Lähde kokeilemaan rauhallista kehonhuoltoa tai pilatesta, musiikin rytmittämää Bollywoodia tai rivitanssia, tai ehkäpä höntsyilyä ja kahvakuulailua.

Salikengät kassiin ja menoksi

NinajaMari3

– Jokaiselle pitäisi löytyä jotakin, on rauhallisempaa ja vauhdikkaampaa liikkumista, tuttuja ja uudempia liikunnanmuotoja, toteavat Mari Vesaluoma ja Nina Prusi Luovasti liikkuva Lempäälä -hankkeesta. Kuva: Katariina Rannaste

Liikkumattomuuden riskit ovat terveydelle suuret. Lempäälässä tehdään nyt käytännössä liikkumisen eteen töitä.

Käynnissä on hanke, jonka tavoitteena on saada liikkeelle ne työikäiset, jotka liikkuvat terveytensä kannalta liian vähän tai eivät lainkaan. Liikkumattomia houkutellaan mukaan erilaisiin matalan kynnyksen liikuntaryhmiin.

Luovasti liikkuva Lempäälä -hanke on juuri julkaissut liikuntatarjottimen ensi kevääksi, ja tarjottimelta löytyy niin hiihto- ja juoksukoulua, kuntosaliharjoittelua, venyttelyä sekä pilatesta kuin Bollywood- ja rivitanssia. Miehille on tarjolla myös oma äijien liikuntaryhmä.

– Jokaiselle pitäisi löytyä jotakin, on rauhallisempaa ja vauhdikkaampaa liikkumista, tuttuja ja uudempia liikunnanmuotoja, toteaa hankkeen toimintaa organisoiva liikuntaneuvoja Mari Vesaluoma.

– Kurssit alkavat tammikuussa, ja ne on pyritty hinnoittelemaan edullisiksi. Liki kaikki kurssit ovat alle 50 euron, noin parinkympin luokkaa, hän arvioi.

 

Liikuntaneuvoja opastaa

Hankkeessa pyritään löytämään liian vähän liikkuvia työikäisiä ja innostamaan heitä liikunnalliseen elämäntapaan. Käytännössä tämä voi toteutua niin, että kun asiakas saapuu lääkärille, lääkäri voi ohjata hänet liikuntasuosituksen kera liikuntaneuvojalle. Liikuntaneuvoja antaa liikkumisohjeita, selvittää sopivimman liikuntamuodon juuri kyseiselle henkilölle ja ohjaa hänet eteenpäin yhteistyökumppaneille liikuntaryhmiin.

– Voin etsiä asiakkaalle sopivan liikuntaryhmän ja -paikan esimerkiksi läheltä kotia. Tarvittaessa ohjaan ja opastan asiakasta uuden liikuntaharrastuksen aloittamisessa, Mari Vesaluoma kertoo.

Vesaluoma on toiminut liikuntaneuvojana hankkeessa syyskuusta lähtien. Hänellä on toimisto terveyskeskuksella neuvolan puolella.

 

Mallia testattu henkilöstöllä

Toimintamallia on pilotoitu kunnan henkilöstölle suunnatun liikuntakampanjan avulla. Henkilöstöhallinnon projektisihteeri Nina Prusi kertoo, että tämän vuoden alussa käynnistynyt hanke on tuottanut hyviä tuloksia henkilöstön keskuudessa, joten toimintaa on päätetty laajentaa ja tarjota liikuntaa yhteistyössä hankkeen toimijoiden kanssa kaikille kuntalaisille.

– Hankkeen pilotoinnissa henkilöstölle järjestettiin erilaisia lajikokeiluja sekä kannustettiin liikkumaan sähköisen liikuntapäiväkirjan avulla. Lajikokeiluista saaduista palautteista nousi esille, että ihmiset haluaisivat pidempiä kursseja. Näitä on nyt pyritty tarjoamaan ja toimintaa kehitetään jatkossakin palautteen pohjalta, Prusi selvittää.

Luovasti liikkuva Lempäälä -hankkeen on tarkoitus jatkua syksylle 2017. Hanketta rahoittaa Aluehallintovirasto.

– Tarkoitus on, että liikuntaneuvonta olisi hankkeen jälkeen osa kunnan palvelua, Vesaluoma toteaa.

 

 

Ilmaista liikuntaa avoimien ovien päivänä

Luovasti liikkuva Lempäälä -hankkeen puitteissa järjestetään avoimien ovien tapahtuma 16.–17. joulukuuta. Hankkeen yhteistyökumppanit järjestävät omissa toimitiloissaan toimintaa, joka on ilmaista kaikille kuntalaisille.

 

Mikä Luovasti liikkuva Lempäälä -hanke?

 

– Aikuisten terveyttä edistävä terveysliikunnan kehittämishanke, jonka avulla lisätään aikuisväestön liikuntaa terveysliikuntasuositusten mukaisesti ja liikunnallisen elämäntavan omaksumista osaksi arkea.

 

– Kohderyhmänä ovat ei-liikuntaa -harrastavat tai vähän liikuntaa harrastavat työikäiset

 

– Monialaisen yhteistyöverkoston avulla luodaan malli, jossa liikuntaneuvonta on osana terveydenhuollon palveluketjua ja hoitoprosessia.

 

– Tällä hetkellä yhteistyökumppaneina hankkeessa ovat Lempäälän liikuntapalvelut, Lempäälän henkilöstöhallinto, Lempäälän terveyskeskus, Pirkan opisto, Hengitysliitto, Apteekki Ideapark, KuntoCenter, Lempäälän Kisa, Lempäälän Pandat, Liikuntakeskus Parkki, Työterveyspalvelu Viisari, Lempäälän Keskus Apteekki, Työllisyydenhoidon palveluyksikkö.

 

– Hanke on julkaissut 10.12. kevään 2015 liikuntatarjottimen, johon on suunniteltu kattavasti matalan kynnyksen liikuntaa (liikuntatarjottimen löydät lehden sivulta 21).

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?