Kielenkäyttö kertoo puhujan sisäisestä elämästä

Kiitos MMannille (L-VS 8.1.2015). Erinomainen asia, että pakinassa sohaistiin todelliseen ongelmaan. Kyllä olen kiinnittänyt huomiota suomalaisten raaistuneeseen ja ala-arvoiseen kielenkäyttöön. Kieli, johon pakinassa viitataan, kertoo ihmisen sielunelämästä ja ympäristön antamasta mallista. Asia ei kuitenkaan ole tämän päivän ilmiö, vaan pikkuhiljainen tulos elämänarvojen muuttumisesta.

Ruma kielenkäyttö kertoo puhujan sisäisestä elämästä. Kaikki ei voi olla kohdallaan, silloin kun rumuus voittaa kauneuden ja tyhmyys asiallisuuden. Nuorten kohdalla kannattaa tarkoin pohtia aikuisten ja yhteiskunnan antamaa mallia. Mitä kaikkea sisältyykin suvaitsevaisuuteen.

Ruokoton kielenkäyttö on toki sivistyksen puutetta, mutta myös kristillisten arvojen väheksymistä. Mitä kauemmaksi kristinusko työnnetään arkielämästä, sitä enemmän elämästä katoaa toisen ihmisen kunnioittaminen.

Mirja Miettinen

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?