Moni haluaa joulun alla muistaa edesmenneitä läheisiään ja vie kynttilän haudalle. Ekologista se ei ole.

Kuusi jäteastiallista kynttiläjätettä

– On mukavaa, että edesmenneitä muistetaan, mutta ympäristölle kynttilät eivät ole hyväksi, Petri Solja toteaa.

– On mukavaa, että edesmenneitä muistetaan, mutta ympäristölle kynttilät eivät ole hyväksi, Petri Solja toteaa.

Kynttilöiden valaisema hautausmaa on kaunis näky. Kaunista ei kuitenkaan ole hautakynttilöistä kertyvä jäte, jota yksin Lempäälän Vanhalta hautausmaalta kertyy satoja kiloja vuodessa.

– Jäteastiat tyhjennetään ennen jouluaattoa, mutta joulun jälkeen kuusi jäteastiaa ja pari jätesäkillistä on täynnä kynttiläjätettä, seurakuntapuutarhuri Petri Solja kertoo.

– Muualle haudattujen muistomerkille sytytetään kynttilöitä eniten. Joulun jälkeen sieltä viedään nelisensataa kynttilää pois ja haudoilta omaiset poistavat vajaat 3 000 kynttilää, hän arvioi.

Kierrätyksen ja ekologisuuden näkökulmasta huonoin vaihtoehto on muovikynttilä, jossa on metallihattu, sillä muoviosa ei kelpaa muualle kuin kaatopaikalle.

Harmillista on sekin, että kaikki eivät lajittele kynttiläjätettä. Osa ihmisistä laittaa kynttilänhylsyn ensimmäiseen vastaantulevaan roskikseen, vaikka hautausmaalla on erikseen astiat seka- ja metallijätteelle. Kesäaikana metallinkeräykseen tarkoitetut pöntöt täyttyvät taas kuivahtaneista kukista.

kynttilät3

Keksisiköhän joku kynttilöiden kansille hyötykäyttöä?

– Suurin osa ihmisistä hoitaa lajittelun vallan mainiosti. Palaneita kynttilöitä viedään pois, kun uusia tuodaan tilalle, mutta toivomme, että poisheitettävä kynttiläjäte myös lajiteltaisiin, siis kynttilän hattu otettaisiin irti ja se laitettaisiin metalliastiaan ja muoviosa sekajätteisiin, Solja opastaa.

Seurakunnan työntekijät eivät ehdi lajittele jätteitä resurssisyistä.

– Meillä on niin vähän henkilökuntaa, ettei meillä ole mahdollisuutta käydä roska-astioita läpi. Lajittelemme toki itse keräämämme jätteet kevät- ja syyssiivouksen yhteydessä.

 

Saa tulla hakemaan

Ympäristölle paras vaihtoehto on lasinen kynttilälyhty, johon laitetaan pitkään palava öljykynttilä.

– Maatuvia kynttilöitä on kyllä olemassa, mutta ilmeisesti niitä on vielä harvassa kaupassa ja ehkä niiden hintakin ratkaisee valinnassa, Petri Solja toteaa.

Viime vuosina yleistyneitä led-kynttilöitä näkyy jonkin verran myös Lempäälän hautausmaalla. Seurakunta kuitenkin suosittelee, että led-kynttilöiden käytöstä pidättäydyttäisiin, koska ne luokitellaan ongelmajätteeksi.

Metallinkeräyslaatikossa on satamäärin metallisia kynttilöiden kansia. Keksisiköhän vaikka joku käsityöläinen niille uusiokäyttöä?

– Jos joku kiinnostuu näistä, voin luvata, että niitä voi tulla vapaasti hakemaan, Solja vakuuttaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?