20 lempääläläistä ja vesilahtelaista omaishoitajaa virkistäytyi joulun alla Ehtookodossa

Omaishoitajia tarvitaan enemmän

- Tästä tulee löysää voimaa, hekottelivat allasvoimisteluun osallistuneet omaishoitajat. Kuva: Erkki Koivisto

– Tästä tulee löysää voimaa, hekottelivat allasvoimisteluun osallistuneet omaishoitajat. Kuva: Erkki Koivisto

Lempäälän rotaryklubin puolisot pitivät viime kesän Kuokkalankosken markkinoilla perinteiseen tapaan hyväntekeväisyyskirpputoria. Jo etukäteen he olivat päättäneet käyttää tuoton, joksi muodostui noin 500 euroa, Lempäälän ja Vesilahden omaishoitajien virkistystoimintaan.  Odotettu virkistäytymispäivä koitti torstaina 18. joulukuuta, jolloin Lempäälän Ehtookodolle saapui vapaapäivän viettoon yhteensä 20 ikäihmisen omaishoitajaa.

– Pidämme suuressa arvossa työtänne, sanoi Anja Mikkonen rotarypuolisoista päivän saatteeksi.

Ohjelmassa oli asiatietoa, leppoisaa yhdessäoloa, hyvin syömistä, virkistäytymistä ja liikuntaa, joululounasta ja rentoutumista. Päivän päätti jouluhetki, jonka yhtenä ohjelmanumerona Lempäälän sotaveteraanit esittivät joulukuvaelman, jossa vanhin esiintyjä oli kunnioitusta herättävästi peräti 93-vuotias.

Koolle kutsutut omaishoitajat olivat järjestään ikäihmisiä puolestaan hekin. Omaishoitaja Pekka Kankkonen oli mielissään saatuaan kutsun viettämään omaa päivää irtioton merkeissä.

– Olen tyytyväinen Lempäälän omaishoitajien puolesta, että ollaan saatu vesilahtelaisetkin tänne – ja lempääläläiset näin isolla joukolla. Olen kaivannutkin, että saisimme porukan koolle. Meillä on tarve puhua keskenämme, mutta tilaisuutta keskusteluun ei oikein ole, sanoi Kankkonen.

Hän on ensi vuoden puolella 7. tammikuuta kutsumassa omaishoitajia koolle perustamaan oman alueyhdistyksen Pirkanmaan Omaishoitajat ry PIONI:n alaosastoksi Lempäälään. Pirkanmaan Omaishoitajat ry PIONI on valtakunnallisen Omaishoitajat ja läheiset -liitto ry:n jäsenyhdistys.

– Siellä voisimme tavata toisiamme ja saada vertaistukea kerran kuussa. Pionilla on jo useita vertaistukiryhmiä Tampereella ja Pirkanmaan muissa kunnissa.

Omaishoitajien määrä kasvussa

Lempäälässä on 43 varttuneen ihmisen omaishoitajaa. Heistä puolisoita on valtaosa. Myös muutama tytär ja poika toimii oman vanhempansa omaishoitajana, ja heidän suhteellinen osuutensa omaishoitajissa on kasvussa.

Omaishoitajina toimivien määrä kokonaisuudessaan kasvaa. Se on Lempäälän kunnan vs. vanhustyönjohtaja Päivi Porre-Mutkalan mukaan valtakunnallinen tavoite, ja esimerkiksi Lempäälän kunnalla on ensi vuodelle uutta määrärahaa viiden uuden omaishoitajan tukemiseen.

Vesilahdessa on tällä hetkellä 18 omaishoidon tukea saavaa omaishoitajaa. Pirkkalan-Vesilahden yhteistoiminta-alueen vs. omaishoidon koordinaattori Sirpa Pajunen sanoo, että omaishoitajien määrä on Vesilahdessa kasvussa.

– Meillä on myös paljon sellaisia, jotka eivät ole omaishoidontuen piirissä. Vesilahdessa omaishoidontuki on määrärahasidonnainen, joten pitää tehdä myös kielteisiä päätöksiä, ja omaishoidon statusta joutuu odottamaan.

Vesilahdesta joutuu nykyisin vuodeosaston sulkeuduttua sijaishoitoon kauas Pirkkalaan asti, mutta asiakkaat ovat Pajusen mukaan olleet tyytyväisiä saamaansa hoitoon.

– Mutta niiden omaishoitajien osuutta, jotka pitävät lakisääteiset vapaapäivänsä, pitää saada kasvatettua. Se olisi kaikkien etu, Pajunen sanoo.

Oman puolison hoitaja

Omaishoidon tukena maksettavat hoitopalkkiot ovat vuoden 2015 alusta lukien hoitoisuusryhmästä riippuen 390, 630 tai 910 euroa kuussa. Omaishoitajalle kuuluu lakisääteisesti kuukaudessa kolme vapaapäivää, ja omaishoidon sijaishoidosta maksetaan korvauksena hoitoisuusryhmästä riippuen joko 66 tai 81 euroa vuorokaudelta. Tuet ovat veronalaista tuloa. Myös muut tukimuodot, kuten jaksohoito- tai, turvapuhelin tai kotihoidontuki, ovat omaishoitajan haettavissa.

– Moni pariskunta on ollut naimisissa 40, 50 tai 60 vuotta, eikä moni omaishoitaja edes halua ottaa rahaa vastaan siitä, että toimii puolisonsa omaishoitajana. Kaikki hoidettavat puolestaan eivät halua mennä muualla hoidettavaksi, jotta omaishoitaja voisi pitää vapaata. On kuitenkin tärkeää, että omaishoitaja käyttäisi lakisääteiset vapaapäivänsä, sanoo omaishoitaja- ja veteraaniasioista vastaava sosiaaliohjaaja Riitta Aavajoki Lempäälän kunnasta.

Ensi vuonna eläkkeelle jäävä Aavajoki on järjestänyt omaishoitajien virkistysmatkoja koko 2000-luvun. Hänen järjestämällään Lapin matkalla olivat viime kerralla mukana Jaakko Kovakivi, 83, ja Ossi Toriseva, 84. Molemmat miehet toimivat puolisonsa omaishoitajana.

Kaisu Kovakiven Alzheimerin taudista aiheutuva muistihäiriö diagnosoitiin vuonna 2004 ja Lea Torisevalla 2001.

– Omaishoitajana toimiminen on välillä raskasta ja välillä kevyempää. Enää Kaisu ei muista mitään, sanoo Jaakko Kovakivi.

– Kaikkein rankin kokemus oli se, kun Lea kerran karkasi. Hyvää on se, että hän pystyy vielä kävelemään. Olen kiitollinen siitä, että on tällaisia virkistäytymispäiviä, Ossi Toriseva sanoo.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?