Tuttu resepti kasvatti Kisan pistesaldoa kolmella

Mestis palasi joulutauolta, kun LeKi matkasi ”paikallisvastustajansa” TUTOn vieraaksi Turun Kupittaalle. LeKi oli kinkun syönnin ohessa kohentanut otteitaan, kun sarjanelonen TUTO kaatui komeasti 3-0 (0-0, 2-0, 1-0). Orastava TUTO-peikko saatiin taltutettua, sillä tämän ja viime kauden kohtaamisista yhdeksän 11:stä oli päättynyt turkulaisten voittoon ennen välipäivän kohtaamista.Tasan vuosi sitten LeKi voitti TUTOn viimeksi, kun Hakametsässä tuli komea voitto.

Pisteidenryöväysresepti oli sama, joilla pinnoja tuli niin KooKoolta kuin Jukureiltakin: avauserässä Kisa tarkoituksella otti hieman rauhallisemmin ja antoi ennakkoon vahemman vastustajan päästellä ylimääräisiä höyryjä. Kun toiseen erään LeKi lisäsi kierroksia koneeseen, muuttui peli täysin ja vastustaja oli helisemässä. Viime aikoina kohentuneet toisten erien esitykset saivat jatkoa, kun LeKi karkasi voittoon kakkoserän kahdella täysosumalla.

LeKin kokoonpanossa oli jälleen uusi kasvo, kun Ilveksen A-nuorissa tällä kaudella kovin tehoin esiintynyt Ville Meskanen debytoi Mestiksessä. Lainamiehistä Teddy Da Costa, Juuso Rämö, Patrik Laine, Toni Kallela ja Aaro Peltonen jatkoivat. Sami Laakso oli yhä poissa, samoin Valentin Claireaux ja Olli Henriksson.

Viime peleistä tutun systeemin mukaan Kisa oli avauserässä vastaanottajan roolissa ja Peltonen sai hyvän hien päälle, joka lopulta kantoi nollapeliin asti. Tauko näkyi etenkin Kisa-puolustuksen kiekollisessa pelissä, sillä alkuminuuteilla TUTOn paine tuotti useita hasardi-ratkaisuja. Pelissä itsessään ei tauko näkynyt, vaan maalipaikkoja syntyi hyvää tahtia.

Turkulaiset laukoivat läpi ottelun ahkerasti, etenkin avauserässä lähes jokainen hyökkäysalueelle tuleminen päättyi kutiin. Peltosen 32 torjunnasta 14 tuli avauserään, mutta suurin osa oli helppoja perustorjuntoja. Kisa puolusti omaa maaliaan vahvasti ja blokkauspelaaminen oli totutun vahvaa.

– Olimme avauserän puolustuskannalla ja pystyimme suojelemaan hyvin omaa maalinedustaamme, Kisa-valmentaja Juha Juujärvi kehui puolustustaan.

TUTOn parhaat paikat tulivat ylivoimalla, joita se sai pelata alusta loppuun kaksi. Kovasta vedostaan tunnettu Aki Keinänen kutitteli päätypleksejä ja Toni Jalo ei saanut maalinkulmalta sisään.

LeKi sai vain kahdeksan laukausta TUTOn 24:ää vastaan. Kisan paras paikka tuli alivoimalla, mutta Markus Jokinen hukkasi hätäilyllä orastavan kaksi vastaan yksi -hyökkäyksen. Erän lopulla Da Costa hermostui Keinäseen ja otti 10 minuutin käytösrangaistuksen.

Kuten viime peleissä, toiseen erään LeKi rohkaistui merkittävästi hyökkäyspelissä ja peli tasaantui huomattavasti. Tiivis viisikkopuolustaminen ja keskialueen tukkiminen yhdistettynä oikea-aikaiseen paineistukseen tuottivat turkulaisille pahoja vaikeuksia, joita se ei saanut ratkottua koko pelin aikana.

– Kun peli menee pakottamiseksi, näyttää siltä ettei porukka edes yritä, todella pettynyt TUTO-luotsi Ismo ”Ika” Lehkonen harmitteli.

LeKi aloitti toisen erän terävästi, kun ensimmäisen erän lopulla tulleen Kalle Moision jäähyn aikana Toni Kallela vei LeKin johtoon. Jokinen passasi Kallelan neliön keskelle ja hän täräytti hurjan lyöntilaukausen verkon perukoille.

TUTOn paikat tulivat yhä melko kaukaa, paljon tuli viivasta vetoja ja ohjureita. 13 torjuntaa ottanut Peltonen joutui kovimmille Anton Kokkosen läpiajossa ja Jasper Lindstenin vanhainaikaisessa. Keskialueen ylityksessä oli isoja ongelmia Kisan tiiviin puolustamisen vuoksi.

Turkulaisten ykkösvahti Kaapo Kähkönen oli Kanadassa Nuorten Leijonien matkassa. Häntä tuurannut Kimmo Meriläinen torjui upealla patjavenytyksellä Kallelan röyhkeän maalille ajon, mutta Jesse Huhtalan ranari etuyläpesään oli jo liikaa. 2-0 -osumaa edelsi Patrik Laineen loistava katko hyökkäyssiniviivalla.

Laineella oli oma paikka ratkoa peliä, kun hän pääsi kiekollisena hallitsemaan kolme vastaan yksi -hyökkäystä. Nuorukaisen kädet kuitenkin jäätyivät ja tilanne kuivui kasaan.

Kolmannessa erässä Lehkonen sekoitti TUTOn ketjuja ja peli oli molemmin puolin tarkkaa puolustamista, josta torjunnat viisi kappaletta molemmilla kertoivat.

Kisalla oli kaksi hyvää hyökkäävää ketjua ja kaksi tarkasti puolustanutta kolmikkoa. Da Costan johtama ykkönen sai jatkuvasti tekopaikkoja, Jokisella oli paikka lyödä ottelulle niitti kolmannen erän alkajaisiksi, mutta se sai vielä odottaa.

Kun peliä oli kymmenen minuuttia jäljellä, aloitti Kisa puolustustaistelun ja lähinnä löi kiekkoa pois omista. Hannu Kuru sai kiekon jo Peltosen längistä, mutta samalla se lipui maalin ohi. Viimeisten joukossa nuorten MM-kisajoukkueesta pudonnut TUTO-pakki Teemu Vuorisalo puolestaan kilautti rimaan.

– Kolmas erä oli meiltä todella hyvä, sillä meillä ei juuri ole kokemusta pelata vierasjohdossa etenkään näin kovaa porukkaa vastaan. Uskalsimme alussa pysyä kiekossa ja lopussa kilpparimme kesti, tyytyväinen Juujärvi punnitsi.

TUTO tarjosi Kisalle avaimia ratkaista peli ennen lopun rynnistystä, sillä Vuorisalon jäähyn ja vaihtovirheen johdosta Kisa pääsi pelaamaan viisi vastaan kolme -ylivoimaa minuutin ja 16 sekuntia. Pääasiassa Da Costa ja Jimi Santala kiekottelivat viivalla ja vetelivät vuorotellen, mutta maalia kohti eivät kudit menneet ja TUTO pysyi vielä pelissä mukana.

Kauhunhetkiä herätti Laineen kiekonmenetys ylivoimalla, mutta TUTOn ylivoimahyökkäys pysähtyi vahvaan takakarvaukseen Laineelta, joka osoitti hienoa työmoraalia. Jäähyn päätyttyä oli vielä neljä minuutia armoaikaa ja Meriläinen lähti maaliltaan kaksi minuuttia ennen loppua.

Vahvasti esiintynyt Rämö tekaisi ratkaisun tyhjään maalin punaviivan päältä ja samalla metsästi toisen tehopisteensä kolmeen Mestis-peliin. Jokinen kruunasi upean iltansa toisella maalisyötöllä.

Juujärvi oli todella tyytyväinen, vaikka välipäivien peli toi omat haasteensa:

– Saimme hyvän lähdön joulun jälkeen. Osaamme arvostaa tätä voittoa, olimme valmiita ja pelasimme viisaasti.

– Onhan se raakaa puoliammattilaisjoukkuetta häiritä joulun aikaan, mutta tapaninpäivänä aloitimme tähän iltaan valmistautumisen. Kritiikkiä annan otteluohjelmalle, sillä vaikka tämä peli palvelee yleisöä, me pelaamme vasta viikon päästä uudestaan. Samalla voisimme pelata vaikka huomenna uusiksi, tuntuu turhalta vain pelin tähden katkaista tauko.

Kisa on löytänyt nyt todella hyvän tasapainon, sillä ennakkoon haastavan jakson kolmesta pelistä on tullut seitsemän pistettä yhdeksästä. Tällä hetkellä LeKi on jopa Mestiksen paras puolustusjoukkue, johon Juujärvi tarttui. Myös huippuvireen löytänyt Peltonen sai kehuja.

– Olemme päästäneet vain neljä maalia kolmessa viime pelissä. Jotain olemme siis tehneet oikein. Peltonen on saanut pelata kaikki pelit ja se on tuonut rauhallisuutta meille ja hänelle, kun oppii pelaamaan tämän puolustuksen takana.

– Tästä jatkamme tyytyväisenä kohti uutta vuotta, Juujärvi sidosti tulevaa ohjelmaa. Kisan seuraava peli on vasat vuoden 2015 puolella, tammikuun kolmas, kun Jukurit saapuu Hakkariin.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?