Kisa selvisi maalivahtikarusellista voittajana

Maalivahtivalinnan ympärillä oli suurin mielenkiinto ennen Kisan ja Kiekko-Vantaan Mestis-kamppailua, kun Liigan loukkaantumiset jättivät loven LeKin maalin suulle. Lopulta Ilveksen A-nuorista maalille saapui lempääläinen 17-vuotias Nico Viksten, joka torjui Mestis-debyytissään makean 5-3 (1-2, 1-0, 3-1) voiton vantaalaisista. Samalla kalannahka oli tämän kauden ensimmäinen LeKin hävittyä kolme edellistä kohtaamista.

Uusina pelaajina Kisa-nutussa esiintyivät Lukko-laina Eetu Koski sekä maalivahti Viksten. Sami Laakso, Matias Simontaival sekä Olli Henriksson olivat yhä sairastuvalla, Teddy Da Costa Tapparan mukana. Koski on tuttu sentteri jo viime vuodelta ja hänen lainansa kestää kolme ottelua.

Kun Tapparan Juha Metsola loukkaantui maanantain ottelussa Ässiä vastaan, olivat LeKissä vuorotelleet Aaro Peltonen ja Dominik Hrachovina Tapparan mukana Kuopiossa. Ilves-laina Lassi Yrjölä lähti muutama viikko sitten rapakon taakse USA:n junnuliigaan ja Kisan kakkosvahti Jerry Kaukinen kärsi vammoista sekä aloitti juuri armeijan.

Kisan vahtikaksikko alkuviikon harjoituksissa oli työtön Mika Noronen sekä LeKi A:n Aleksi Nieminen, mutta he eivät kuitenkaan olleet ratkaisuja maalinsuulle. Kun keskiviikkona oli täysi liigakierros, ei muualta saatu laina-apuja. Niinpä katseet kääntyivät Ilveksen A-junioreissa hyvillä prosenteilla torjuneeseen Vikstenin.

Viksten on vuosimallin 1997 junioreita eli vasta 17-vuotias. Kisan junnuissa hän ei ole pelannut, vaan on Ilveksen kasvatti. Uransa ensimmäisessä miesten pelissä hän koppasi kaikkiaan 26 torjuntaa anten LeKille saumat voittoon.

– Eipä juuri jännittänyt ennen peliä. Vauhti on suurin ero A-junnuihin, muuten melko sama peli, Viksten tuumi tyynesti ottelun jälkeen.

– En tuntenut miestä aiemmin, vaikuttaa kylmäpäiseltä kaverilta jolla on edessä hieno tulevaisuus, hehkutti Kisa-luotsi Juha Juujärvi Viksteniä.

Ottelun kulminaatiopisteitä oli kaksi, joihin Kisan voitto lopulta ratkesi. Kiekko-Vantaa meni avauserässä jo kahden maalin johtoon, mutta viimeisellä minuutilla syntyneen Nico Nurmikannan 0-2 osuman Kisa paikkasi kymmenessä sekunnissa. Maalin jälkeisessä vaihdossa tulikuuma ykkösnyrkki Toni Kallela – Ville-Vesa Vainiola – Markus Jokinen kavensivat pelin Vainiolan maalatessa. Osuma oli todellä tärkeä loppupeliä ajatellen.

– Se avauserän maali oli todella tärkeä meille, sillä en tiedä miten meille olisi käynyt kahden maalin tappiolla toisessa erässä, Juujärvi huoahti helpottuneesti.

– Se osuma oli psyykkisesti meille erittäin huono ja LeKille taas todella tärkeä, tunnusti K-Vantaan päävalmentaja Jami Kauppi.

Toinen voiton kulminaatio oli Kisan kärsivällisyys. Tappioasemasta huolimatta LeKi kiri maali maalilta tasoihin ja hallitsi kahta viimeistä erää selvästi. Päätöserässä Viksten otti game saverin Jokeri-laina Severi Sillanpään päästessä yksin maalineteen. Siitä muutaman minuutin päästä Jokinen teki voittomaalin ylivoimalla.

– Viksten otti lopussa tärkeän torjunnan ja nyt me saimme hyökkäyspelissämme hankittua myös jäähyjä ja sitä kautta voitto-osuman. Jokinen on Mestiksen kärkipään hyökkääjiä: hän ampuu paljon, menee irtokiekkoihin ja ajaa maskiin joka kerta, Juujärvi kiitti miehistöään.

Avauserä oli jäähyjen sävyttämää, kun molemmat ottivat kaksi pikkukakkosta. Viksten pääsi heti alussa peliin mukaan ja sai rauhoittavan ensimmäisen torjunnan nopeasti. Takaisku kuitenkin tuli viidennellä minuutilla, kun Vantaan ylivoima jauhoi maalin Sillanpään viimeistellessä. 2-0 oli viivaveto, johon LeKi-puolustus ei päässyt blokkaamaan.

– Maalit olivat meidän hyökkääjiemme huolimattomuutta; ensimmäisen poikkisyöttö ei olisi saanut tulla läpi ja toista emme ehtineet peittämään, Juujärvi pohti.

Vainiola toi pelin nopeasti maalin päähän ja siitä alkoi LeKi-vyöry, joka kesti lähes pelin loppuun. Etenkin toisessa erässä myös Jokereista lainalla olleen Jani Kauton maalilla oli pitkiä pyörityksiä moneen otteeseen, joista yhden päätti Patrik Laineen tarkka ranari etukulmasta tuoden pelin tasoihin. Koski ja Jesse Huhtala merkauttivat syötöt.

Kisalla oli saumoja karata jo toisessa erässä, mutta johtomaalin aika oli vasta kolmannen erän seitsemännellä minuutilla Jokisen kuitattua ylivoimalla. 1-vitjan muut miehet olivat tehopäällä, sillä Kallela ja Vainiola tehoilivat molemmat 1+2.

– Maalia edeltäneessä ylivoimapyörityksessä saimme hienosti yleisön mukaan kannustamaan, ilahtunut Juujärvi huomioi.

Kisa pelasi tehokkaan kuusiminuuttisen, jonka aikana se ratkaisi pelin. Jokisen maalin jälkeen Kallela ja Jonatan Tanus osuivat 34 sekunnin välein ja ottelu oli kauniisti paketissa.

Blueista lainalla ollut hyökkääjä Artem Iossafov rakenteli vielä Aleksi Rutaselle maalipaikan, joka meni Kisa-pakista omaan maaliin vain sekunti ennen loppua. Se ei kuitenkaan latistanut voiton arvoa, joka oli iso: joukkueet olivat ennen peliä tasapisteissä ja nyt Kisa pääsi kolmen pinnan karkumatkalle.

– Meillä oli vain viisi puolustajaa ja selvästi hyydyimme loppua kohden, Kauppi tunnusti kentällä näkyneet realiteetit.

– Pystyimme pelaamaan neljällä ketjulla aktiivisesti loppuun asti, rytmi oli hyvää ja saimme tuoreita miehiä jatkuvasti kentälle, näki Juujärvi LeKin hallinnan syyt.

Ruuhkaviikot koittavat Mestiksessä, kun Kisa pelaa tammikuussa vielä kymmenen kamppailua. Avainasia maalivahtikysymyksessä on Tapparan Metsolan kuntoutuminen, mutta nuori Viksten näytti pärjäävänsä tällä tasolla.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?