Jonatan Tanus johdattaa LeKin hyökkäyspeliä

Lempäälän Kisa sai nopeasti pyyhittyä pois perjantaisen Hokki-tappion, ja palasi voittojen tielle heti lauantaina. Aina vaikea vieraspelipaikka Savonlinna oli tällä kertaa Kisalle suotuisa, sillä loistava toinen erä riitti todella tärkeään vierasvoittoon SaPKosta osumin 5-4 (2-1, 3-0, 0-3).

LeKin ykköspyssyksi on noussut vasta 19-vuotias laitahyökkääjä Jonatan Tanus, joka oli lauantai-illan suurimpia sankareita kahdella osumallaan. Tanus on kerännyt vuodenvaihteen jälkeen kovat tehot kuudessa ottelussa: 7+1. Ne ovat nostaneet hänet Kisan maalipörssin kolmanneksi. Kun ennen vuotta 2015 pinnoja oli kasassa vain kaksi, on tahti muuttunut täysin uuden vuoden puolella.

– Tanus oli syyskauden armeijassa, ja on käy sitä vieläkin. Hän on hiljalleen tottunut miesten peleihin ja on fyysisesti alkukautta paremmassa vireessä, sen huomaa. Hän jaksaa kantaa vastuuta paremmin, tänäänkin hän tuplasi nelosketjussa, kertoi SaPKoa vastaan 14 minuuttia peliaikaa saaneen Tanuksen tasonnoston joitain taustoja LeKi-luotsi Miikka Kuusela.

Perjantaista ei ollut muuttunut kokoonpanon nimilista ollenkaan, vain ketjukoostumuksia oli muunneltu. Vaikka perjantaina Hokki opetti Kisaa maalein 4-0, sai LeKi sen nollattua parhaimmalla mahdollisella tavalla: Valentin Claireaux avasi maalihanat jo 58 sekunnin kohdalla Aleksi Luhtalammen esityöstä.

LeKin vahva alku pakotti SaPKo-valmentaja Janne Sinkkosen turvautumaan aikalisään kolmannella minuutilla. SaPKo pääsi hiljalleen peliin mukaan Jimi Santalan jäähyn aikana ja tasoitti erän puolivälin jälkeen Juuso Forsströmin toimesta.

Pian tasoituksesta LeKi pääsi pyörittämään pitkään ylivoimaa, kun ex-LeKi Anssi Köykkä-Luopa sai ulosajon eli 5+20-minuuttisen korkeasta mailasta. Viiden minuutin ylivoimaa LeKi ei jättänyt käyttämättä, Tanus avasi illan tehosaldonsa Teddy Da Costan tarjoilusta.

– Saimme peliin hyvän lähdön. Täytyy antaa joukkueelle kunniaaa, ottivat itseään niskasta kiinni. Luistelu ja kaksinkamppailut olivat aivan erilaisia tänään, vertasi Kuusela perjantaita ja lauantaita.

– Toinen erä oli yksi kauden parhaista toisista eristämme. Se oli erittäin mallikasta pelaamista, kehui Kuusela.

Toinen erä oli sekä pelillisesti, että tuloksellisesti ottelun ratkaisu, vaikka SaPKo vielä viimeisessä erässä pääsi maalin päähän. Kisa iski viiteen minuuttiin kolme maalia, kaikki aivan maalin edestä, ja pommittivat näin ollen SaPKo-vahti Petteri Similän vaihtoon. Hänet korvasi Antti Leskinen.

Maaleista vastasivat Tanus, Patrik Laine sekä Markus Jokinen. Jokinen saalisti syötöt erän kahteen ensimmäiseen ja viimeisteli itse kolmannen. Da Costa sai illan toisen syöttöpisteensä Tanuksen osumassa.

– Jokinen on ollut paluunsa jälkeen todella vahva, tänäänkin yksi parhaistamme, Kuusela kehui kolmen tehomerkinnän miestä.

Kolmannessa erässä pässipaitainen kotijoukkue aloitti raivoisan ja tehokkaan kirin. LeKi maalilla Aaro Peltonen joutui venymään 11 torjuntaan, kun oli kahteen ensimmäiseen kopannut kiekon vain kymmenesti.

SaPKo kavensi päätöserän kahden ensimmäisen minuutin aikana pelin jo tilanteeksi 5-3, ensin osui Joona Manninen ja 46 sekuntia myöhemmin Teemu Suhonen.

– Viimeisessä erässä tapahtui se klassinen, eli hyvä etumatka kuroutui lähes umpeen. Saivat ensimmäisen nopeasti ja sitten kaksi tuurimaalia, Kuusela päivitteli päätöserää.

Kisa sai pahimman SaPKo-rynnäkön laantumaan, mutta Pekka Niemimaa teki tilanteeksi kutkuttavan 5-4 seitsemän minuuttia ennen loppua. Myös SaPKo sai huseerata melko vapaasti maalin edessä, josta teki kolme neljästä maalistaan.

Lopussa Jimi Kuronen otti jäähyn kiekon sulkemisesta ja SaPKo pelasi viimeiset minuutit ilman maalivahtia, hetken jopa kuudella neljää vastaan. Muutamassa maalissa osasyyllisenä ollut Peltonen astui esiin, kun häntä eniten tarvittiin:

– Olimme lopussa kovilla, mutta kaikkiaan hoidimme sen ihan hyvin, etenkin alivoiman. SaPKolla oli todellinen paikka tasoitukseen, mutta Aaro (Peltonen) pelasti, otti todellisen gamesaverin, kehui Kuusela vahtinsa paraatipelastusta.

Peltosen pysäytys riitti tuomaan jo varmoilta näyttäneet kolme pistettä Lempäälään. Voitto teki sarjataulukolle todella hyvää, sillä Kisaa sijan alempana oleva SaPKo tipahti seitsemän pisteen päähän. Kun K-Vantaa ja KeuPa hävisivät, on pudotuspeliviivaan matkaa 13 pistettä ja runkosarjaa jäljellä 14 kamppailua.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?