Lempäälän ensimmäinen englanninkielinen päiväkoti aloittaa toimintansa helmikuun alussa

Sääksjärvellä kylvetään kielessä

Calla Saulamaa ja Tobias Saulamaa temppuilevat English Discovery Daycaren jumppahuoneessa.

Calla Saulamaa ja Tobias Saulamaa temppuilevat English Discovery Daycaren jumppahuoneessa.

– It’s reading time! Everyone choose a book, huudahtaa päiväkodin opettaja Tanja Siitonen.

Mankasta pärähtää soimaan englanninkielinen Piippolanvaari-laulu. Lapset nappaavat hyllystä mieleisensä kirjan ja istuutuvat lukemaan.

Sebastian Siitonen, 2, palaa vielä ruokapöytään ottamaan muutaman haukun välipalapullasta. Calla Saulamaa, 5, ja Noah Siitonen, 4, rentoutuvat lukunurkkauksessa, kun taas Tobias Saulama istahtaa kirjoineen cd-soittimen viereen.

On tammikuun puoliväli. Seurailen iltapäiväpuuhia Lempäälään ensimmäisessä englanninkielisessä päiväkodissa.

Vielä päiväkoti ei ole varsinaisesti aloittanut toimintaansa. Tammikuun ajan laitetaan paikkoja kuntoon, ja helmikuun 2. päivä English Discovery Daycare avaa ovensa.

Päiväkoti on yksityinen ja se toimii Sääksjärvellä, entisissä Osuuspankin tiloissa. Avoimien ovien päivää vietettiin maanantaina 19. tammikuuta.

Haastatteluhetkellä päiväkodissa oli aloittamassa 21 lasta. Muutama paikka oli vielä vapaana.

Ensimmäinen laatuaan

Päiväkodin vetäjät Tanja Siitonen ja Jessica Saulamaa ovat tunteneet toisensa jo vuosia. Heillä on samankaltainen tausta: Siitonen on kotoisin Kanadasta ja Saulamaa Yhdysvalloista. Molemmilla on suomalainen mies. Kummatkin asuvat nykyisin Pirkanmaalla: Siitonen Lempäälässä ja Saulamaa Tampereella.

Ajatus englanninkielisestä päiväkodista on muhinut kaksikon päissä jo pitkään. Kun he huomasivat, että Osuuspankki vuokraa tiloja Sääksjärveltä, päätöstä ei tarvinnut kauan miettiä. Molemmilla oli alalle soveltuva koulutus, opetuskokemusta ja uskoa siihen, että kysyntää Lempäälässä riittää. Kunnassakin on oltu myötämielisiä uutta päiväkotia kohtaan.

Englanninkielisiä päiväkoteja on Tampereella ja muutamissa lähikunnissa. Lempäälässä Discover Daycare on ensimmäinen laatuaan.

Calla ja Noah Saulamaa sekä

Montako sormea pystyssä? Tanja Siitonen näyttää kirjasta, Calla Saulamaa ja Noah Siitonen leikkivät mukana. Sebastian Siitonen istuu äitinsä sylissä ja opettaja Jessica Saulamaa seuraa sivusta.

Kaksikielistä arkea

Ei arki päiväkodissa pelkkää englantia ole. Opettajat puhuvat molempia kieliä, mutta pääkieli on englanti.

– Mitä nuorempana erilaisia kieliä oppii, sitä sujuvammaksi kielenkäyttäjäksi kasvaa, sanoo Tanja Siitonen.

English Discovery Daycare on Lempäälän kunnan hyväksymä päiväkoti. Opettajien mukaan toimintakäytännöt ovat samanlaiset kuin kunnassa ja opetus noudattaa suomalaista varhaiskasvatussuunnitelmaa.

– Eikä tämä ole sen kalliimpaa kuin kunnallakaan. Saamme yksityisen hoidon tukea ja kuntalisää, jotka kattavat kaksi kolmasosaa hoidon hinnasta. Kaikki lempääläläiset ovat oikeutettuja tulemaan meille, kertoo Jessica Saulamaa.

Alussa Sääksjärvellä on tarjolla ainoastaan kokopäiväistä hoitoa.

Suurin osa englanninkielisessä päiväkodissa aloittavista lapsista ovat syntyperäisiä suomalaisia. Jonkin verran on myös lapsia kaksikielisiä perheistä ja maahanmuuttajien lapsia.

Kiipeilyseinä tulossa

Paikallisuus on English Discovery Daycarelle tärkeää. Päiväkoti tekee yhteistyötä Sääksjärven koulun kanssa, ruoka tulee lounas-kahvilasta tien toiselta puolelta ja sääksjärveläinen Toiprint tekee päiväkodin mainokset.

Päiväkodin toiminta pohjaa reggio-emilia pedagogiikkaan. Lapsilähtöisyys on siinä keskeinen arvo: lapsi saa itse ottaa asioista selvää ja aikuisen tehtävä on mahdollistaa lapsen löytöretki.

Kun Siitonen ja Saulamaa suunnittelivat ja sisustivat päiväkotia, heidän lapsensa olivat mukana tekemässä päätöksiä. Ja hyvältä päiväkodissa näyttääkin. Yläkerta on miltei kokonaan yhtä isoa tilaa, jossa on erilaisia ”centereita” ja ”cornereita”. Alhaalla on jumppahuone ja taidekulmaus.

Kirsikkana kakun päälle: lähiviikkoina alakerran jumppahuoneesen on tulossa kiipeilyseinä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?