanhallitus ja lautakunnat valmistelivat vuoden 2015 talousarvion erittäin tiukilla reunaehdoilla. Uusien työntekijöiden palkkaamiseen ei ole varattu ensi vuodelle rahaa millekään toimialalle. Kuten sivistyslautakunnan puheenjohtaja kokouksessa kertoi, talousarviossa ei ole varattu vuodelle 2015 rahaa yhteenkään uuteen opettajaan, vaikka kunnassa aloittaa ensi lukuvuonna toista sataa uutta koululaista. Myös kaikki liikuntapaikkainvestoinnit on karsittu koko taloussuunnitelmakaudelta 2015–17. Talousarviossa jaetaan siis niukkuutta ihan kaikille kunnan toimialoille.

Lempäälän kunnan taloushaasteet eivät johdu vain talouden taantumasta. Kymmenen vuotta jatkunut voimakas väestönkasvu on edellyttänyt mittavia investointeja niin päiväkoteihin, kouluihin kuin yhdyskuntatekniikkaan. Näitä kustannuksia ei ole pystytty kattamaan verotulojen kasvulla, vaan niihin on tarvittu lainarahaa. Vuoden alussa hyväksytyssä kuntastrategiassa ilmaistaan vihdoin selkeä tahtotilakunnan kasvun hallinnalle. Muutos ei tapahdu hetkessä, mutta kuluvan taloussuunnitelmakauden aikana tuloksia pitäisi jo näkyä. Siksi on tärkeää, että kunta kaavoittaa jatkossa vain omistamaansa maata. Silloin se myös pystyy sekä ohjaamaan että ennakoimaan tarvittavia palveluinvestointeja.

 

Kunnanvaltuutettu ja eduskuntavaaliehdokas

 Saana Raatikainen, Vihreät

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?