Laukon kartanon muutokset myötätuulessa

Laukon kartanon julkisivu remontoitiin uuteen kukoistukseen kesällä 2013. Kuva: Liisa Lagerstam

Laukon kartanon julkisivu remontoitiin uuteen kukoistukseen kesällä 2013. Kuva: Liisa Lagerstam

Vesilahden rakennus- ja ympäristölautakunta päätti 9. joulukuuta myöntää Laukon kartanolle lupia rakennusten käyttötarkoituksen muutokseen. Käytöstä poistetun hevostallin sisätilat saa muuntaa juhlatilaksi, viljamakasiinin sisätilat näyttelytilaksi ja pajarakennuksen sisätilat kokoustilaksi.

Hevostalli on kooltaan 610 neliömetriä, makasiini 375 neliömetriä ja pajarakennus 225 neliömetriä. Kaikki rakennukset ovat yksikerroksisia. Poikkeamisluvat ovat voimassa kaksi vuotta.

Aluearkkitehti on puoltanut hakemuksia. Myös Pirkanmaan maakuntamuseo puoltaa hakemusta varsinkin, mikäli tallille, makasiinille ja pajalle uuden käyttötarkoituksen löytäminen turvaa tällä hetkellä käyttämättömänä olevien rakennusten säilymisen. Laukon kartanon alue on valtakunnallisesti arvokas rakennettu kulttuuriympäristö ja se kuuluu valtakunnallisesti arvokkaaseen maisema-alueeseen.

Muutostyöt on tähdätty vuoteen 2016, jolloin juhlavuottaan viettävä Laukon kartano täyttää 600 vuotta.  Juhlavuonna 2016 Laukossa on tarkoitus avata suuri kartanomatkailukeskus.

Työt ovat jo alkaneet. Laukon kartanon pihapiiriin 1930–40-luvuilla rakennettuja työntekijöiden asuinrakennuksia korjataan parhaillaan vuokra-asunnoiksi. Laukon kartanokylästä tulee vuokralle 14 kappaletta 50–130 neliömetrin huoneistoa ja kaksi omakotitaloa. Ensimmäiset paritalot vuokrattiin viime kesäkuussa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?