Vuoden nuoren pelimannin kunniakirja Lempäälään

Stipendin ja kunniakirjan vastaanottivat Aminata Sane (vas.) ja Julia Vanhanen. Kuva: Timo Hukkanen

Stipendin ja kunniakirjan vastaanottivat Aminata Sane (vas.) ja Julia Vanhanen. Kuva: Timo Hukkanen

Kansankulttuurijärjestöjen yhteisponnistuksena kulkeva Folklandia-risteily järjestettiin 20. kerran Helsinki-Tallinna välillä 9.–10.tammikuuta. Risteilyn aloittaneessa gaalassa jaettiin joitakin tunnustuksia.

Juho-Antti Koirasen muistorahastosta on vuodesta 2007 lähtien jaettu kannustusstipendi ja vuoden nuoren pelimannin kunniakirja nuorelle tai ryhmälle, joka jollakin tavalla tuo merkittävän leimansa kansanmusiikin kenttään. Nyt tällainen ryhmä löytyi ensimmäistä kertaa Pirkanmaalta, Lempäälästä.

– Pispalan sottiisissa 2014 pudotimme parieuroset Anna nuorelle hyvä harrastus -keräyslippaaseen, mutta ajatus jäi kytemään. On hyvä ajatus antaa nuorelle taitoja, kokemuksia, ystäviä ja yhteisöllisyyttä ja samalla ehkä turvallisuutta ja itsetunnon kohotusta.

– Kaikkeen tähän pieni rahasto ei pysty, mutta haluamme palkita yhtä lasten ja nuorten yhteisöä, jossa mielestämme piilee siemen tällaiseen, sanovat lempääläläiset Siru ja Antti Koiranen.

Ehdolla olleista nuorisoryhmistä valikoitui tänä vuonna Lempäälän Helkanuoret. Stipendin saajan valitsee vuorovuosin Suomen Kansanmusiikkiliito ja Koirasen perhe. On myös mahdollisuus käyttää ulkopuolisia asiantuntijoita. Tänä vuonna vahvistusta päätökselle on haettu opetusneuvos Heini Mäenpäältä ja kirjastoneuvos Tuula Martikaiselta.

Helkanuoret sai alkunsa, kun pari, kolme pientä soittajaa alkoi kanteleen soiton noin vuonna 2002,. Yksi kerrallaan harrastajia tuli lisää. Joukkokiinnostus toimi kärpäsliimapaperin tavoin, ja nyt soittajia on 34, joista alaikäisiä 25. Lukuun eivät sisälly innostuneet vanhemmat eivätkä toisella vuodellaan olevat tahdissa steppaajat.

– Vaikka niinhän perinteen pitäisi siirtyä ja vaikuttaa kahteen suuntaan, Koiraset sanovat.

Helkanuoria on nähty ja kuultu lukuisissa paikkakunnan tilaisuuksissa. Kaustinen on käyty kahteen kertaan ja tähtäimessä on jopa Finlandia-talo.

Pikkuhiljaa esiintymiskalenteri on taitojen karttuessa täyttynyt.

– Kummakos tuo, kun ihastuttavaa lapsiryhmää on aika ajoin ollut kehystämässä myös niin 2- kuin 72-vuotiaskin ”pikkupelimanni”.

– On ilahduttavaa nähdä, miten kansallissoittimemme ääni pääsee kuuluville nuorten soittajien käsissä, Koiraset kehaisevat.

Lempäälän Helkanuoret Kaustisella 2014.

Lempäälän Helkanuoret Kaustisella 2014. Kuva: Lempäälän helkanuoet

Helkakummit tukevat paikalliskulttuuria

Folklandian lavalla lauantai-aamuna nähtiin virkeä 20-päinen joukko kahteenkin kertaan maistiaisena. Ohjelmassa oli niin perinteistä kuin myös Keski-Suomesta perinteenä siirtynyttä tikkutyyliä sekä huomiota herättävää kantelebassojen käyttöä.

Lapset kertovat, että soittaminen on kivaa ja heti toiseksi, että kaverit kannustavat. Ryhmä vaikuttaakin kovin yhteishenkiseltä.

Stipendin kävivät pokkaamassa pitkään ryhmässä soittaneet Julia Vanhala ja Aminata Sane.

Ryhmää on alusta alkaen ohjannut Outi Sane.

– Helkanuorten toiminta herättää lämpimiä tunteita varttuneessa väessä. Uskomme, että lisäksemme helkakummeiksi jo ilmoittautuneet Soili ja Hannu Turkkinen, sekä Anja Mikkola ja Antti Mäkinen saavat seuraa paikalliskulttuurille myönteisistä henkilöistä, jotka pienimuotoisesti haluavat kannustaa ja tukea ryhmän raikasta harrastusta.  Ainoastaan henkisen tuen osoitus on sekin suuriarvoista. Tai esimerkkinä kummien konkreettisista nimipäivälahjoista voisi mainita parieurosen, vaikkapa kielet yhteen 30 kanteleesta, esiintymisasun osan tai kanteletikun tai valkeat polvisukat, Koirasen kansanmusiikkipariskunta vinkkaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?